Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-27-2009, 03:03 PM
Patill Patill is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 178
Default Some midi notes are not played in instrument tracks

Hi guys,

I think this is a common problem, sometimes some midi notes are just not played during playback, even if they should be. This often occurs when having fast midi notes one after another.

Can you tell me what to do to get rid o this problem? I think Iīll have to do something with the hardware settings (processors, buffer size etc.) but I donīt know what exactly.


Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-28-2009, 03:12 AM
Patill Patill is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 178
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

hey guys, anyone?

Actually this is a common problem am I right? Itīs just that some midi notes are not played.

Well, I hope itīs common^^.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-28-2009, 03:38 AM
danander11 danander11 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Alabama, USA
Posts: 4,021
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Well, it could be one of two or three thousand things...

Hows about you give us a little more detail? What plugin are you using as an instrument?, what type of voicing are you using? how fast (tempo and note value), etc...

For instance.. I have an idea that I'm fleshing out right now that I want a violin lead part in.. (VI violin). 60 bpm.. In a couple of spots I use 16th notes.. at 60 bpm there shouldn't be an issue.. HOWEVER, since the instrument I chose has a relatively long attack on the note to simulate the bow beginning it's move across the string, it takes a tich before the note actually comes up to snuff. (a lot of legato stuff going on). When I go to the 16th note change, it has moved to the next note before the original note comes up to strength. When listening in the mix, you can't even really tell that anything was played... I've had to go back and change the note value in places, and the attack in others.

Now.. if this is NOT what is happening to you.. Please disregard! and post a bit more info..

Cheers!
__________________
Here I am,
after time not long...
and thankful for the break,
What I found when I got there,
was that I couldn't stay away!

Hobo Shave!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-28-2009, 10:03 AM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Quote:
Originally Posted by Patill View Post
sometimes some midi notes are just not played during playback, even if they should be. This often occurs when having fast midi notes one after another.
Yes this is a known issue. When note gate lengths overlap the note start of the same pitch the note events are not triggered.

Workaround is to either Quantize or Trim the note gate lengths to the note start.


filosofem
Reply With Quote
  #5  
Old 12-01-2009, 03:49 AM
Patill Patill is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 178
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Hi, no, thatīs not it :). Overlpped notes with same pitch are played.


Currently Iīm using East West Symphonic Orchestra, but this has also been a problem with simple plugins like Xpand!2 with my basslines I use for songs or the new Mini Grand Piano. And even not only with short fast notes, but also with normal notes. Sometimes they are just not played and it of course doesnīt sound good :).

I just donīt wanna relaunch ProTools all the time, because usually itīs gone then.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-01-2009, 06:39 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Patill can you post your system specs, OS and Pro Tools version?


filosofem
Reply With Quote
  #7  
Old 12-05-2009, 01:16 PM
Patill Patill is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 178
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Hi guys, this problem is really going somewhere I donīt like it.

Just listen to some simple drums I bounced, they sound like a child plays them. What the hell is wrong? For 10 seconds it just went very well. I did actually only load xpand to look if the midi notes are placed well. When I removed it it just worked for a short time.
then got back to this out of time sloppy stuff.


What do I need to do that the midi notes are played when they should be? Please help, I canīt work like this...

Hereīs the link:

http://www.file-upload.net/download-...drums.wav.html
Reply With Quote
  #8  
Old 12-05-2009, 02:09 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Patill if you are running OS X 10.6.x with PT LE 8.0.3pr you do so at your own risk.


filosofem
Reply With Quote
  #9  
Old 12-06-2009, 06:26 AM
Patill Patill is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 178
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

Itīs 10.5.8
Reply With Quote
  #10  
Old 12-06-2009, 06:49 AM
SpinningDisk's Avatar
SpinningDisk SpinningDisk is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: USA
Posts: 1,474
Default Re: Some midi notes are not played in instrument tracks

I had the same problem with my midi falling behind the beat until I realized it was my latency. My buffer was to high. I'm not sure if this is it but it's worth a try.

Disk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Manually played MIDI Notes arrive earlier than played. SmokinBaldMonkey macOS 7 10-16-2019 06:47 AM
Wrong Notes played with midi controler 12bbb macOS 13 08-10-2015 01:10 PM
Can you see MIDI notes that are being played in PT11? ianbee Windows 6 09-15-2013 08:55 PM
Can't hear MIDI notes played via Instrument mirovaz macOS 2 02-07-2013 10:53 AM
Notes played in Midi Editor Nullifer Pro Tools M-Powered (Win) 2 04-01-2011 02:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com