Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-29-2004, 10:18 PM
Rod Elledge Rod Elledge is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2
Default bypassing preamps on mbox

Coudn't find any previous answers on this specifically- I'm planning on buying an mbox and building Allen's under $600 machine. Yet, I'd like to push the sound quality as far as I can with my small setup by getting a higher end preamp and converter. Is it possible to bypass the Mbox preamps or will they remain in the signal path and degrade the quality of the pro level equipment? (I'm not a sound engineer by any means so sorry if this is an obvious question)

Thanks for the input .
Reply With Quote
  #2  
Old 07-29-2004, 10:22 PM
Chris Cavell Chris Cavell is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Louisiana, USA
Posts: 4,831
Default Re: bypassing preamps on mbox

If you get a seperate set of pre's and an Analog to Digital converter with SPDIF outputs...you can bypass the pre's and the converters on the MBox entirely. (What I'd recommend if your looking to upgrade the MBox as far as possible without moving to a 002). If you simply wish to bypass the pre's and still hit the mbox' converters, you can use the return side of an insert cable to send an unbalanced signal straight to the converters of the MBox.
__________________
Cavell Studios
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2004, 07:06 AM
where02190 where02190 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Boston, Ma USA
Posts: 8,145
Default Re: bypassing preamps on mbox

Plug into the TRS inputs of the M-box to bypass the mic pres.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-30-2004, 07:43 AM
lemix's Avatar
lemix lemix is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 10,894
Default Re: bypassing preamps on mbox

Hello Rod,

...and Welcome..
Quote:
I'm planning on buying an mbox and building Allen's under $600 machine. Yet, I'd like to push the sound quality as far as I can with my small setup by getting a higher end preamp and converter.
My logic would dictate to purchase that Mbox, set up your computer, plug in your source ( what microphones will you be using, btw? ) and record away. Those pre's are actually pretty decent.
If you are not satisfied, rent a couple of pre/AD boxes that will eventually fit your $$$ range,
and compare your results.

happy tooling,
__________________
cheers,
Andrew


W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.3 / PT 12.4 ------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_DMG and more
2.0 and 5.1 monitoring
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2004, 08:46 AM
where02190 where02190 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Boston, Ma USA
Posts: 8,145
Default Re: bypassing preamps on mbox

I agree with Lemix, the M-box pres and converters are very nice, and you'll be spending at leadst 4x the cost of the M-box to get any significant improvement.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2004, 07:31 PM
Rod Elledge Rod Elledge is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2
Default Re: bypassing preamps on mbox

Thanks all for the input -(Sounds like I may be underestimating the pre's on the Mbox) - As far as a mic I'm leaning toward the AKG C-414B (mainly for vocals and acoustic guitar) -
Thanks again!
Reply With Quote
  #7  
Old 07-30-2004, 07:59 PM
where02190 where02190 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Boston, Ma USA
Posts: 8,145
Default Re: bypassing preamps on mbox

A pair of 414's are it for me on acoustic gtrs, and an excellent choice for vocal mics.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bypassing mbox 3 preamps Lonefse 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-17-2011 05:21 PM
Bypassing mbox preamps brian4411 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-02-2008 10:19 PM
Bypassing mbox preamps Denes Pagan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-19-2007 09:55 AM
Bypassing mbox preamps Denes Pagan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 02-19-2007 07:52 AM
Bypassing MBox preamps - direct in Ian-H 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-25-2006 05:16 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:28 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com