Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Avid S6

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-16-2020, 04:16 PM
acacia acacia is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Maryland
Posts: 287
Default S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Can anyone help me wrap my mind around how to route the following through my MTRX with the correct monitor configuration?

My Avid S6 is my monitor controller with a MTRX. I have three stereo Dante inputs:

(1) host DAW Mac Pro for iTunes and the software listening
(2) a DAW on a MBP sometime used for Skype, VOIP...,
(3) Burl B2 Dante for stereo print back.

After those three Im running a 7.1 speaker config from my primary host DAW via Digilink. The 7.1 needs to sum to stereo as appropriate. As soon as my new room is done this will change to a 7.1.4 Atmos config. Not trying to tackle that as of yet.

I need all of these sources to route through the monitor controller to speakers which is no problem. I've got that strait. The new challenge is I've added a Trinnov MC Pro Dante speaker processor for tuning. The S6/MTRX needs to send the selected input to the Trinnov via Dante. The Trinnov will then process and return the signal back to the MTRX via Dante. The speakers are then feed from the MTRX D/A.

For the life of me I'm struggling to get this to work. I can route the individual Dante paths and skip the S6 as a switching controller. My problem is insetting the Trinnov via Dante between the MTRX selected source and speaker output.

Im sure Im over thinking or just having a brain fart... but Im tired and hoping for fresh insight.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-16-2020, 08:59 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,071
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

http://duc.avid.com/showthread.php?t=396511

might be helpful
Reply With Quote
  #3  
Old 07-17-2020, 10:30 AM
acacia acacia is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Maryland
Posts: 287
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Thanks Luke Howard!

It would definitely be helpful if there was a way to setup an external tuning insert in the monitor config path different than the SPQ.

I believe I figured out an alternate option with my situation. Basically I no longer create a monitor output that sends directly to the DA for the speakers. I now need to have an output that sends to the Trinnov. Leave the Trinnov at unity and then patch the Dante return in the MTRX to the DA outputs that feed the speakers. If headphones are used I switch the output source.

Does anyone in the know have any advice? Is there a smarter way to do this with a Dante processing path?

I created a support ticket with Avid and am hoping someone with S6 MTRX smarts can advise.

Thanks!
__________________
Luke Rohwer
Acacia Recording & Production
www.acaciarecording.com
Luker[at]acaciarecording[dot]com
Studio 301-829-8088
Reply With Quote
  #4  
Old 09-24-2020, 10:41 PM
Roll Roll is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brussels
Posts: 105
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

The only way to have a real insert on the Marx, is using the colinbroad TMC-penta

Wonderful machine, but a pain to configure
Reply With Quote
  #5  
Old 02-17-2021, 02:49 PM
Arichlsss Arichlsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: USA
Posts: 6
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Did you ever get this sorted? I’m about to try the same thing except with a Marx studio. Inserting the trinnov with aes/ebu
Reply With Quote
  #6  
Old 03-13-2021, 11:13 AM
rcutz rcutz is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 202
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Hi! If I do get it right, what I would try:

Create a Monitor in Dadman with all your sources.
In the output section of that monitor, create an Output and use Dante to route it out to the Trinnov. This output could be 2.0 or greater depending in what are your needs or what you have.

Create a second monitor in Dadman. As source use the return from Trinnov.
Use the output section to create an 7.1.4 output to the DA card.

Choose this second monitor to be controlled in the S6, so you can mute etc
The first monitor also can be manipulated in S6

Next monday I can show a similar setup in my Dadman. Pm me with your email and I can send a quick video.

Best
__________________
Ricardo Cutz
Re-recording mixer/sound editor supervisor.
Http://106db.com.br
-----
Reply With Quote
  #7  
Old 03-16-2021, 12:42 PM
robertszydlo robertszydlo is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Wroclaw/Poland
Posts: 26
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Hope this is not too much off topic...
Do you find MTRX SPQ filters worse than Trinnov?
I do have Trinnov and love it, but after putting some work using Smaart and REW I think I achieved similar results to Trinnov- close enough that I even put it on Reverb for sale. So much easier to use Dadman integrated tuning than worrying how to connect Trinnov. Am I missing sth important?
Thanks in advance
Robert
Reply With Quote
  #8  
Old 08-21-2021, 10:11 AM
Arichlsss Arichlsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: USA
Posts: 6
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

Im curious about this too. Im using studio mtrx and would love to not use the converters in the trinnov. I have not tried using Speaker correction in the MTRX yet but am interested if it can be configured to be close to the trinnov for room correction and managing a 2.0 with 2 subs stereo setup.

Also interested if you can use dante as an insert on a monitor path yet, or if it is even in the works.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-22-2021, 02:31 PM
info@npp.co.uk info@npp.co.uk is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London UK
Posts: 54
Default Re: S6 and MTRX monitoring - Trinnov Dante Insert?

I have a similar Atmos setup but with a digital connection to my speakers. After much experimenting I have ended up putting the Trinnov after the MTRX monitor output. It's simple, all digital and I can't hear any difference when monitoring quietly, ie when the Trinnov's receiving a pretty quiet signal. Possibly the same with analogue outputs......
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MTRX-> HDX or MTRX->Dante ArmyofLight Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 34 04-08-2021 04:51 PM
Can't get MTRX Dante card to work... SomeOtherGuy Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 25 01-22-2020 10:53 PM
Avid MTRX with Dante SRC Question apasco Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 01-15-2020 06:24 PM
MTRX Dante latency stuck at 1ms LukeHoward Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 02-19-2018 11:13 PM
MTRX Sync Dante and Video laki Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 10 12-05-2017 02:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:05 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com