Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 09-24-2021, 04:12 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

no. google chrome and google helper only fix the lag when protools is stopped, as in not playing the song.


It still lags during playback. even with 2 tracks


I"m not sure what you mean about "Google-free world is just as great as Waves-free". all my plugins are bought. no cracked plugins.
this is what I do for a living and I can hardly mix a song.



In recording sessions I'm battling a laggy mouse and it's making everything incredibly difficult. and life miserable.
Reply With Quote
  #22  
Old 09-24-2021, 04:17 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

and even still sometimes after google chrome and helper are stopped , it still lags when protools is stopped
Reply With Quote
  #23  
Old 09-25-2021, 10:21 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

any last thoughts? anything else to try? I"m all ears



I"ve tried everything I can think of. googled everything.
I just bought another mac pro 3.1.



The fact that it's issues are so random, it's very hard to troubleshoot



Next step is a full reinstall of software and hardware
Reply With Quote
  #24  
Old 09-25-2021, 10:27 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,086
Default Re: lagging mouse ergggggg

Quote:
Originally Posted by pie55 View Post
Next step is a full reinstall of software and hardware
That would have been my first step, but glad you got to your senses eventually.

I have several old systems, one of them being OSX 10.6.8 & PT 8.1.1 combo with HD3|accel cards and never ever have I experienced this lagging mouse issue with wired or wireless mouses.

But then again I have always started from clean install.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #25  
Old 09-25-2021, 12:55 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

I was hoping it was an easy fix. I really wanted to figure exactly what was causing the issue to insure it wouldn't occur later.


I was worried that after a fresh install I would have the same issues.
But I guess a fresh install would be the 1st thing, and if the error continued, then I should try and solve it from there
Reply With Quote
  #26  
Old 09-26-2021, 12:51 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,086
Default Re: lagging mouse ergggggg

Just today I started to experience this mouse lagging issue myself, even outside PT, so it is not really PT issue. In my case mouse and keyboard are wireless, so sudden BT issues are expected. But the way this is lagging makes me believe it is an OS issue that I need to dig deeper. Sometimes the wireless keyboard forgets what I have typed and sometimes it adds half a dozen extra spaces where I have not typed anything. Very annoying.

Will keep you posted if I find anything useful.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #27  
Old 09-26-2021, 01:41 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,086
Default Re: lagging mouse ergggggg

Turning bluetooth off/on did not solve it.

Rebooting did not solve it.

Resetting PRAM did not solve it.

Mysteriously, I got my mouse and keyboard back once I disconnected every other USB device except iLok key, which is obviously needed.

Once I put my USB stuff back it has so far been behaving nicely.

So... take a look at your USB, that was the trick here.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #28  
Old 09-26-2021, 06:45 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,912
Default Re: lagging mouse ergggggg

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Turning bluetooth off/on did not solve it.

Rebooting did not solve it.

Resetting PRAM did not solve it.

Mysteriously, I got my mouse and keyboard back once I disconnected every other USB device except iLok key, which is obviously needed.

Once I put my USB stuff back it has so far been behaving nicely.

So... take a look at your USB, that was the trick here.
This past 18 months, I've owned 3 differet Mac Minis (2018) and a M1. They all have these Blutooth problems. There are thousands of posts about this all over the net, and Apple has not adressed it at all. We are many that have concluded that it is somewhat of a design flaw, the ports and bluetooth antenna crammed in too close together.

After a year of troubleshooting this, here are my conclusions:
With none of the ports in use, BT is fine.

As you start to plug in devices, the BT problems show up gradually, and the BT range gets smaller and smaller until the mouse and keyboard don't work even within inches of the mac.
Then start to unplug TB and USB devices and the range and stability of BT returns.
I too saw that unplugging USB stuff seemed to be most effective, but I also saw that unplugging high performace things like SSDs had bigger impact than simpler stuff like MIDI devices.
Also, physical objects in the line between mac and device can have a big impact, as does the placement and position. I found that it was better placed on its side with the bottom facing out.

I now use only three of the ports:
1 USB for my Focusrite interface, 1 Thunderbolt for a slow backup SSD, and 1 for a TB hub with SSD, HDMI screen, and more USB hubs.
With lots of experiments on where to best place it, I now have Blutooth working good with my three sets of keyboard/mouse at different distances from the mac, up to 12 feet I guess, so it is possible.

I did try a windows-blutetooth dongle, didn't get it to work, some suggest changing the frequency of BT, didn't work for me. The only two solid workarounds for this are: 1 - Wired devices, and 2 - buy non-apple devices that have their own bluetooth dongle. They work perfectly fine.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6 2nd gen, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #29  
Old 09-26-2021, 09:09 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

wow, that really concerns me. I am in the process of installing all the software and hardware on my new Mac Pro 3.1 as to your suggestion.
Hope it works. really not sure what I"m going to do if it doesn't.


like you jfreak, at first it happened outside of protools at times. I fixed that by closing google and google helper. It hasn't lagged out side of prtools since then

If the mouse still lags on a new computer and fresh instal of everything; I'll post on the Apple support too
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why is my PT 9 lagging and always freezing?! RD99 Pro Tools 9 20 10-28-2012 12:37 AM
error (-9403), lagging mouse and distorted audio on new system Jenny Jo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 06-17-2012 12:36 PM
Trackball Mouse with Normal Mouse Operation dstryrwiz Windows 0 05-27-2011 11:30 AM
PT is lagging soundwalker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2007 05:50 PM
Midi lagging behind in 6.9LE Digi2004 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-25-2005 06:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:00 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com