Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-06-2021, 01:09 PM
alhardy alhardy is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Rome Italy
Posts: 64
Default SOLVED - Carbon Phase issues with hardware inserts

SOLVED - works fine now-


First experiments with Caron and Hardware inserts have been disappointing.

Tried stuff I do everyday with my HD8 on winXP:

All drum tracks output on bus 1-2
2 aux tracks have as input bus 1-2

Perfect Phase

1) On one of the 2 auxes I open a hardware insert (DB25 I/O)

Out of phase between the 2 aux tracks (about 8samples)

2) Duplicate a snare track (always to bus 1-2) Open a hardware insert

Dramatically out of sync (clear delay between the 2 identical tracks)


Putting all drum tracks on DSP seems to solve the issue (aux did't matter)

Shouldn't hardware compensation work on non DSP tracks too?



System is Macbookpro 2017 catalina
__________________
Alberto Lombardi
Carbon - Pro Tools
Mac Mini M1
Ferrofish 16 I/O

www.albertolombardi.com

facebook - instagram - youtube

Last edited by alhardy; 01-01-2022 at 10:48 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-09-2021, 01:21 PM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 565
Default Re: Carbon Phase issues with hardware inserts

Quote:
Originally Posted by alhardy View Post
First experiments with Caron and Hardware inserts have been disappointing.

Tried stuff I do everyday with my HD8 on winXP:

All drum tracks output on bus 1-2
2 aux tracks have as input bus 1-2

Perfect Phase

1) On one of the 2 auxes I open a hardware insert (DB25 I/O)

Out of phase between the 2 aux tracks (about 8samples)

2) Duplicate a snare track (always to bus 1-2) Open a hardware insert

Dramatically out of sync (clear delay between the 2 identical tracks)


Putting all drum tracks on DSP seems to solve the issue (aux did't matter)

Shouldn't hardware compensation work on non DSP tracks too?



System is Macbookpro 2017 catalina
Hi Al,

Sorry you're running into issues here. The team has reproduced the issue and is working on a fix as we speak. In the meantime, does using Time Adjuster plugin on the phasing tracks help? That may be more cumbersome than using DSP Mode, but wanted to mention it.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2021, 12:51 PM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 565
Default Re: Carbon Phase issues with hardware inserts

Hi All,

I wanted to follow up as we believe this issue was resolved by the following fixes in 2021.3:

• Delay compensation when using both hardware inserts and AAX Native plug-ins on the same track is now calculated correctly. (PT-268293)

• Delay compensation for hardware inserts on DSP Mode-enabled tracks is now calculated correctly for bounced/committed audio. (PT-267502)

If anyone is still experiencing this hardware insert issue, please let us know.

Thanks,
Kyle
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #4  
Old 12-30-2021, 09:10 AM
alhardy alhardy is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Rome Italy
Posts: 64
Default Re: Carbon Phase issues with hardware inserts

Quote:
Originally Posted by Kyle Splittgerber View Post
Hi All,

I wanted to follow up as we believe this issue was resolved by the following fixes in 2021.3:

• Delay compensation when using both hardware inserts and AAX Native plug-ins on the same track is now calculated correctly. (PT-268293)

• Delay compensation for hardware inserts on DSP Mode-enabled tracks is now calculated correctly for bounced/committed audio. (PT-267502)

If anyone is still experiencing this hardware insert issue, please let us know.

Thanks,
Kyle
Thank you Kyle, yes now it works great.
__________________
Alberto Lombardi
Carbon - Pro Tools
Mac Mini M1
Ferrofish 16 I/O

www.albertolombardi.com

facebook - instagram - youtube
Reply With Quote
  #5  
Old 12-30-2021, 12:39 PM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 565
Default Re: Carbon Phase issues with hardware inserts

Quote:
Originally Posted by alhardy View Post
Thank you Kyle, yes now it works great.
Good to hear.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
carbon hardware setting in PT 2crows Pro Tools | Carbon 16 01-11-2021 03:20 PM
issues: HDX-2 (PT10) delay comp…. RTAS & hardware inserts MixerGuy Pro Tools 10 8 10-06-2014 03:21 PM
Cannot get hardware to work on inserts without phase/ comb filtering nullstudios Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 02-21-2011 03:30 PM
Keeping tracks in phase due to mixer ch. inserts bryanbassett 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 09-27-2002 03:05 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com