Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-12-2003, 04:39 PM
dmunach dmunach is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7
Default Outboard Gear as Insert On Master Fader

I want to use out board gear(TL Audio) Compressor and Para EQ as an I/O insert on the master fader for mastering entire mix when bouncing. I have the insert set up as a stereo pair 3&4 in and 3&4 ou of the Digi 001. THe inset works fine on audio tracks and Aux tracks but when I try to put the insert on the master fader I get an error "Access Violation" and the session needs to be restarted.

Please help!

Dana
Reply With Quote
  #2  
Old 01-12-2003, 05:15 PM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

Dana

It sounds like you're doing everything right.. Do you have anything else inserted on the master fader when you try and plug-in an I/O insert on the master fader?

A work around to try - which would place the compressor pre the master fader which is better anyway - assign all your mix tracks to a pair of busses instead of outputs 1&2.. create a stereo Aux track and assign its inputs to the same pair of busses.. assign the output to your stereo out 1&2. Insert I/O insert across the Aux track and see if that helps.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #3  
Old 01-12-2003, 08:54 PM
dmunach dmunach is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

Thanks... no other inserts on master fader. I tried what you sugguested.... seems to work. The level meters on the master fader do not light up (Kick). But it seems to control the master output none the less.

Regards,
Dana
Reply With Quote
  #4  
Old 01-12-2003, 09:28 PM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

Something in your system sounds fishy.. you may want to reinstall the software.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #5  
Old 01-12-2003, 09:29 PM
where02190 where02190 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Boston, Ma USA
Posts: 8,145
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

Rails method is the same as we use when inserting on the master fader. the master fader insert points are (unlike the individual channel inserts) post fader, useless IMHO. By creating the set-up he describes, you have a prefader insert point.

Hope this is helpful.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-13-2003, 05:55 AM
dmunach dmunach is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

IMHO? I will try reinstalling program too. I am trying to sweeten and warm the digital mix with the TL Audio analog gear for mastering (Compressor & EQ) I just picked up an Otari 1/4" 2track and as soon as I get it set up by a tech, run the mix to tape and then back in to a 2track session. Is this a good aproach? Should I go to tape before or after EQ and conpression?

Thanks,
Dana
Reply With Quote
  #7  
Old 01-13-2003, 08:11 AM
where02190 where02190 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Boston, Ma USA
Posts: 8,145
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

IMHO=in my humble opinion.
Hope this is helpful.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2003, 08:41 AM
dmunach dmunach is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

New problem. When I bounce using the above methode it creates a wave file but it is empty(Silent). Like a bounce with no signal. I have the "input" of the above discused AUX track as the "bus" from all other tracks and the "output" to digi 1&2. The out bourd "insert" is in the insert section of the track and is working fine. THe music is audable from the session itself.

Dana
Reply With Quote
  #9  
Old 01-13-2003, 09:10 AM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

What did you choose as the source for your BTD? It should be Outputs 1 & 2. The problem I'm having is that you're not seeing metering on Outputs 1&2.. so something doesn't sound right.

All your source tracks (Kick, Snare, etc) are assigned to Busses 1&2 as their outputs. You created a stereo Aux track with its input assigned to Busses 1&2 and its outputs assigned to Outputs 1&2. You still have a stereo master fader for Outputs 1&2.

On the stereo Aux track in the inserts you've selected I/O and you're sending out your outputs 3&4... and you're sure that your send from Output 3&4 is going into your compressor.. and the returns from the outputs of the compressor are returning into the Inputs of 3&4. Please recheck the wiring of your compressor.. it sounds like the ins & outs are reversed.

You should see metering on your Master fader (either Pre or Post metering) before you can BTD succesfully.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #10  
Old 01-13-2003, 10:29 AM
dmunach dmunach is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7
Default Re: Outboard Gear as Insert On Master Fader

The I/O insert is wired fine and working properly. However, the output bus I chose was 5&6 for all the audio and other AUX Tracks. You mentioned BUS 1&2 in your message. I am not sure you ment it needs to be 1&2 or you were just using it as an example. I am currently using BUS 1&2 for reverb sends.

PS Thank You very much for takeing SO much of your time to help me

Dana
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Give me ideas on how to insert outboard gear!! 003Rack BTGR&P 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 10-28-2007 09:32 AM
Getting a 6th insert on the master fader badboymusic Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 02-13-2007 09:24 PM
How do you insert outboard gear into channels 1-4 matta 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 07-04-2005 05:45 AM
Who mixes in the box, but uses an outboard comp on the master fader? bassmac Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 04-22-2003 02:49 AM
Outboard S/PDIF Gear on the master fader!!! Pako Tips & Tricks 8 11-08-2001 11:49 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:44 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com