Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-24-2024, 06:37 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,310
Default Replacement For Avid Pre's . . ?

I cannot believe that Avid hasn't catered for professional multi track audio recording going forward . .

There is NO replacement for their Pre units. . .
There is NOTHING that allows us to insert dynamics into a mic signal path. .

This is a sad bad & mad situation Avid . .

There are no third party manufactures making such a unit either. .

On top of that , you won't repair our stumbling Avid Pre's . .

Very, very poor Avid. . . Shame on you . .
"Pro" . . ? Tools
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 2022.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V22.12.1.34 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #2  
Old 01-24-2024, 07:59 AM
devinemke's Avatar
devinemke devinemke is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: NYC
Posts: 156
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
I cannot believe that Avid hasn't catered for professional multi track audio recording going forward . .

There is NO replacement for their Pre units. . .
There is NOTHING that allows us to insert dynamics into a mic signal path. .

There are no third party manufactures making such a unit either.
What then do you think the MTRX (fully loaded with Mic/Line AD Cards) is?
Then when integrated with a EUCON control surface gives you full tactile control of your mic pres.
__________________
Devin Emke
Audio Post Production
Saturday Night Live, NBC

Last edited by devinemke; 01-24-2024 at 08:33 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-24-2024, 08:04 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,310
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by devinemke View Post
What then do you think the MTRX (fully loaded Mic/Line AD Cards) is?
Then when integrated with a EUCON control surface gives you full tactile control of your mic pres.
Without meaning to sound defensive & with all due respect, may I ask if you could point me to any literature confirming it's possible to use hardware inserts with mic inputs on the MTRX I or II . . ?
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 2022.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V22.12.1.34 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #4  
Old 01-24-2024, 08:20 AM
devinemke's Avatar
devinemke devinemke is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: NYC
Posts: 156
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
Without meaning to sound defensive & with all due respect, may I ask if you could point me to any literature confirming it's possible to use hardware inserts with mic inputs on the MTRX I or II . . ?
The MTRX ecosystem is made up of modular cards that allow for various i/o configurations (AD, DA, AES, MADI, Dante, SDI, etc...). This i/o can be configured as hardware insert send/returns. This can all be configured in the DADman software that accompanies the MTRX.

@creativecontrol and @EddieJones who contribute often on this forum can likely provide more details.

Hope this helps.
__________________
Devin Emke
Audio Post Production
Saturday Night Live, NBC
Reply With Quote
  #5  
Old 01-24-2024, 08:29 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,310
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by devinemke View Post
The MTRX ecosystem is made up of modular cards that allow for various i/o configurations (AD, DA, AES, MADI, Dante, SDI, etc...). This i/o can be configured as hardware insert send/returns. This can all be configured in the DADman software that accompanies the MTRX.

@creativecontrol and @EddieJones who contribute often on this forum can likely provide more details.

Hope this helps.
Hi Devin.

Thank you for your reply. .
I'll ask Eddie & also the guys at HHB London. . .
I hope you're right .
Cheers . .
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 2022.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V22.12.1.34 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #6  
Old 01-24-2024, 08:52 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,310
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
Hi Devin.

Thank you for your reply. .
I'll ask Eddie & also the guys at HHB London. . .
I hope you're right .
Cheers . .
Hi Devin. .

A little look see in the paperwork,(MTRX_Studio_Operation_Guide_5.4.1.pdf) reveals, as I thought, no insert point available.
Attached Images
File Type: jpg Screenshot 2024-01-24 at 16.43.00.jpg (20.0 KB, 0 views)
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 2022.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V22.12.1.34 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #7  
Old 01-24-2024, 09:23 AM
devinemke's Avatar
devinemke devinemke is offline
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: NYC
Posts: 156
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
A little look see in the paperwork,(MTRX_Studio_Operation_Guide_5.4.1.pdf) reveals, as I thought, no insert point available.
That page from the manual refers to the controlling the MTRX Studio (not the MTRX II) from within Pro Tools using the legacy PRE control protocol. With DADman and EUCON you can control the mic pres with much more precision: .1 dB steps (rather than ~3 dB steps) over the Ethernet bus (rather than MIDI).

Regarding hardware inserts: again you can use DADman to set up sends/returns to/from your HDX array out to analog or digital i/o (depending on your cards) and then configure those on the Insert page of the Pro Tools i/o window.
__________________
Devin Emke
Audio Post Production
Saturday Night Live, NBC
Reply With Quote
  #8  
Old 01-24-2024, 09:31 AM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,310
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by devinemke View Post
That page from the manual refers to the controlling the MTRX Studio (not the MTRX II) from within Pro Tools using the legacy PRE control protocol. With DADman and EUCON you can control the mic pres with much more precision: .1 dB steps (rather than ~3 dB steps) over the Ethernet bus (rather than MIDI).

Regarding hardware inserts: again you can use DADman to set up sends/returns to/from your HDX array out to analog or digital i/o (depending on your cards) and then configure those on the Insert page of the Pro Tools i/o window.
Yes. Ok. I dig . . BUT, it sounds like you're talking about hardware inserts as we use them from within Pro Tools. .
I'm referring to insert points on the mic pre prior to going A>D.

I will contact Eddie tomorrow or later .
__________________
~ 2019 Rack Mac Pro 3.2 GHz 16 core 384 GB RAM Catalina 10.15.7 / Pro Tools Ultimate 2022.12.0 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO+QUAD / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 3 / Avid S6 M10-24 -V22.12.1.34 ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / Magma PE6R4 ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #9  
Old 01-24-2024, 11:57 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 2,330
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
Yes. Ok. I dig . . BUT, it sounds like you're talking about hardware inserts as we use them from within Pro Tools. .
I'm referring to insert points on the mic pre prior to going A>D.

I will contact Eddie tomorrow or later .
So I am trying to follow this thread And granted I have a Carbon system and am not familiar with MTRX etc.

But I am unclear what you accomplish by inserting say a Hardware Compressor before the A/D as opposed to just inserting it as a HW insert in a mic channel inside PT ? Are you worried about clipping the converters ?
__________________
System :
Studio - Avid Carbon interface , PT Ultimate 2023.12 Mid 2020 (intel) iMac 27" Ventura 13.2 .1
Mobile - 2021 14 " MBP M1 Pro PT Ultimate 2024.3.0 --Sonoma 14.4



Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #10  
Old 01-24-2024, 12:03 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 24,935
Default Re: Replacement For Avid Pre's . . ?

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
I am unclear what you accomplish by inserting say a Hardware Compressor before the A/D
oldskool 101
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid Artist Mix replacement fader yanos Artist Series 1 01-05-2024 12:53 AM
Avid IO interface trim replacement bruceleefury Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 2 12-12-2023 08:38 AM
Avid MADI interface replacement fan? WallofSound Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 10 02-19-2022 05:57 AM
Avid C24 Replacement Monitor Board rphardy Pro Tools 12 0 05-29-2018 07:13 PM
Replacement knob for Avid mBox? JChance General Discussion 3 12-30-2011 03:32 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:26 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com