Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 09-15-2023, 10:36 AM
SonicBoom SonicBoom is offline
Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 9
Default Re: 003 Rack + Mackie Control Universal + M-Audio UNO

UPDATE:

I've contacted M-Audio support. They had me use a program called MIDI Monitor from Snoize. It requires OSX 10.13 so I had to use my laptop which, for reference, is not the system I need to use the 003/MCU with.

This program confirms that both the UNO and MCU are in fact connected properly and communicating as expected. MIDI data is being sent from the MCU through the UNO to the computer just fine. I moved all the faders and pushed every single button. I see the data corresponding to each and every command. I already knew this as I mentioned in the original text that the UNO, connected to my Line 6 POD, connects to the Line 6 software perfectly in both directions. I should mention the MIDI activity LEDs do NOT blink constantly with that application as they do as soon as Pro Tools is launched. The activity is not normal in my opinion. Same issue with the HOSA USM-422...

This firmly places the blame on Pro Tools LE 8.0.5 as far as I'm concerned.

So to sum up for now, everything works correctly except for Pro Tools.

Here is their response to my MIDI monitor experiment:

"Thank you for your reply and details.

It would appear the USB Uno is functioning correctly based on what you have described from your MIDI Monitor test.

MIDI activity at a constant rate would more than likely indicate MMC and/or other synchronization data from ProTools being sent out to the UNO.

We can only recommend looking into Pro Tools LE 8.0.5 and it's compatibility and setup with the devices you are using. Would also suggest looking into details for your Mackie Controller and it's compatibility with Pro Tools LE 8.05."

For reference MMC is not being used nor is any other synchronization. I will absolutely double check but I've already tried that....

Last edited by SonicBoom; 09-15-2023 at 10:47 AM. Reason: Added in M-Audio response.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-15-2023, 11:03 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,382
Default Re: 003 Rack + Mackie Control Universal + M-Audio UNO

Okay, consider: You have it working well with midi cables and without the UNO? Then why are you so insistent on using the UNO? With stuff as old as this(and trust me, its old!), if you can get any working configuration, run with that and don't look back.(IOW, if it ain't broke, don't fix it). If you are trying to get more midi stuff working, put this extra stuff on the UNO, but in any case, be aware that you may need to search for older drivers to work on this older stuff(maybe you installed drivers that are not compatible with your hardware and/or OS)
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #13  
Old 09-15-2023, 11:39 AM
SonicBoom SonicBoom is offline
Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 9
Default Re: 003 Rack + Mackie Control Universal + M-Audio UNO

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Okay, consider: You have it working well with midi cables and without the UNO? Then why are you so insistent on using the UNO? With stuff as old as this(and trust me, its old!), if you can get any working configuration, run with that and don't look back.(IOW, if it ain't broke, don't fix it). If you are trying to get more midi stuff working, put this extra stuff on the UNO, but in any case, be aware that you may need to search for older drivers to work on this older stuff(maybe you installed drivers that are not compatible with your hardware and/or OS)
I hear you, I really do. To that point I've ordered the longer cables to make this work for me. $36 just so I can move this thing 10 feet from where it was. $25 on the UNO that should (and does) work just not with PT or PT w/MCU.

Reasons to make the UNO work include:

Using what I have that works well for me
Not spending money on a newer USB based controller
Not requiring a physical MIDI connection
Using more devices than you have physical connections for
Ability to run the MCU at a distance farther away than my MIDI cables allow
Plug and play compatibility ease of connecting via USB vs MIDI (front ports)
Overall problem solver of physical convenience

I'm not a fan of solving problems by spending money. Especially if I've already spent money on things that claim to provide a set of features I want/need.

I'm really bummed that there seems to be no explanation or solution to this or any better recommendations that address the issue directly. At this point I just want to know what it is for my sanity. Sure, I can get along with cables but what if that wasn't a solution? Then I'd just be SOL.
Reply With Quote
  #14  
Old 09-16-2023, 04:30 PM
SonicBoom SonicBoom is offline
Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 9
Default Re: 003 Rack + Mackie Control Universal + M-Audio UNO

FINAL UPDATE:

So the 25' MIDI cables came today and wouldn't you know they work like magic!

However, before I connected them I decided to connect the MCU with the UNO to Cubase 6.5.5. So I reset the MCU to MCU mode and power cycled. I didn't even set up the MCU in AMS and it just worked like a charm!

It isn't the UNO or the MCU...

So this definitively proves that Pro Tools is the culprit here. There is some conflict with the PTLE8/MCU/UNO combo under Snow Leopard. It'll never get fixed, obviously, but hopefully someone else will benefit from my headache.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-17-2023, 02:24 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,382
Default Re: 003 Rack + Mackie Control Universal + M-Audio UNO

Glad you have things working. FWIW, I was running midi thru the audio snake from my drum room and the total length was easily 70' and had no problems at all.
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT HDX and Mackie control universal pro Da Boss Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 6 02-04-2014 05:10 PM
Mackie Control Universal with PT GreatCthulhu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 12-30-2008 04:24 AM
Mackie Control Universal Pro 6figgas 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-15-2007 02:53 PM
Mackie Control Universal or Tascam 1082 for control surface? anders Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 05-28-2007 06:12 AM
Mackie Control Universal with 6.4 ? sharpeleven Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 05-19-2004 06:58 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:04 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com