Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-28-2021, 09:51 AM
quangaroo quangaroo is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles
Posts: 50
Default Export vs Bounce Gain Levels

I do very straightforward voiceover recording in Pro Tools. Almost always single tracks, less than 3 minutes, all voice, and no plugins (no music).

I've found when creating mp3's I will sometimes get a file whose mp3 sounds louder when I bounce it, than when I export it as a region.
And sometimes when I'm adjusting the gain levels on a region, every time I export it, it sounds the same, but when I bounce it, it now sounds louder on playback.

Any idea what I'm overlooking or doing incorrectly that would make this happen? Thanks!
__________________
Mac Pro 5,1 (Mid 2012) | macOS 10.13.6 | 48GB RAM // Pro Tools 2019.5.0 | Digi 003 Rack | Digi 003 Rack+

Last edited by quangaroo; 05-28-2021 at 10:03 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2021, 04:40 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,655
Default Re: Export vs Bounce Gain Levels

Export does not include any volume automation, you are just exporting the file "as is", exactly as if you copied the file from the Audio Folder. Bouncing out includes any volume automation.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #3  
Old 05-31-2021, 08:06 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,025
Default Re: Export vs Bounce Gain Levels

Export also does not keep any plugin processing. It simply exports the raw audio file that is on the track. Another option would be to commit the track(which will render all the plugin processing) and export the resulting audio.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Setting gain levels for VIs and such DonaldM Avid Pro Mixing General Discussion 2 01-31-2019 10:42 AM
Gain Levels nexty76 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 01-27-2011 05:26 AM
Microphone levels too low - need more gain gagard 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 12-19-2004 10:01 PM
Gain Levels...recording StainedClass Pro Tools TDM Systems (Mac) 65 03-28-2003 09:11 AM
Mastering and gain levels surchur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-21-2002 12:29 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com