Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-03-2022, 07:02 AM
tomguest.tv tomguest.tv is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: London, UK
Posts: 15
Default The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

anyone else getting this issue? has happened twice today and I have needed to re active in the Audio I/O page... maybe too soon to retire nexus!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-03-2022, 07:16 AM
tomguest.tv tomguest.tv is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: London, UK
Posts: 15
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

my setup has started doing it every ten minutes or so now I've posted about it
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2022, 07:34 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 1,401
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

Quote:
Originally Posted by tomguest.tv View Post
my setup has started doing it every ten minutes or so now I've posted about it
How are you using the Aux IO? Post a pic of your IO setup and you provide zero system info
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2022, 05:46 PM
feakerboo feakerboo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 233
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

I'm having the same issue here.

Systems setup:
Mac Pro (Late 2013)
2.7 GHz 12-Core Intel Xeon E5
64 GB 1866 MHz DDR3
OS 12.6

Single card HDX with Sonnet Chassis.

I have 6 custom maps that are showing up just fine and I also have the Dolby bridge in there. It very much seems like a sync issue. There's a lot of pops and clicks and after a while I get
"The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled"
-for every Aux io interface that I have in my io setup. Then I have to restart and redo all the io setup work again.

It seams like using Aux io with source connect might possibly be the issue. When I was using Nexus I NEVER had an issue like this.
__________________
Brad e
Partial Credits
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2022, 07:08 AM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 1,175
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

I am having a similar issue. I have Aux IO outputs feeding the Aja IO4K to feed audio to my TV, another output going direct HDMI to my TV for extended desktop, and PTAB 2a & 2B to feed Zoom/Google Meet.

I have gotten the same message a number of times. I feel like when I do a Zoom or Google Meet meeting while Pro Tools has a session open, but I'm not using the PTAB feeds, just using DVS in and out of Zoom/Meet, this is when it happens the most, but that is just speculation.

Mac Studio Max 64GB 2TB
macOS 12.5.1
Pro Tools Ultimate 2022.9
HDX1 in Sonnet Echo III-D
MTRX Studio + Sync HD
DVS feeding system audio into DADman
Aja IO4K
Aja Gen10
3 x S1 + Dock
EuCon 2022.9
__________________
Scott Gatteño
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2022, 01:07 AM
tomguest.tv tomguest.tv is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: London, UK
Posts: 15
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

has anyone figured out what this might be?



ta
Reply With Quote
  #7  
Old 10-28-2022, 07:27 AM
BiggiT's Avatar
BiggiT BiggiT is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Iceland
Posts: 48
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

I'm having the same issue here.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-15-2022, 07:25 AM
O.v O.v is offline
Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Austria
Posts: 8
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

Same issue here.
ProTool looses Aux i/o 3-4 times in a 1 hour zoom call.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-18-2023, 03:07 PM
weezul weezul is online now
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Newcastle, UK
Posts: 451
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

Have started seeing this too, but not when I'm actually using it. I only use it for perhaps an hour a week and it's been okay. But for instance if i leave PT open for a bit, sometimes, even just the screensaver activating will bring this up.

M1 MacBook Pro, 2022.12 rosetta
__________________
MacBook Pro: 16GB M1 Pro 8c

Hackintosh: MacOS Catalina, i7 6700k, 32GB RAM, RX580
Pro Tools Studio, RME RayDAT PCIe
http://www.liamgaughan.com
Reply With Quote
  #10  
Old 01-18-2023, 04:21 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 7,015
Default Re: The Aux I/O device has disappeared from the system and will be disabled

Have a look at www.gingeraudio.com. They have a free routing app and a reasonably priced routing app for Mac. Supposed to be working on a Windows version.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
SonoBus
Source-Connect: brucehayward
Options for Remote Direction
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Avid CoreAudio Device in System Preferences Daryl Hughes macOS 4 01-01-2014 10:41 AM
Mbox 3 not sticking as system output device darwiniandude macOS 1 12-15-2010 01:27 PM
I disabled Mbox in device manager - How do I enable again? stev 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 04-27-2008 02:32 PM
master clock device for mix system? digidesigner Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 01-30-2008 01:53 AM
Digi001 as preferential in\out multimedia system device? salvo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 07-02-2000 01:40 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com