Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-25-2009, 12:43 AM
BoFromUnrivaled BoFromUnrivaled is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Tallahassee, FL
Posts: 17
Question connecting the Mackie Control to 003

I'm trying to get my 003 rack running 8.0.1 to work with the Mackie Control Universal Pro. The faders have yet to snap and all it gives me is the "Pro Tools is unable to communicate with HUI..." error message. "MCU Pro USB v3.0, Port 1-4" shows up in Peripherals/MIDI Controllers and I've set them all and none work. Maybe the Mackie isn't cleared for the .1 update? Any thoughts would be appreciated :)
Reply With Quote
  #2  
Old 10-25-2009, 03:44 AM
reycantong reycantong is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Quezon City, Philippines
Posts: 146
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

I also encountered this one with my setup (MCU + 003). But after some tweaking (hooking the midi cables of MCU directly to the 003's Midi i/o instead of connecting it to my M-Audio Midisport 4x4), it was finally recognized by PT8.0.1.

Also try setting the peripherals to "none" and then restarting 003 and setting the peripherals all over again with your MCU.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-27-2009, 01:48 PM
BoFromUnrivaled BoFromUnrivaled is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Tallahassee, FL
Posts: 17
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

I'm not seeing how to connect through MIDI cables. On the back of the mackie there's the MIDI ports used by my 2 extenders and the C4, but none others. There is however the "external control" port thats a TRS connection, but I can't figure where the in would be on the 003.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2009, 02:04 PM
Musicianista Musicianista is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Greenwich
Posts: 95
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

What version firmware is in the Mackie's?
v2.12 is needed for HUI emulation.

You are definitely in HUI mode on the Mackies, right? (hold down the select buttons on channels 1 & 2 on each Mackie as you power them up, and press one of the rotary controllers with HUI in the LED to confirm.

I have an old Mackie Control with one Extender and they work fine. I had to upgrade the eprom chip in the MC to 2.12 though. The Extender was fine.

The Mackies running HUI are a compromise though, giving the chance of multiple banks of Extender faders, but with less functionality than a Command|8 which can't be more than 8 faders at a time.

Good luck.
__________________
- Ando
003 / ADA8000
iMac 24 2.33ghz / 3gb Ram
OS X 10.6.2
Pro Tools LE 8.01CS1
DVTK2
LOGIC 9.1.1
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2009, 02:49 PM
BoFromUnrivaled BoFromUnrivaled is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Tallahassee, FL
Posts: 17
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

The mackie has firmware version 3.0.0. I've read in other threads that version 2.1.2 is necessary for PT 7.4 and above, but shouldn't v3 cover that? Also, what should be my settings under Peripherals-Machine control? Thanks so much for your help by the way
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2009, 03:03 PM
BoFromUnrivaled BoFromUnrivaled is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Tallahassee, FL
Posts: 17
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

GOOD NEWS! Got the error message to stop! They work great!!! :)

P.S. How do you switch the C4 to HUI mode?

Thanks, and God bless the DUC
Reply With Quote
  #7  
Old 10-27-2009, 06:32 PM
Barry Johns Barry Johns is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Orlando, FL
Posts: 3,567
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

If you are using the MCU Pro in multiple DAW's, then you'll have to live with some limitations in Protools. If Protools is your DAW and you see yourself doing the majority of your work in Protools, then dump the MCU Pro and get a 003 Console and get rid of your 002, it has the very best control of Protools than anything else out their price range. If you don't want to go that route, then a Command 8 is the better option. I tried and hated the MCU Pro with Protools. But that's me.
__________________
HD Native Pcie, PTHD 11, PT12 Vanilla, Omni, Lynx Aurora 16, 192 I/O (16 in/8 out), 24 Fader D-Command, lots of preamps and compressors.

MacPro 5.1 (12) Core (2009 MacPro 8 Core Upgraded to a 12 Core MacPro), 56 Gig Ram, SSD System & 3 - 2TB Drives, OSX 10.9.5, Windows 10 Via Bootcamp
Reply With Quote
  #8  
Old 11-05-2009, 06:33 AM
mcurtis7 mcurtis7 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 4
Default Re: connecting the Mackie Control to 003

I am having the same issue. First gen MCU, with 2 extenders (all on version 2.1.2), Motu midi express XT, 002 Rack, etc. It worked fine for me when i was on PT LE 7.4 and win XP 32 bit. I have recently upgraded to Win 7 32 bit and PT LE 8.01 and started getting the same message. It works for the first 7 seconds and then the message pops up.. Unable to communicate with HUI... I can then hit enter and it will work for another 7 seconds, which tells me its probably not getting that midi signal back? Have you fixed this or have any leads?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mackie MCU Pro (trouble connecting via USB) bkunrath Windows 2 12-17-2012 09:17 AM
Control Surface For Protools 10 Mackie Pro Control or Avid Artist Control lberrios1962 Pro Tools 10 18 05-26-2012 12:51 AM
Connecting HUI Mackie Control Universal nivedgiarc 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 01-13-2010 11:54 AM
Connecting Mackie Hui, 002 and TD-6v nainesh MIDI 4 09-14-2009 09:26 PM
Can the Mackie Control extender work w/o Mackie Control? fingerz88d 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-03-2003 08:52 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:20 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com