Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-11-2021, 06:34 AM
WillK607 WillK607 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Upstate NY
Posts: 4
Default Crashing when loading new or saved session.

Hi guys. New to this forum and semi new to protools. I downloaded protools first to learn the daw and have two major issues occurring, help please! When I load protools first, type in the file name and hit create, the program crashes and closes immediately. I found a work around on here that did work, however I noticed I wasn’t able to open any past saved sessions at a later time. I would receive the error “Cannot be opened. The latest version of the product may have been uploaded by a newer version of protools. Please install any updates and try again.” I have reinstalled to see if this corrects and it does not, plus now the work around to get it start up no longer works. I decided to download the trial to learn and am not sure I’m ready to subscribe however the full version works and loads/saves with zero issues. Any ideas on how to correct my pro tools first issues? Thanks everyone.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2021, 10:11 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,475
Default Re: Crashing when loading new or saved session.

Hello and welcome to Pro Tools and the forum.
Please take a look at the Help Us Help You thread, which contains information on general setup, optimization and troubleshooting for Pro Tools.

With your specific problem, are you using the latest version of Pro Tools? Currently it is at version 2020.9.
Do you have an audio interface that is ASIO compliant attached to your system?
Is Windows trying to use the ASIO interface as it's default playback device? If it is, then you will need to go into Windows and make sure it is using something else as Windows and Pro Tools do not like to share interfaces.

Also make sure you have the right interface selected in Pro Tools First.
If you hold down the N key while it loads, it will display the Playback Engine dialog where you can select your audio interface.

Hope that helps.
__________________
Will

System Details
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
saved copy in >> cannot read session - why is it saved as alias file? [SOLVED] kindkind Pro Tools 10 4 01-30-2016 12:42 AM
Loading/finding samples saved on an external drive DBK Getting Started 1 01-08-2015 04:35 AM
PT10HD crashing when selecting I/O Setup or loading session jeffinaustin Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 07-19-2014 05:31 PM
PT 11.1.3 Crashing upon loading session and won't properly Force Quit drummermixer Pro Tools 11 1 06-05-2014 04:20 AM
PT8 crashing when loading a session marrap 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-30-2008 02:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com