Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  ē  Community Terms of Use  ē  Help Us Help You

Knowledge Base Search  ē  Community Search  ē  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 11-20-2021, 12:09 AM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 2,028
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Not in the studio at the moment so canít check but does Kontakt 6 still have the Kontakt Memory Server function (KMS)?

Just wondering if this is a temporary workaround. Itís Mac only BTW.
__________________
Dave Marsden
UK
Reply With Quote
  #22  
Old 11-20-2021, 05:14 AM
huzzam huzzam is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Athens / İstanbul / Oakland
Posts: 444
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by JJRivers View Post
Just a quick update:

I just did a quick wipe of the Macbook Pro 14" M1 Max with Monterey - clean install of the latest Pro Tools and Native Access software. Opening of the Kontakt Factory Selection Sample Library inside of Pro Tools crashes it completely, no change.

same here, i clean installed monterey on my m1 macbook air, and pro tools still crashes with kontakt, & is generally unstable.
__________________
* Hackintosh : core i9-9900k / 16gb / 3tb nvme / Big Sur
* Macbook Air : M1 / 16gb / 1tb / Monterey
* PT 2021.10 / Ableton Suite 11
* SoundToys + Valhalla + Fabfilter + Spitfire
* Steinberg ur-c / Arturia Keylab Essential 49
* various clarinets, trumpets, flutes, plucky stringy thingies
Reply With Quote
  #23  
Old 11-20-2021, 05:16 AM
huzzam huzzam is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Athens / İstanbul / Oakland
Posts: 444
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by dominicperry View Post
No. Certainly not on M1 Max. Avid Complete Bundle doesn't work.
I mean, PT runs, but Monterey on M1 isn't reliable at the moment.

Dominic

not on M1 either.
__________________
* Hackintosh : core i9-9900k / 16gb / 3tb nvme / Big Sur
* Macbook Air : M1 / 16gb / 1tb / Monterey
* PT 2021.10 / Ableton Suite 11
* SoundToys + Valhalla + Fabfilter + Spitfire
* Steinberg ur-c / Arturia Keylab Essential 49
* various clarinets, trumpets, flutes, plucky stringy thingies
Reply With Quote
  #24  
Old 11-20-2021, 06:03 AM
Macsearcher Macsearcher is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Toronto
Posts: 242
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by Marsdy View Post
Not in the studio at the moment so canít check but does Kontakt 6 still have the Kontakt Memory Server function (KMS)?

Just wondering if this is a temporary workaround. Itís Mac only BTW.
Tried that. No go.
Reply With Quote
  #25  
Old 11-20-2021, 06:30 AM
JJRivers JJRivers is offline
Member
 
Join Date: Jun 2021
Location: London
Posts: 13
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by Marsdy View Post
Not in the studio at the moment so canít check but does Kontakt 6 still have the Kontakt Memory Server function (KMS)?

Just wondering if this is a temporary workaround. Itís Mac only BTW.
Ive turned on KMS inside of the standalone Kontakt 6 latest version. Is this function meant to save the library so that when I open the Konakt plugin inside of Pro Tools it then shows the saved library? Because I just get a blank Kontakt setup and then choose the library and Pro Tools crashes.

Ive had the new 14 inch MacBook Pro with 64gb ram the specced out version for 2 weeks and haven't had any luck with Kontakt and Pro Tools. If anyone has any updates or suggestions that would be very much appreciated.
Reply With Quote
  #26  
Old 11-20-2021, 08:15 AM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 2,028
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by JJRivers View Post
Ive turned on KMS inside of the standalone Kontakt 6 latest version. Is this function meant to save the library so that when I open the Konakt plugin inside of Pro Tools it then shows the saved library? Because I just get a blank Kontakt setup and then choose the library and Pro Tools crashes.

Ive had the new 14 inch MacBook Pro with 64gb ram the specced out version for 2 weeks and haven't had any luck with Kontakt and Pro Tools. If anyone has any updates or suggestions that would be very much appreciated.
KMS loads samples into a separate memory space rather than using RAM allocated to the DAW. Itís a throwback to the 32 bit days when apps were limited to 4GB of RAM.
__________________
Dave Marsden
UK
Reply With Quote
  #27  
Old 11-20-2021, 08:58 AM
bzone bzone is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Los Angeles, CA
Posts: 102
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

NI is still writing code in x86 and hasnít ported to Apple Silicon yet. Who knows when this will be complete, until then it will not be stable.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #28  
Old 11-22-2021, 01:53 PM
MattBeckley MattBeckley is offline
Member
 
Join Date: Nov 2021
Location: Los Angeles
Posts: 3
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Having this issue too... New MacBook Pro 16", Kontakt freezes everything up.

Works fine in Ableton and other daws...
Reply With Quote
  #29  
Old 11-22-2021, 04:42 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,940
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by MattBeckley View Post
Having this issue too... New MacBook Pro 16", Kontakt freezes everything up.

Works fine in Ableton and other daws...

Kontakt is VST in a wrapper, no surprise


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #30  
Old 11-24-2021, 03:02 PM
TheQEG TheQEG is offline
Member
 
Join Date: Nov 2021
Location: USA
Posts: 2
Default Re: M1 Max MacBook Pro Monterey, Kontakt Crashing Pro Tools

I have almost identical Macbook pro setup but the crashing seems to occur on any virtual instrument where my library is kept on an external drive (i.e. Kontakt, Spitfire-BBCSO). Instruments where the library is on the MBP HD see to work.

Anyone else seeing the same trend?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Has anyone tried Pro Tools 2021.7 on the Monterey Betas? off the wall macOS 28 11-17-2021 11:21 AM
Kontakt 5.6.6 crashing PT 12.8.0 noiseboyuk AAX Plug-ins 2 09-07-2017 01:28 PM
Kontakt crashing PT HD 12.4 - help? jonathan jetter Pro Tools 12 1 12-30-2015 03:26 PM
PT 10.3.3 crashing with Kontakt 5 in OSX 10.8.2 Sandborg macOS 3 01-16-2013 03:22 PM
XPAND! Crashing Pro Tools LE 7.3.1 On My Macbook! HELP! UrbanJoe Virtual Instruments 0 01-23-2008 05:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com