Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-18-2004, 12:12 AM
Illah Illah is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2
Default Can a Digi-001 system be used as a sound card?

Hi,

This is a simple question (yes I'm a noob). I'm thinking of getting a Digi001 system and I'm wondering if it can replace my soundcard. In other words, if I were to play back MP3's with Winamp could I use the Digi001 as the output to my monitors? Or will it only be 'active' while ProTools is running?

Thanks!

--Illah
Reply With Quote
  #2  
Old 12-18-2004, 04:35 AM
Bastiaan Bastiaan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nederland
Posts: 6,916
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

You can use the 001 as a soundcard if you install the wave-driver. That way you can play back everything, but you cannot record through it. In addition, there is a pretty good ASIO-driver for the 001. It can all co-exist together.
__________________
What's that?
- That's the machine that goes "pling".


Bastiaan
Reply With Quote
  #3  
Old 12-18-2004, 05:41 AM
billsonbob billsonbob is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 16
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

I;ve had the same question regarding my MBox. What is this driver and where do I find it. THanks!
__________________
<font color="#00FF00"> Crenshaw ... it's not just a melon anymore.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-18-2004, 07:51 AM
Bastiaan Bastiaan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nederland
Posts: 6,916
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

on top of this page you'll find a link called "downloads". I bet you can find there what you are looking for. The thing you are looking for is called "wavedriver" and "ASIO-driver". Be sure toi download the one for your OS and your Digidesign interface...
__________________
What's that?
- That's the machine that goes "pling".


Bastiaan
Reply With Quote
  #5  
Old 12-18-2004, 07:53 AM
Bastiaan Bastiaan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Nederland
Posts: 6,916
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

http://www.digidesign.com/download/wave/ thats the link.

also you may want to look into Rails little program vcalled MME-helper to assign more proigrams to be able to use the digidesign interface as an output.
__________________
What's that?
- That's the machine that goes "pling".


Bastiaan
Reply With Quote
  #6  
Old 12-18-2004, 10:19 AM
Illah Illah is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

So will the wave driver enable output from games as well? I don't need full 5.1 or anything, just 2 channel output is fine for something like Half Life 2.

--Illah
Reply With Quote
  #7  
Old 12-18-2004, 11:17 AM
KingFish KingFish is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Nashville TN
Posts: 2,658
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

The wave driver is still "hit and miss' with some apps, I doubt if you'll be able to use the driver to play all your Game Audio through your digi hardware, some may work, but most probably will not.
__________________
David

- MacPro 6,1 Intel Xeon E5 2.7 GHz 12-Core 128 GB 1066 MHz DDR3
- HDX II Sonnet xMacPro Server
- 16x16 HD i/o x 6
- PT 2018.10
- OS X 10.14.4
- ProTools Dock / PT Control
Reply With Quote
  #8  
Old 12-18-2004, 11:44 AM
rokko rokko is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 10
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

hi

i'm currently using the 001 with several other apps in Windows XP without problems. The Wave Driver is pretty poor but works with Sound Forge and others for playback at least. ASIO drivers are pretty good. I'm using WaveLab5 and Nuendo2 with them and actually work.

Regards

Rocco.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-18-2004, 12:18 PM
Third Eye Studios Third Eye Studios is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Albuquerque, NM USA
Posts: 1,897
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

I would suggest if you still want to be sure to hear all your games and other stuff to leave in the stock soundcard. Take the output from the cpu soundcard into the 001 ins 3 and 4 when they are not in use for recording (1/8” stereo to l-r ts adapter from Radio Shack not included). Inputs 3 and 4 can be switched into the output signal path by the “monitor mode” switch on the front panel of the 001. Quick, easy, and guaranteed to work with every program.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-18-2004, 01:53 PM
phentalmyst phentalmyst is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 76
Default Re: Can a Digi-001 system be used as a sound card?

Quote:
Inputs 3 and 4 can be switched into the output signal path by the “monitor mode” switch on the front panel of the 001. Quick, easy, and guaranteed to work with every program.
whats the best way to do this with the 002 rack?

thanks!
`pm
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Digi 001 As Sound Card Sharif 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 07-29-2007 03:16 PM
Advice on Digi card with another sound card... Roy Howell 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 08-11-2003 06:00 AM
Do I need a sound card or Protools system?? Newbie questions Yee General Discussion 0 07-08-2003 10:18 AM
can i get the DIGI 001 SOUND CARD????? JINGLES STUDIO COLOMBIA 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-23-2002 02:34 PM
Sound card with Digi 001 card? 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-08-2001 08:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:36 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com