Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 07-07-2021, 09:24 AM
cj_Db cj_Db is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Nashville
Posts: 8
Default Re: Audient ASP880 in Audient ID14MKII ADAT Weak Signal

Hi Dave,

Thanks for your reply. When I click on the launch setup app. It doesn't pull anything up because my ID mixer is already running. But it does open it when the app is closed however I always leave the app open before starting Pro Tools.

Also before I start a session I check my clock settings in the ASP880, the ID mixer app. and then set my session to match. I've attached some images for reference.

Yes, one lightpipe connected. I tired switching it out with another thinking it was a cable but no improvement.

I received reply from my open case with Audient support.

"The firmware changelog for the iD14 on our website refers to the iD14 MKI. You have the latest firmware for the iD14 MKII. We are in the process of updating our website with the firmware changelog for the iD14 MKII.

The gain difference you are experiencing between the iD14 MKII and the ASP880 is the normal operation of the units.

The reason why you need to set the gain higher on the ASP880 to get the same audio level is because the analogue to digital converter in the 880 has a higher headroom so you need to boost the signal more to achieve the same digital level.

This should make no difference to the quality and noise floor level of the pre-amps.

I hope this answers your questions sufficiently and if you have any further issues with your unit please let us know."

I understand why I can't gain match per preamp because of Audient's reply. But it still seems odd I can only get -25db with the ASP880 preamp all the way up when recording acoustic guitar. Maybe ADAT maybe it's me. Either way I asked if that was normal too per my open case.

Signal Path SM57>ASP880>ADAT to ID14MKII Pro Tools tracking acoustic guitar.

Thanks for all the help!
Attached Images
File Type: jpg ASP880 Sample rate.jpg (55.6 KB, 0 views)
File Type: jpg ID mixer sample size.jpg (39.2 KB, 0 views)
File Type: jpg ID system clock ADAT and Dig1.jpg (26.0 KB, 0 views)
File Type: jpg Pro Tools Session.jpg (40.3 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #12  
Old 07-07-2021, 02:14 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,321
Default Re: Audient ASP880 in Audient ID14MKII ADAT Weak Signal

The screenshot of System Panel>Routing does show what I believe to be all correct, so I think you are good on clocking. As for levels, I have to admit I have no experience with the Audient lightpipe units. My experience with several other similar units tells me that ADAT(and pretty much any digital connection) either works or it doesn't as there are no controls to adjust the digital stream. One option that you might consider is one of the many mic booster units. Here are several:
https://www.adorama.com/ktmicbstrcm1...-gbase-p-audio

https://www.codamusictech.com/produc...RoCkVgQAvD_BwE


https://www.sweetwater.com/store/det...E&gclsrc=aw.ds

FWIW, I suspect the inexpensive KT unit will do a fine job.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #13  
Old 07-07-2021, 07:26 PM
cj_Db cj_Db is offline
Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Nashville
Posts: 8
Default Re: Audient ASP880 in Audient ID14MKII ADAT Weak Signal

I appreciate the response. Yes, I agree with the boosters. I might just try it with my Arturia AudioFuse line level in which bypasses the ADAT and all preamps.

I've requested a refund from the Reverb shop. They say if I can't prove the unit isn't fault per Audient then it's just not to my liking and they will not process a return. So I think that is what it is, not enough gain for me. I will test it one last time all analog when my other interface comes back from repair.

It could just not be right for me .

Thanks again
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focusrite Clarett 8preX weak mic signal tchipman Third Party Interfaces 7 10-09-2019 11:22 AM
No/weak signal dazzb1987 Pro Tools SE and Essential (Win) 1 03-09-2011 02:12 PM
Weak Signal Problem StuckWithMCE 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 01-22-2011 04:54 PM
MBOX 2 - Weak Input 2 Signal grhufnagl 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-15-2008 12:32 PM
weak signal..please share your ideas if possible tritonkorg 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 12-18-2005 11:29 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com