Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-04-2021, 06:45 AM
VijayP VijayP is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Singapore
Posts: 5
Default Pro Tools compatibility with Windows 11

Hi Friends !

I am using latest version of pro tools (2021.10) on a windows-10 laptop and my windows laptop is compatible to run Windows 10. It has been one month since Windows 11 came out and I am struggling to find information on whether Protools is compatible with windows (unlike some other DAWs we have already confirmed their compatibility). Anyone running pro tools on Windows 11 and what is your experience. I will really like to upgrade to the latest Windows OS and want to ensure I do not have any hickups with pro tools.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2021, 07:25 AM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,473
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Avid's requirements for "official" support/compatibility have always been far more stringent than most DAW developers so I wouldn't expect it for a few more months. I've always found Pro Tools to be just as reliable before it was "supported" as any other supposedly "supported" DAW on a new PC version. Plug-ins are typically where problems turn up for me.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2021, 07:54 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,366
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

There's a few early adopters of Win11 here on the DUC; do a search and you'll find several posts about W11. Seems like everything (Pro Tools, video engine, audio interface drivers, plugs) that worked in W10 is still working with W11. First take a boot drive image (Macrium Reflect Free or similar) of your working Win10 rig, & then try the upgrade to W11. Tell us how it works for you!
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2021, 07:57 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,642
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

I know you are looking for personal experiences running Pro Tools on Windows 11, but just for future reference, here is a link to the Pro Tools Operating System Compatibility Chart
__________________
Will

System Details
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2021, 07:03 AM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,525
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

It seems normal here.
In fact, besides some UI changes, I find windows 11 to be identical to 10 in every way.. all the same audio apps and games work identically!
PT 2021 seems fine, other than the "not ideal" DPC latency of the Razer. The Lenovo has no such issues. I wonder if win 11 actually IS worse in latencymon, cause razers usually pass. Anyway, the app works.
__________________
-Whenever I launch Pro Tools, I get wet.(™)
-Lenovo Legion 7i, Intel 11800H OC @4.8ghz, 64GB ram, Nvidia 3070 MaxP, Win 10, TBolt 4/Apollo 8/ProTools 2021/Nuendo 11
-Razer 15 Advanced, Intel 11800H, 32GB ram, Nvidia 3070 MaxQ, Win 11, TBolt 4/Apollo Twin/ProTools 2021/Nuendo 11
Reply With Quote
  #6  
Old 01-18-2022, 10:35 AM
Skwaidu Skwaidu is offline
Member
 
Join Date: Oct 2000
Location: Helsinki, Finland
Posts: 246
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Old thread I know, but working great here. Only bug so far is that the Comments field in the Edit Window is not showing text while you type, only after pressing Enter. Typing comments via the track name dialog works fine.

Now if Avid only fixed the Windows UI, removed all the Vista/XP style borders, updated the File dialogs and got rid of the MDI/parent-child windowing design to allow us to freely move the Edit and Mix on multiple screens... (What if the Win top menu was permanently in the Edit Window, as a stopgap workaround?)
__________________
Windows 11, Intel i9-12900K, MSI PRO Z690-A D4, 64 GB DDR4 3200MHz/CL16, Corsair HX1000, 1x PCIe 4.0 1TB, 1x PCIe 3.0 2TB, 2x WD Black 6TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Define R6 + GTX960 (for now) - PT Ultimate 2021.12

Used to be/ Spare/ DAPS: Mac Pro 4,1 upgraded to 5,1 3,46Ghz 12 Core, 96GB RAM, OS SSD and Sata3 Audio SSD, macOS Mojave, PT Ultimate 2021.10, DAPS 3.7.1

HDX2, MTRX Studio & DAD MOM, HD I/O 16x16, Apogee AD/DA 16X/X-HD and ICON D-Command ES.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-19-2022, 01:15 AM
VijayP VijayP is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Singapore
Posts: 5
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Quote:
Originally Posted by Skwaidu View Post
Old thread I know, but working great here. Only bug so far is that the Comments field in the Edit Window is not showing text while you type, only after pressing Enter. Typing comments via the track name dialog works fine.

Now if Avid only fixed the Windows UI, removed all the Vista/XP style borders, updated the File dialogs and got rid of the MDI/parent-child windowing design to allow us to freely move the Edit and Mix on multiple screens... (What if the Win top menu was permanently in the Edit Window, as a stopgap workaround?)
Thank you Skwaidu ! This is exactly what I was looking for. Let me try this out.

Rgds
Vijay
Reply With Quote
  #8  
Old 01-24-2022, 06:33 PM
ecru ecru is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: New York
Posts: 7
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Quote:
Originally Posted by Skwaidu View Post
Now if Avid only fixed the Windows UI, removed all the Vista/XP style borders, updated the File dialogs and got rid of the MDI/parent-child windowing design to allow us to freely move the Edit and Mix on multiple screens... (What if the Win top menu was permanently in the Edit Window, as a stopgap workaround?)
I've been complaining about this for a long time as well, so anytime I see anyone post about it, I just need to show my support!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-24-2022, 06:49 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,366
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Quote:
Originally Posted by Skwaidu View Post
...working great here...
Cool! Bug-free? No app that I know of.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #10  
Old 01-24-2022, 06:55 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,849
Default Re: Pro Tools compatibility with Windows 11

Same advice I give regarding any and every update: feel free to give it a go. Just have a backup plan if it goes sour
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows 10 / Pro Tools 11 compatibility ? risey Pro Tools 11 10 07-27-2016 01:09 PM
Pro Tools Plug-Ins Compatibility for Windows 10 Paduch Windows 2 07-11-2016 11:43 AM
Pro Tools 12.x and windows 10 compatibility? ripsix Windows 17 03-20-2016 06:59 PM
windows 7 compatibility issues with pro tools 7.4 ryso Pro Tools M-Powered (Win) 4 01-22-2011 02:37 PM
Question about Pro Tools/24 compatibility (Mac->Windows) NewMedia42 Pro Tools TDM Systems (Win) 0 11-25-2001 05:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com