Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-03-2021, 02:17 PM
Dagg Dagg is offline
Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 25
Default Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Hello

I have bought and installed PT V2021.3.1 onto 64bit Windows with ASIO V2 driver and it is really weird. Suddenly my keyboard controller stops working, next time vu meters show that sound is getting out from an Instrument plugin and material is recorded but it is not on the master fader and I cannot hear anything. Sometimes I can play tones via mouse on the instrument plugin keyboard but not via keyboard controller, while sometimes I cannot even play with the mouse (Juno-60 synth).

I am not new to recording and Protools, and everything works on my machine in another DAW.

It is simply unusable, is it possible that version 2021.3.1 is so buggy? Or is it ASIO V2 fauilt?

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 06-03-2021, 04:26 PM
grayter1 grayter1 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodbury, MN
Posts: 392
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Are you using a interface? If so, which one? Did you get the latest drivers for it? I'm running Win10 without issue. See sig for specs.

A little more system info might help us help you.

tg
__________________
Mac Studio (2022) M1 MAX / 64GB / 2TB HD / macOS Monterey 12.6.2 / RME BabyFace Pro FS / SSL UF8 + UC1 / Yamaha MODX6 / Komplete S61 / Keylab 61 mkII / Pro Tools Studio 2022.12 / Nuendo 12 / Reaper 6 / Komplete 13 / Omnisphere / Keyscape / Trilian / V Collection 9
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2021, 05:54 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,564
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

ASIO4ALL is a bandaid but not a great solution. If you don't have an interface, your life will be loads better if you buy one, even if its the little Behringer UMC202HD(skip over the cheaper Behringer options).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2021, 08:22 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 6,074
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

You need to give us detailed system info to pinpoint what’s going on. Pro Tools is a real diva when it comes to hardware configuration.
See “help us help you” at the top of the page.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-03-2021, 09:48 PM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,456
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Quote:
Originally Posted by Dagg View Post
is it possible that version 2021.3.1 is so buggy?
Protools has some bugs, but nothing like it not working. Otherwise we'd all be complaining. It works. There is clearly something wrong in your system or configuration, so provide more information about your system and what troubleshooting you've tried so that we can try to help. We've got some pretty experienced folks here but no mind-readers.
__________________
Obsidian Dragon
MacbookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
Mac Studio M1Max - 64GB
MacOS 12.6 running Protools 2022.10
Reply With Quote
  #6  
Old 06-04-2021, 01:34 AM
Dagg Dagg is offline
Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 25
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Hey, many thanks for your help. I have a Windows 10 Pro V20H2 OS, running on the i7-4770 3.40GhZ with 16GB of RAM and a SSD.

I bought PT 2021.3.1 and have installed Asio4All V2 driver and AKAI LPK25 USB keyboard (it has its own driver inside and cannot be updated). As per your advice looks like it will be better to buy separate interface (although I don't need it).

Now I'm a bit frustrated because nothing works as expected. I bought Korg Triton VST and Blue Cat Patchwork in order to make it work inside PT but found out that it doesn't work. Then I wanted to buy Roland Cloud subscription but have been informed by them that due to some issues I cannot buy it. Then I have this PT issue of not being working properly. I am a real PT fan not planning to change DAW but sometimes I just wonder..because on other DAW's it just works.

Go figure :)
Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2021, 10:12 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,456
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Don't let "being a fan" limit your creativity. There are many very good DAWs out there and each person's workflow is not the same. Again, Protools works. It does require a certain amount of tweaking and optimization (more than most other DAWs). For those that are willing to work through it, it is rewarding. For others, it can be frustrating. It is recommended to get a decent audio interface, but it is NOT required to run Protools. ASIO4ALL has been really unreliable for me but others have it working. I guess what I'm saying is that you seem be blaming Protools for not working when in fact it does. There is something else that is causing the problems you are facing.

If your primary need is to use VST based plugins and virtual instruments (like Korg Triton VST) than I suggest using something like Cubase since Steinberg created the VST platform and supports it natively. Avid never supported the VST platform and required some third-party "wrapper" utility like Blue Cat to make some VST plugins and virtual instruments work. It is not perfect and, as you've found out, some VST don't work with it. Other DAW's also support the VST type of plugins, so do some research and don't limit yourself to Protools.
__________________
Obsidian Dragon
MacbookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
Mac Studio M1Max - 64GB
MacOS 12.6 running Protools 2022.10
Reply With Quote
  #8  
Old 06-04-2021, 11:19 AM
Philthy Philthy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: CT, USA
Posts: 1,323
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Worth mentioning there are lots of good compatible AAX soft synths.
__________________
Phil Mann
Silk City Music Factory - CT Recording Studio
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-2021, 11:27 AM
grayter1 grayter1 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodbury, MN
Posts: 392
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

Quote:
Originally Posted by Dagg View Post
As per your advice looks like it will be better to buy separate interface (although I don't need it).
An interface, even a cheap one, would probably solve your issues. As mentioned, take a look at Behringer. I'd personally look at an entry level Focusrite. They make decent stuff and there are tons of them out in the wild.

I'd say that 98% of your problem. That ASIOALL stuff just doesn't work as well as it should. You might get lucky and find a combination that will work with a certain DAW, but you'll have better results with an interface.

tg
__________________
Mac Studio (2022) M1 MAX / 64GB / 2TB HD / macOS Monterey 12.6.2 / RME BabyFace Pro FS / SSL UF8 + UC1 / Yamaha MODX6 / Komplete S61 / Keylab 61 mkII / Pro Tools Studio 2022.12 / Nuendo 12 / Reaper 6 / Komplete 13 / Omnisphere / Keyscape / Trilian / V Collection 9
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2021, 06:50 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 6,074
Default Re: Installed PT 2021.3.1 onto Win10, nothing works as expected

If buying a separate interface is the key to getting it to work for you, I’d venture a guess that, yes, you do need it.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
When is PT's 7 expected? TCDet Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 10-24-2005 03:05 PM
Is this expected CPU usage ?? subvertbeats 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 10-12-2005 05:29 AM
G5 expected the next few weeks. Seller General Discussion 0 11-09-2001 10:16 PM
ProToolsFree installed, now nothing else works adri3n Digidesign Hardware & Software 1 01-12-2001 01:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com