Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-10-2002, 05:02 PM
2Sick Music 2Sick Music is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Bay Area
Posts: 9
Default Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Digi 001 Win ME freezes after installing the PCI card

Windows ME (fresh install)
Asus A7V Motherboard
AMD Athlon Processor (1.3 GHz I think)
Western Digital 40 GB 7200 RPM Hard Drive
518 MB RAM

I plugged in the PCI card and installed the drivers, and everything seemed to be successful... But the computer freezes up randomly unless I unplug the card. It usually freezes between 3-5 minutes. I've searched the forums and tried everything I've seen, switching slots, DMA selected (hard drive & CD-ROM drive,) etc. but it still happens. The only things on my IRQ 5 are Digi001 and Holder for PCI IRQ Steering. It's been on other IRQ numbers but the same thing happens. I haven't even installed the software yet...

This also happened on a previous install on my old (slow) hard drive, and on a clean install on my new hard drive... On the old hard drive I installed the software, and it looked like everything worked, I played the demo files with no problem, but the computer still froze randomly. Any ideas?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 07-10-2002, 06:12 PM
Allen Hallada Allen Hallada is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Sun Valley, ID
Posts: 6,686
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Quote:
Originally posted by 2Sick Music:
Digi 001 Win ME freezes after installing the PCI card

Windows ME (fresh install)
Asus A7V Motherboard
AMD Athlon Processor (1.3 GHz I think)
Western Digital 40 GB 7200 RPM Hard Drive
518 MB RAM

I plugged in the PCI card and installed the drivers, and everything seemed to be successful... But the computer freezes up randomly unless I unplug the card. It usually freezes between 3-5 minutes. I've searched the forums and tried everything I've seen, switching slots, DMA selected (hard drive & CD-ROM drive,) etc. but it still happens. The only things on my IRQ 5 are Digi001 and Holder for PCI IRQ Steering. It's been on other IRQ numbers but the same thing happens. I haven't even installed the software yet...

This also happened on a previous install on my old (slow) hard drive, and on a clean install on my new hard drive... On the old hard drive I installed the software, and it looked like everything worked, I played the demo files with no problem, but the computer still froze randomly. Any ideas?

Thanks
<font size="2" face="Verdana, Arial">Sounds like a motherboard issue or a digi card issue. Try plugging Digi into PC slot 3. That should put it on IRQ 9 with this motherboard. Take out other PC cards except your video of course and start with just the Digi card. Disable any onboard sounds in bios and remove them from Device Manager. In bios, make sure your system performance is set to normal mode. If you aren't using USB devices, disable them in bios too. In Control Panel/Sounds, make sure you select "No Sound Schemes". These were big issues with this motherboard. Lastly, make sure you don't have any programs running in the background that startup automatically in the time frame you are seeing it happen. For example, an email program, anti-virus program or other communication software like First Class.
If you still get freezes, try putting the digi card in another computer and see if you get the same freezing. If it works in another computer, get a new motherboard as they are cheap now. A7V133 would work for you and your current ram.
Good luck,
Allen [img]images/icons/wink.gif[/img]
Reply With Quote
  #3  
Old 07-10-2002, 10:03 PM
2Sick Music 2Sick Music is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Bay Area
Posts: 9
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Well, it works when I pull out my USB card, it's a PCI card that adds a few extra USB ports... I tried putting each card in each slot but the only time I don't freeze up is when I pull the USB card... Any way I can have both?

Thanks for the help
Reply With Quote
  #4  
Old 07-11-2002, 05:08 PM
Allen Hallada Allen Hallada is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Sun Valley, ID
Posts: 6,686
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Quote:
Originally posted by 2Sick Music:
Well, it works when I pull out my USB card, it's a PCI card that adds a few extra USB ports... I tried putting each card in each slot but the only time I don't freeze up is when I pull the USB card... Any way I can have both?

Thanks for the help
<font size="2" face="Verdana, Arial">Well there is your answer. Good old USB. Get rid of it.

Allen [img]images/icons/wink.gif[/img]
Reply With Quote
  #5  
Old 07-11-2002, 06:16 PM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Have you checked for an IRQ conflict?
Quote:
Originally posted by 2Sick Music:
Well, it works when I pull out my USB card, it's a PCI card that adds a few extra USB ports... I tried putting each card in each slot but the only time I don't freeze up is when I pull the USB card... Any way I can have both?

Thanks for the help
<font size="2" face="Verdana, Arial">
Reply With Quote
  #6  
Old 07-12-2002, 04:27 PM
2Sick Music 2Sick Music is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Bay Area
Posts: 9
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

How do I check for an IRQ conflict?

Also, since pulling the USB card, I thought the freezes had stopped, but it still happens... But now Windows freezes after about 40-45 minutes when it used to freeze after 5-10 minutes.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-13-2002, 03:12 AM
2Sick Music 2Sick Music is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Bay Area
Posts: 9
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

The Digi 001 is on IRQ 10, and it's only sharing with IRQ Holder for PCI IRQ steering.

I checked, and think I have an Asus A7V with a Via KT133 chipset. Will I need a new motherboard?
Reply With Quote
  #8  
Old 07-13-2002, 07:20 AM
israel israel is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: San diego
Posts: 21
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

you might need new os system like windows xp
Reply With Quote
  #9  
Old 07-13-2002, 10:53 AM
2Sick Music 2Sick Music is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Bay Area
Posts: 9
Default Re: Digi 001 - Win ME freezes after installing the PCI card

Is there anything else I should try first before buying XP?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
001 A8N-SLI AMD 4200 freezes w/installing drivers shutupandshave 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-19-2007 09:13 AM
MBOX: Install freezes when installing drivers suojuoksija 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 01-28-2007 12:06 PM
Computer freezes while installing peterjun 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 03-19-2006 06:18 PM
Installing 6.9 freezes WRX07 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-18-2005 10:36 AM
After installing Pro Tools 5.3.1, MLCD Freezes while booting up. Affinity Music Digidesign Hardware & Software 0 06-22-2002 09:05 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com