Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-08-2024, 07:37 PM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Hey guys, after 20 years or so of using Pro tools i wonder if there's a way to play my records without having to turn the pc on every time. If not I guess I could route the Mbox through the mixer to the Adam A7s but worried about extra colouration coming from the mixer. Any ideas I'd be obliged!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-09-2024, 12:08 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,901
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Some clearer details would help.

Confirm if you mean Mbox 3 or Mbox 3 Pro or Mbox 3 Mini?

IIRC only the Mbox 3 Pro supports a standalone mode.

You should be able to work this out for yourself by reading the documentation for the interface, looking if it has a standalone mode and hardware mixer/routing capability you need. But Avid do not always have great documentation for their consumer products and in some of this Mbox doc do sloppy things like confuse folks talking about "stand alone drivers" which are nothing to do with standalone mode.

Records? You mean vinyl records... so you have a turntable? What is the output from that turntable? Stereo phono or line level analog output or USB digital? And you currently bring that into what exact input on the Mbox 3? Using what exact cable? Giving make/exact model for the turntable etc. may help.

Or by records do you mean something else? What *exactly* in what audio format stored where?
Reply With Quote
  #3  
Old 06-09-2024, 04:23 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Appreciate the reply Darryl!

Its and Mbox 3 Pro, I see the power light flashing with the PC off too.

I do mean vinyl records. I go through the Technics 1200s to a vinyl preamp into the mbox through RCA cables, then from there into my active monitors (AdamA7X). Normally i have to turn my pc on, load pro tools enable record to get audio it would be AMAZING to just play vinyl with the PC off.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-09-2024, 10:32 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,901
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Ah the ubiquitous 1200. I was just stirring up my ex for buying a cheap copy of a 1200 and not the real thing.

You should be all set with a Mbox 3 Pro. It has a standalone mode and that is described in the documentation. Start with the computer connected and the control app open, but not Pro Tools or any other DAW, and get the hardware mixer in the control app to route audio from the line input you are using to your monitor outputs. Save that config. It should then work without the computer. You may need to disable that mixing or switch to a different saved setting when working in Pro Tools.

Again be sure to read the documentation. Just about any question will already have been answered on DUC back in the day, so Google with the site: duc.avid.com qualifier. Here is one great thread... https://duc.avid.com/showthread.php?t=294158
Reply With Quote
  #5  
Old 06-09-2024, 10:38 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Big thanks again I did find that thread after our conversation! My decks are annoyingly out getting serviced for the first time ever after 30 years so can't check right now but can't wait, this is gonna be huge for me if it works! Will update here!
Reply With Quote
  #6  
Old 06-09-2024, 10:39 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

PS: What's the control app?
Reply With Quote
  #7  
Old 06-09-2024, 10:44 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 19,901
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

The control panel/settings thingy you control the Mbox 3 Pro with.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-09-2024, 10:53 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Thanks again man appreciate it! I've never actually seen it or used it but will investigate, should be good to go with all your info. Again many thanks for hopefully solving something thats been bugging me for two decades!
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2024, 09:17 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

Perfect! Found the control settings, set up as mixer. I now see the input lights dancing so its going through but not getting sound out yet. Troubleshooting just now but seems definitely doable so big thanks this wouldn't happen without you!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-10-2024, 09:33 AM
Snafu Snafu is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 100
Default Re: Is it possible to play my records through Mbox 3 with PC turned off?

It works!!!!!!!!!!!!!

Thanks!!!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio from LE8 session turned into pink noise @ playback, files in folder play fine digidesigner Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 01-23-2011 07:46 AM
Inactive-->Active midi; notes turned green & won't play dboyle2ur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 04-19-2010 06:48 PM
PT Records Automation every time I press play no matter what! miked45 Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 07-23-2009 05:26 PM
Midi notes turned black, won't play choppervon MIDI 0 10-16-2006 04:30 PM
Leaving MBox turned on all the time Tim1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 12-06-2004 05:46 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com