Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-14-2014, 08:55 AM
kmm08 kmm08 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 5
Default Solo/Mute Issues?

I opened a recent project I was working on the other day, only to find some strange behavior all of a sudden with the soloing and muting tracks. I have certain tracks grouped together as mix groups in order to solo them with a click of the mouse. (I would actually prefer not to have to use track grouping to solo tracks, but soloing an Aux track does not solo it’s slave tracks like any other program on the market does) Only link solo is selected for the grouped tracks, mute is not selected. However, opening the session the other day, clicking on mute all of a sudden mutes all grouped tracks, even though the feature is not selected in Groups dialog box. Also, using the shortcut Shift+S for soloing only selected tracks is also soloing all tracks in the group. Not only was the project not working like this the day before, but I tried it on the original template as well as a brand new project and neither are working like this. Shift+S should only solo the tracks currently selected, regardless of if they are in a group or not.

It seems that something must be corrupted with the session itself to cause such behavior due to the fact that any other project I open or create from scratch seems to work correctly. The only problem I’m having with this is that Pro Tools shortcuts are based on the program itself, not on a project to project basis. Even is there was some kind of corruption with an individual project, how would this effect how Pro Tools’ shortcuts work. I tried trashing the preferences with no luck, however, if the problem only lies with an individual project, then none of the programs’ preferences should make a difference either.

Again, as I stated above, you should be able to solo any slave tracks running to an Aux track simply by clicking on the Aux track’s solo button, just like muting slave tracks works by clicking on the Aux track’s mute button. (And this has nothing to do with putting an Aux track in solo safe mode). This is the way any other DAW on the market works. Otherwise, what’s the purpose of having a solo button on Aux tracks in the first place?

Mac Pro Desktop
OSX 10.8.5
Pro Tools 11.2
Reply With Quote
  #2  
Old 10-14-2014, 11:53 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,682
Default Re: Solo/Mute Issues?

Quote:
Originally Posted by kmm08 View Post
you should be able to solo any slave tracks running to an Aux track simply by clicking on the Aux track’s solo button, just like muting slave tracks works by clicking on the Aux track’s mute button.
Don't you just want to solo-safe the tracks running to that aux?
Maybe I'm missing something here.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-14-2014, 12:18 PM
kmm08 kmm08 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: USA
Posts: 5
Default Re: Solo/Mute Issues?

Actually, that's the last thing I want to do is solo-safe all tracks running to the Aux track, otherwise, these tracks would always be playing regardless of waht was soloed in the session or not. Although, of course, this is getting a bit off the main subject of the solo/mute buttons and corresponding shortcuts not working properly in the project as they do in other projects. Again, these functions and shortcuts should work the same for all projects you work on since you can't program your own shortcuts in Pro Tools.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-14-2014, 12:41 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,682
Default Re: Solo/Mute Issues?

Quote:
Originally Posted by kmm08 View Post
Actually, that's the last thing I want to do is solo-safe all tracks running to the Aux track, otherwise, these tracks would always be playing regardless of waht was soloed in the session or not. Although, of course, this is getting a bit off the main subject of the solo/mute buttons and corresponding shortcuts not working properly in the project as they do in other projects. Again, these functions and shortcuts should work the same for all projects you work on since you can't program your own shortcuts in Pro Tools.
Sorry I can't help with the problem you have with the session.
But I always found that I have two choices with the solo-safe and bussing to aux thing: Either I solo-safe the tracks and not the aux, or the other way around. F.ex. while working on a drum set I would solo-safe the aux to be able to quickly solo one drum mic. When I'm happy with the drums I will typically switch to solo-safe the individual drums to be able to quickly solo the whole drum set.
I hope someone else here can help you.
Quote:
Originally Posted by kmm08 View Post
Actually, that's the last thing I want to do is solo-safe all tracks running to the Aux track, otherwise, these tracks would always be playing regardless of waht was soloed in the session or not.
Of course only if the aux is soloed and not solo-safed.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-16-2014, 02:37 PM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,230
Default Re: Solo/Mute Issues?

kmm-
1. Make a mew blank session then import data all the tracks/channels from your
old session.

2. Set up AFL soloing & life will be easier.

__________________
~ Trashcan Mac Pro late 2013 - 64 GB RAM - 10.12.6 / Pro Tools Ultimate 2019.6 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO in Magma Expressbox 3T / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 4 ~ Avid S6 M10-24-5 V19.12 ~
~ MBP 15" 2.8 Intel Core i7 -10.12.6 /Apollo 16 / Steinberg U22 / Artist MIx / Pro Tools HD 12.8.3 - UAD2 V8 / UAD2 Satellite DUO ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / HEAT / Magma PE6R4 / ProControl 24 faders / UAD2 QUAD PCIe ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
  #6  
Old 10-16-2014, 04:20 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,682
Default Re: Solo/Mute Issues?

Quote:
Originally Posted by priorytools View Post
kmm-
1. Make a mew blank session then import data all the tracks/channels from your
old session.
2. Set up AFL soloing & life will be easier.
AFL/PFL is HD only, I think. Look here:
Old DUC thread

And why would you have to create a new session?
Reply With Quote
  #7  
Old 10-16-2014, 10:45 PM
priorytools priorytools is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: UK
Posts: 1,230
Default Re: Solo/Mute Issues?

An yes. Of course. AFL /PFL is HD only … my apologies.

Why create a new session ? … because it appears kmm's session in question is corrupted.
__________________
~ Trashcan Mac Pro late 2013 - 64 GB RAM - 10.12.6 / Pro Tools Ultimate 2019.6 / HDX 2 + UAD2 PCIe OCTO in Magma Expressbox 3T / HD I/O's x 4 + 1 x 96io / Digidesign Pre's x 4 ~ Avid S6 M10-24-5 V19.12 ~
~ MBP 15" 2.8 Intel Core i7 -10.12.6 /Apollo 16 / Steinberg U22 / Artist MIx / Pro Tools HD 12.8.3 - UAD2 V8 / UAD2 Satellite DUO ~
~ Mac Pro 8 core - clover - 13 GB ram - 10.6.8 / HD5 / Pro Tools 9.0.6 / HEAT / Magma PE6R4 / ProControl 24 faders / UAD2 QUAD PCIe ~ ARCHIVE RIG

~ Mac Pro (Early 2009) - 2 x 2.26 GHz Quad-Core-32 GB RAM-10.13.6 / Pro Tools Ultimate 2019.10 / Apollo 16 / Avid S3 ~
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Send mute/solo follows track mute/solo pre-fader Roger_Jam_Jet Windows 3 09-24-2017 01:59 PM
Protools 10: mute and solo aren't working. (Solo safe is not on any of the tracks.) charlottewrinch macOS 2 04-14-2012 05:32 PM
8.0.4 Issues (Quick Punch & Mute/Solo issues) pauledwards 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 10-06-2010 09:35 AM
mute or solo bug? jpbm Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 12-07-2004 01:29 PM
Fader, Mute an Solo issues in PTLE 6.1.1 Doogz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-10-2003 08:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:57 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com