Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-03-2021, 12:53 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default lagging mouse ergggggg

as of last week, my mouse in protools is lagging. Sometiumes it works for 15min then starts. sometimes right away.
I"m running Mac os 10.6.7 with Protools hd 8.1.1.
2 months ago I installed a new accel card upgrading to a hd3 accel system.
All cards pass digitest

Since the upgrade I've mixed 3 songs with no issue.


around the time of the start of the lagging mouse I changed the dsp cache from "use" to "NOt"


I switched it back. worked for 15-20 min then lags again.


in activity monitor the hard drive spikes around the time it lags. when playback stops, so does the lag most of the time, not all the time



Last night I was recording 2 tracks @ 88.2 and it was lagging all the time.


I've tried all the different setting in "playback", i've tried disconnecting all the external drive and usb hubs.
I've tried everything google had to offer.



I really need this fixed as I have session s all next week as grant time is emerging.
really don't know where to start


help anyone... tks
Reply With Quote
  #2  
Old 09-03-2021, 01:17 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

my computer is a MAc Pro 8 core with 10 gigs of ram
Reply With Quote
  #3  
Old 09-03-2021, 02:52 PM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

happens in sessions with no plugins
Reply With Quote
  #4  
Old 09-03-2021, 05:52 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,131
Default Re: lagging mouse ergggggg

Is the mouse wired or wireless? If it has batteries, try new ones. If its wireless, try relocating the receiver. Try another mouse. I can't think of any reason for Pro Tools or DIGI hardware to have any affect on the mouse
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 09-04-2021, 05:50 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

yeah me neither.
mouse is wired, no battiries, tried another mouse.


Not sure if this is relevant, but the computer used to be real noisy. the fan on max most of the time. Now all of a sudden it's quite like it should be.
Not sure if that's just a coincidence...
Reply With Quote
  #6  
Old 09-04-2021, 06:22 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,060
Default Re: lagging mouse ergggggg

Update to 10.6.8 and see if it fixes the problem. There may not be anything magical about 10.6.8 itself, but making OS update refreshes some caches and low level stuff. Does not hurt to try anyway. I myself have found that combination of OSX 10.6.8 and PT 8.1.1 has been the pinnacle of PT stability so far.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-04-2021, 10:17 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

thanks for the advice. I think it might be my boot drive. used disc utility and there are some errors on the boot.


or maybe the ram? I can't test the ram easily as I don't have the original boot drive.
if nothing else works I will try installing the new os
Reply With Quote
  #8  
Old 09-04-2021, 10:20 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,060
Default Re: lagging mouse ergggggg

I think you should start with updating your OS, but whatever suits you best.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-08-2021, 09:42 AM
pie55 pie55 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 342
Default Re: lagging mouse ergggggg

I'm hesitant to upgrade the os becasue the boot drive has many errors.
I'm thinking of installing a fresh copy of 10.6 on a new hard drive, then all my software.


Is it recommended to update the os to 10.6.8 then install protools and my ilok stuff? or upgrade the os after protools?


And the update to protools 8.1.1. should that be done right after I install protools hd 8?


thanks
Reply With Quote
  #10  
Old 09-08-2021, 09:48 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,060
Default Re: lagging mouse ergggggg

First install your OS, tune it and perhaps clone it for backup purposes. Then install PT, last your plugins. Then perhaps another clone once you have verified everything works as it should.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why is my PT 9 lagging and always freezing?! RD99 Pro Tools 9 20 10-28-2012 12:37 AM
error (-9403), lagging mouse and distorted audio on new system Jenny Jo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 06-17-2012 12:36 PM
Trackball Mouse with Normal Mouse Operation dstryrwiz Windows 0 05-27-2011 11:30 AM
PT is lagging soundwalker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2007 05:50 PM
Midi lagging behind in 6.9LE Digi2004 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-25-2005 06:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:15 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com