Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-14-2021, 02:49 PM
bonkmp bonkmp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2021
Location: pa
Posts: 7
Default Protools first won’t load after downloading plugins

I installed Protools first with the link from my purchase of Focusrite 8i6 3rd generation and everything worked. I then downloaded the free Focusrite plugins and once again it launched. I then followed the link for the ProTools focusrite creative pack download, downloaded all the plug-ins listed on the page, some opened and some didn’t, and the ones that unpacked I installed. Now when I launch pro tools it hangs up when it is scanning plug-ins. I have to do you use force quit to get out of the program as it is not responding. I am using a MacBook Pro with iOS 11.4 with anM1 processor. Any help would be appreciated, at this point I have no recording capabilities. Thanks, Marty
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2021, 02:59 PM
Netmania Netmania is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Germany
Posts: 102
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

Hello and welcome,

i also use an M1 Macbook Air and the Focusrite Pro Tools First Version. On my system it scans about 2 minutes - every time. Seems to hang, but it doesn't. After a while everything goes on.

So please be patient. Other option is to look, if there are new versions - especially for the Focusrite creative plugins. Please note: Only Addictive Keys, Softube Time and Tone Bundle and The RED Plug-ins will work other than that the Eleven Effects Bundle, Eleven Lite, Xpand2 and UVI Workstation.

Hope that helps a bit.

Best
__________________
MacBook Air M1, 8 Gb, 512 GB Apple SSD, 512 Gb Samsung Evo 970 NvME TB3 SSD, 1000 GB Crucial P1 TB3 SSD, macOs 11.6.1, RME Babyface blue,
_____________________________________________
Pro Tools 2021.10
Logic Pro 10.7
Cubase 11 Elements
Wavelab Elements 10
_____________________________________________

Music was my first love - shine on
Reply With Quote
  #3  
Old 08-15-2021, 08:13 AM
bonkmp bonkmp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2021
Location: pa
Posts: 7
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

Thank you for the reply, I waited for 20 minutes or so and when I used force quit it said protools wasn’t responding.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-15-2021, 08:27 AM
Netmania Netmania is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Germany
Posts: 102
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

1.What Version of Pro Tools First did you install?
2.Please open Macintosh HD(your Maindrive) - Library/Application Support/Avid/Audio/Plugins and show me what plugins are loaded.

Meanwhile i was fortunate with sorting out plugins that Pro Tools First don't use to bring my boot uptime to nearly 1 Minute

Everything should work, if you are on Pro Tools First 2021.6 and all your plugins from Focusrite are registered in your ilok license manager.

Best
__________________
MacBook Air M1, 8 Gb, 512 GB Apple SSD, 512 Gb Samsung Evo 970 NvME TB3 SSD, 1000 GB Crucial P1 TB3 SSD, macOs 11.6.1, RME Babyface blue,
_____________________________________________
Pro Tools 2021.10
Logic Pro 10.7
Cubase 11 Elements
Wavelab Elements 10
_____________________________________________

Music was my first love - shine on
Reply With Quote
  #5  
Old 08-15-2021, 08:46 AM
Netmania Netmania is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Germany
Posts: 102
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

If the problem persists - please follow the instructions on the Focusrite Support site

https://support.focusrite.com/hc/en-...Creative-Pack-

Best
__________________
MacBook Air M1, 8 Gb, 512 GB Apple SSD, 512 Gb Samsung Evo 970 NvME TB3 SSD, 1000 GB Crucial P1 TB3 SSD, macOs 11.6.1, RME Babyface blue,
_____________________________________________
Pro Tools 2021.10
Logic Pro 10.7
Cubase 11 Elements
Wavelab Elements 10
_____________________________________________

Music was my first love - shine on
Reply With Quote
  #6  
Old 08-15-2021, 01:35 PM
bonkmp bonkmp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2021
Location: pa
Posts: 7
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

Thanks, this is the list and I suspect one is causing the hangup because several would not open when I downloaded them and yet they're showing here. I'm going to remove them and see what happens. As far as I know the current version is updated because I downloaded it this past week. The Focusrite plugins worked and I like the EQ a lot.
BBD Delay.aaxplugin
Black Op Distortion.aaxplugin
Black Shiny Wah.aaxplugin
Black Spring.aaxplugin
C1 Chorus.aaxplugin
ClickII.aaxplugin
DC Distortion.aaxplugin
Dither.aaxplugin
DVerb.aaxplugin
DynamicsIII.aaxplugin
Eleven Lite.aaxplugin
EQIII.aaxplugin
Flanger.aaxplugin
Graphic EQ.aaxplugin
Gray Compressor.aaxplugin
Green JRC Overdrive.aaxplugin
InTune.aaxplugin
Invert-Duplicate.aaxplugin
ModDelay_III.aaxplugin
Normalize-Gain.aaxplugin
Orange Phaser.aaxplugin
Red 2 EQ.aaxplugin
Red 3 Compressor.aaxplugin
Reverse-DC Removal.aaxplugin
Roto Speaker.aaxplugin
SciFi.aaxplugin
SignalGenerator.aaxplugin
Studio Reverb.aaxplugin
Tape Echo.aaxplugin
Time Shift.aaxplugin
TimeAdjuster.aaxplugin
Tri-Knob Fuzz.aaxplugin
Trim.aaxplugin
VariFi.aaxplugin
Vibe Phaser.aaxplugin
White Boost.aaxplugin
Xpand!2.aaxplugin
Reply With Quote
  #7  
Old 08-15-2021, 01:52 PM
bonkmp bonkmp is offline
Member
 
Join Date: Aug 2021
Location: pa
Posts: 7
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

I removed all the plug-ins and it works so apparently one or more are causing the conflict. If you happen to notice from the list any that are problematic please let me know, I am going to reload the focusrite red because I know there’s no problem there. Your help was greatly appreciated. Marty
Reply With Quote
  #8  
Old 08-15-2021, 02:40 PM
Netmania Netmania is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Germany
Posts: 102
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

Hi Marty,
as far as i can see all plugins are legit and should work. Sometimes plugins from AIR make problems with newer Mac Os. Please visit AIR Music Tech and download the newest version of XPandII for Big Sur.

Best

Michael
__________________
MacBook Air M1, 8 Gb, 512 GB Apple SSD, 512 Gb Samsung Evo 970 NvME TB3 SSD, 1000 GB Crucial P1 TB3 SSD, macOs 11.6.1, RME Babyface blue,
_____________________________________________
Pro Tools 2021.10
Logic Pro 10.7
Cubase 11 Elements
Wavelab Elements 10
_____________________________________________

Music was my first love - shine on
Reply With Quote
  #9  
Old 09-02-2021, 11:15 PM
rademusic's Avatar
rademusic rademusic is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Melbourne
Posts: 4
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

Quote:
Originally Posted by bonkmp View Post
I removed all the plug-ins and it works so apparently one or more are causing the conflict. If you happen to notice from the list any that are problematic please let me know, I am going to reload the focusrite red because I know there’s no problem there. Your help was greatly appreciated. Marty

I've been having the same issue as you when Eleven Lite is in my plug-ins folder. When I take it out, PT loads and doesn't crash anymore. Maybe it's that one?
__________________
rademusic.bandcamp.com

MacBook Air M1 2020 8GB RAM Big Sur 11.4
Pro Tools | First 2021.6.0
M-Audio Fast Track USB
M-Audio BX3 Studio Monitors
Reply With Quote
  #10  
Old 10-01-2021, 02:24 AM
rademusic's Avatar
rademusic rademusic is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Melbourne
Posts: 4
Default Re: Protools first won’t load after downloading plugins

I've also found that my PT First won't load with InTune in my plug-ins folder either
__________________
rademusic.bandcamp.com

MacBook Air M1 2020 8GB RAM Big Sur 11.4
Pro Tools | First 2021.6.0
M-Audio Fast Track USB
M-Audio BX3 Studio Monitors
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help Downloading TAL Plugins ethandla macOS 7 11-05-2016 05:58 AM
about downloading a VST plugins for protools 9 / Windows 7 stiphane Pro Tools 9 6 12-08-2013 12:48 PM
Pro Tools 10 not load plugins,freezing load.HELP javierboz Windows 2 11-08-2012 05:25 AM
Protools Freezing on load up/ plugins. Apolloape macOS 5 10-24-2012 06:11 AM
downloading plugins mandyt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-17-2007 02:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com