Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-29-2009, 04:13 AM
MrWillsi3 MrWillsi3 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 31
Question Sound Quality Lost After Importing Files

Hey guys whats up. I'm having a problem i cant seem to fix. I just got a PT's set up about 2 months ago. Brand new IMac, M-box Mini with LE8. I wanted to import the songs that were already recorded into PT's for editing/mixing/mastering.

I had been recording on a Korg D1600II in 44.1 hz and 16 bit. I saved off all my tracks as WAV files onto CD...then created a new PTs session, 24 bit/44.1 hz. I then imported and converted the files of all 15 of my songs into individual PTs sessions.

Heres my issue, and im wondering if anyone else has encountered the same thing. After importing the songs, i expected it to have the same sound quality, if not slightly better, as what was originally recorded on the D1600. Sad enough to say, it sounds much less authentic, much more 'digital' if you will...even thou the 1600 is a digital recorder, it still sounded better on it than in PTs, lost some of its volume and its punch, just all around sounded worse.

So i figured ok, i'll EQ everything out...adjust some levels, im sure that'll fix it...still no luck. We just bought a new pair of Yamaha HS 50's...and had been listening to the PT's session in them, then would play the same song on the 1600, and still the 1600 sounded way better, so i even set it up so i could A/B the sound from the Korg 1600 with PTs...and even on the same speakers at roughly the same level, the PTs songs just sounded weaker.

Today we ran across an old mix of one of the songs done on the 1600 as just a rough mix, so decided to pop it into the CD player, and even the old mix of the song was better than the ones in PTs that ive been working on for hours and hours trying to get the 'life' back into the tracks, but to no avail.

Can anyone offer any help on this, why would a 5 year old Korg 1600II sound so much better with just a really raw, no EQ, no automation, and almost no effects sound better than a PTs one...and if your wondering if i over did it with EQ or effects or whatever, ive even tried it with out any, still the same result...kinda disappointed after dumping over $2,400 into this equipment....
Reply With Quote
  #2  
Old 08-30-2009, 02:39 PM
MrWillsi3 MrWillsi3 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 31
Default Re: Sound Quality Lost After Importing Files

Heres a little weird addition to this...i put all my songs back to the Korg 1600 that i had backed up before putting them on PTS. well i cleaned my vocal tracks on PTs....so when i restored the original vocals back to the Korg, they were still dirty. So i thought hell let me try this, and i just made WAV files of the clean vocals on PTS...and imported them back to the 1600. I put it side by side with the original, its just as strong, exact same reading, exact same sound. Are the d/a converters of the m-box THAT BAD that it makes everything sound so weak on PTs...i thought maybe it was a generation lost by importing them, but i exported the edited files, and put them back to the 1600, and not a big of sound quality was lost.

The only thing i have a hard time figuring is, when i made a CD of a mix on PTs, even the CD sound was weak....put i can make a CD of the same song on the 1600, with the vocal FROM an export of PTs, and get a much better sound...
Reply With Quote
  #3  
Old 08-30-2009, 03:32 PM
Wango Wango is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: West of Phila. PA
Posts: 312
Default Re: Sound Quality Lost After Importing Files

I've transferred many tracks from my Korg D16XD into PT and have never had this issue.

The tracks always sound exactly the same in PT as on the Korg.

Also, if the vocal tracks were recorded on the Korg and transferred back and forth, there's no a/d conversion ocurring. The only a/d conversion ocurred in the Korg when you originally recorded it.

Even if you cleaned up the vocals in PT and exported/imported to the Korg, there's still no a/d conversion happening. It's all digital-to-digital at that point.

So, this is not a PT issue.

I've never recorded at 16 bit so maybe this is an issue?

I did import a 16-bit track from a buddy's Sonar rig once, into a PT session at 24/48 and it sounded fine.

Dunno, but all I can say is that PT is not screwing up the sound quality, something else is going on.

EDIT: Could it be that you have a mastering effect on in the Korg?
My D16XD has two master effect 'slots', in addition to the insert effects.
If you were listening through the Korg with the mastering effect on, it would sound much punchier.
__________________
-----------------------------
Wango

Don’t piss down my back and tell me it’s raining.

http://www.soundclick.com/bands/defa...?bandID=851389
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
better quality power cable = better quality sound? dbvoyager General Discussion 22 04-15-2012 06:08 PM
Importing old sound files not possible Boe Larsen Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 11-19-2011 09:16 AM
Lost sound files HELP!!! Audio85 Virtual Instruments 1 10-18-2011 08:43 PM
importing reduces sound quality? stillroasting 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 05-03-2007 10:48 AM
Importing from Sound Forge ,midi and audio files surchur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-17-2002 11:30 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com