Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-04-2006, 12:30 PM
KiwiMuso KiwiMuso is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3
Default Latency problem with TC-Helicon VoiceWorks?

Hi, I'm thinking of buying this unit for vocal processing, currently running Powermac G4 3.6 (Silver door model) 1.25 GHz Processor G4 with 1BB L3 cache, RAM: 768. Running: MAC OS X 10.4.3. Also 002 Rack with ProTools version: 7. I understand there are no problems in realtime, but when I run the VoiceWorks as an external effect during subsequent mixing/editing, is it true that I will have a "variable latency" (delay) problem?
Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2006, 02:32 PM
daeron80 daeron80 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Orlando, Florida, USA
Posts: 3,976
Default Re: Latency problem with TC-Helicon VoiceWorks?

Connecting S/PDIF, I can't say for sure. Don't know why it would be variable, at least not varying during playback. The latency of the 002 itself should depend strictly on your hardware buffer setting. For analog i/o, I've made an html chart showing delays in samples for each buffer setting at each sample rate:
http://www.elvenminstrel.com/recordi...tencychart.htm

My understanding is that latencies through digital connections are shorter, but I don't know exactly how much shorter. Probably by the D/A and A/D conversion times, which appear to be 87 or 88 samples. Not sure if that is one way or both ways.

The TC unit itself will obviously take a short amount of time to do its digital thing, too, so total roundtrip latency may vary with how much you're demanding of it at any given time. More harmony voices probably mean longer processing times, and thus more latency from the TC itself. That has been true of every digital harmonizer I've ever used.
__________________
David J. Finnamore

PT 2022.5 Ultimate | Omni | macOS Monterey on a MacBook Pro M1 Max
PT 2022.5 | Saffire Pro 40 | Win10 latest, HP Z440 64GB
Reply With Quote
  #3  
Old 05-05-2006, 12:42 PM
KiwiMuso KiwiMuso is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3
Default Re: Latency problem with TC-Helicon VoiceWorks?

Thanks for the useful info. I think I might go ahead and buy this unit - my vocals are the weak link at the moment, and this seems to have a number of features which will hopefully make them tolerable. To my family, at least!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TC Electronics VoiceWorks Jon Martin VENUE Live Sound Systems 1 06-30-2007 03:41 PM
TC Helicon macr0w 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-12-2005 10:27 PM
Connecting TC VoiceWorks to 002 Rack-Please Help! John Dough 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-23-2005 02:23 PM
Waves Plugins or TC VOICEWORKS unit aprim 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 05-27-2004 06:05 PM
Anyone using TC Helicon Voiceprism ? stevegalante General Discussion 13 07-26-2001 05:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:57 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com