Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-08-2021, 01:11 PM
loganmiller6 loganmiller6 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6
Default Pro Tools crashes and Quick Start Menu never appears after re-launch

Hey friends. This one has stumped me for a few months now.

Over the last few months PT will randomly crash with no errors given and immediately re-launch - usually to a blank PT screen with no Quick Start Menu. If I exit and attempt to launch again, it will continue to present a blank PT screen after the launch and no Quick Start Menu displays. All of the top menu bar headers are greyed out, and when you attempt to click anything, it shows 'Pro Tools (Not Responding)' and will sit like that until I force quit PT.

The only way to get PT working again is usually rebooting a couple of times or trashing preferences. But now I'm trashing preferences almost 3 or 4 times a week just to operate in PT normally. I'm now having more writing sessions on this computer and this relatively minor annoyance is becoming a serious time-waster and buzzkill to creative sessions like these with collaborators.

PT seems to be more willing to crash when I'm using big plugins like Melodyne, NI Kontakt, or NI Guitar Rig. But recently PT doesn't discriminate and will crash if you look at it wrong.

I installed the latest PT update a month ago to see if that helped, and that introduced popping and crackling and serious audio issues that I attributed to that update being crap, and went back to the previous version. Tried uninstalling, reinstalling. Nothing.
I've worked on this machine with no issues for over a year, and it didn't seem to start doing this after any PT updates. The only thing else I can think of was it started to do this more after installing and using NI Komplete (?).

Does it sound like I have a faulty plugin? Bad PT version?
Attached Images
File Type: jpg PT Not Responding - No Quick Start Menu.jpg (12.1 KB, 0 views)
__________________
UAD Apollo Twin Duo | i7-9700K 3.60GHZ Intel | Windows 10 Pro | Pro Tools 12 2020.9.1
ASUS PRIME Z370-A | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3200 ram |
Reply With Quote
  #2  
Old 12-08-2021, 01:13 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: Pro Tools crashes and Quick Start Menu never appears after re-launch

What is this "Pro Tools 12 2021.9.1" in your signature?
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2021, 06:28 PM
loganmiller6 loganmiller6 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2018
Location: Los Angeles, CA
Posts: 6
Default Re: Pro Tools crashes and Quick Start Menu never appears after re-launch

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
What is this "Pro Tools 12 2021.9.1" in your signature?
Oops, sorry - that was a typo. This should say 2020.9.1. Fixing now.
__________________
UAD Apollo Twin Duo | i7-9700K 3.60GHZ Intel | Windows 10 Pro | Pro Tools 12 2020.9.1
ASUS PRIME Z370-A | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3200 ram |
Reply With Quote
  #4  
Old 12-09-2021, 07:08 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,445
Default Re: Pro Tools crashes and Quick Start Menu never appears after re-launch

The way you likely find out if it's a bad plugin or something else is to walk thought the standard troubleshooting steps. Nobody here can guess, and asking here is just wasting time. Start at "help us help you" up the top of every DUC web page.

Check your exact Pro Tools version is supported on your exact Windows 10 build.
Check your UAD software/interface driver version is compatible with your exact Windows 10 build.
Was Windows auto update disabled? Or did problem happen after an update?
Is the system fully optimized? Do every thing possible, BIOS settings etc. (yes even if it worked before)
Trash prefs (buy the Trasher app). Test.
Move all plugins out of the plugins folder. Trash prefs again. Test (yes *always* suspect plugins)
Create a new admin account and test from there (useful, but in part a test for people failing to properly trash prefs).

The Pro Tools log files may provide a clue what is happening.
The Windows Event log may provide a clue what is happening. Look around the time of Pro Tools crashing.
Google will tell you more about both.

Still stuck, list everything you have tried and results and post a SiSoft Sandra report.

Last edited by Darryl Ramm; 12-09-2021 at 07:35 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Top Menu (file, edit, view,...) appears cut off on screen Toon Develtere Windows 7 01-04-2021 08:44 AM
Plug in appears in Audiosuite menu but not in my inserts angie450 Pro Tools 10 10 01-19-2019 03:12 PM
'Quick Start Menu' problem. 28-if macOS 7 03-24-2017 02:40 PM
PT10 delays after quick start menu??? mmcl Pro Tools 10 0 08-28-2012 10:40 PM
Pro Tools 8.0 LE will not start and Error appears larsmeijer 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 34 02-12-2010 04:48 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com