Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-03-2010, 12:37 PM
jc335 jc335 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Cincinnati OH USA
Posts: 16
Default S/PDIF Output w/003

When I route my session output to S/PDIF (RCA) my output(monitor) control on my 003 does not work. My documents indicate the S/PDIF output channels always mirror main outs 1 & 2., therefore, I should be able to control volume from my 003... any ideas

Thanks
__________________
MacPro 2.66 Quad OX 10.4.10 - Digi 03 Factory - PTLE 7.4 cs2
Reply With Quote
  #2  
Old 06-03-2010, 12:47 PM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,898
Default Re: S/PDIF Output w/003

No, the monitor control does not affect the level on any digital buss.
__________________
David J. Finnamore

Nyquist was right.

PT 2021.6 Ultimate | Omni | macOS Catalina in a Trashcan 32GB
PT 2021.6 | Saffire Pro 40 | Win10 latest, HP Z440 64GB
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2010, 12:53 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,602
Default Re: S/PDIF Output w/003

Quote:
Originally Posted by jc335 View Post
When I route my session output to S/PDIF (RCA) my output(monitor) control on my 003 does not work. My documents indicate the S/PDIF output channels always mirror main outs 1 & 2., therefore, I should be able to control volume from my 003... any ideas

Thanks
Yep, that was a disappointment when I got my 003 that I had no control over the volume to my digial monitors using the S/PDIF out, and there doesn't seem to be any kind of affodable digital master volume control available.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
FocusritePro 40 (2)

TCE Studio Konnekt 48
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Catalina 10.15.7
Pro Tools HD 2021.10
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2010, 01:20 PM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,898
Default Re: S/PDIF Output w/003

Think about it. If the monitor knob controlled the level of your stereo mix bus, when you turned it down, your mix would be quieter and lower res. You'd be forced to listen to all your mixes at full volume to get proper mix down level. That would make PT pretty much unusable.
__________________
David J. Finnamore

Nyquist was right.

PT 2021.6 Ultimate | Omni | macOS Catalina in a Trashcan 32GB
PT 2021.6 | Saffire Pro 40 | Win10 latest, HP Z440 64GB
Reply With Quote
  #5  
Old 06-03-2010, 01:20 PM
netnoggin netnoggin is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gulf Coast, Alabama
Posts: 614
Default Re: S/PDIF Output w/003

Add a master fader in the project? Ooops, never mind, just reread your post.
__________________
NN, aka Hobonoggin
H.I.T. Program graduate (Hobo Internship Training)
Reply With Quote
  #6  
Old 06-03-2010, 01:27 PM
jc335 jc335 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Cincinnati OH USA
Posts: 16
Default Re: S/PDIF Output w/003

thanks - I guess I'll stop trying. So do you just control the volume via speaker output while the 003 output is cranked? Seems a little reckless.
__________________
MacPro 2.66 Quad OX 10.4.10 - Digi 03 Factory - PTLE 7.4 cs2
Reply With Quote
  #7  
Old 06-03-2010, 02:17 PM
cubivore cubivore is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: houston tx
Posts: 87
Default Re: S/PDIF Output w/003

i got a lavry da10 used for a good price. i know you probably don't want to spend any money, but that's about the only answer i got.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2010, 04:27 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,282
Default Re: S/PDIF Output w/003

The Presonus Central station works fine for this(and does a lot of other cool stuff as well)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 06-03-2010, 07:49 PM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,898
Default Re: S/PDIF Output w/003

Yes, Central Station is a good unit if you have multiple sources to switch between, like a CD player, a Masterlink, etc. What is the S/PDIF feeding?
__________________
David J. Finnamore

Nyquist was right.

PT 2021.6 Ultimate | Omni | macOS Catalina in a Trashcan 32GB
PT 2021.6 | Saffire Pro 40 | Win10 latest, HP Z440 64GB
Reply With Quote
  #10  
Old 06-03-2010, 09:45 PM
rqstudio rqstudio is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 1,322
Default Re: S/PDIF Output w/003

The S/PDIF is typically like a 2-track output on a mixer. It IS designed to be that way. When you are doing a mix on a larger board the 2-track would obviously go to your mastering machine, so you can make adjustments on the board a constant signal gets recorded. Although we can do all of that on a $5 mouse, the concept remains the same.
__________________
www.rickqueststudio.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No output from S/PDIF on 002 Rack George Siede 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 01-27-2013 11:06 PM
S/PDIF Output Does Not Appear in I/O Options akakpaws 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 06-02-2007 10:53 PM
S/PDIF Output for tracking??? avamark 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 23 03-14-2007 07:15 PM
002 R S/PDIF Output not working tabnetic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-21-2007 10:35 AM
888 interface's s/pdif input doesn't like AMIII s/pdif output jmark 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 10-19-2001 02:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:26 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com