Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-04-2002, 10:49 AM
Sergeman Sergeman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Mexico City, Mexico
Posts: 52
Default How many Megs does a 4 minute song with maybe 3 stereo tracks/13 mono tracks take up?

Can someone help me with this question please? I'm going to get an iMac flat panel 700Mhz G4, which comes with a 40 Gigahertz drive, and I was wondering just how much does one song actually take up? With a couple of plugins, nothing big.
Thanks to all!

Sergeman

http://artists.mp3s.com/artists/317/serg.html
__________________
I use Pro Tools and so should you.

http://www.facebook.com/sergeamh
Reply With Quote
  #2  
Old 08-04-2002, 11:26 AM
Carl Z Carl Z is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: NYC
Posts: 656
Default Re: How many Megs does a 4 minute song with maybe 3 stereo tracks/13 mono tracks take up?

If your at 24 bit then it roughly 7.5 meg per mono minute. If your bit rate is 16 bit figure 5 meg per mono minute.

You have 19 mono tracks at 4 minutes = 19*4*7.5
or 570 meg (at 24 bit).

Carl
__________________
"I'm one of the few people I know who knows the few people I know" - CL
Reply With Quote
  #3  
Old 08-04-2002, 11:35 AM
Sergeman Sergeman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Mexico City, Mexico
Posts: 52
Default Re: How many Megs does a 4 minute song with maybe 3 stereo tracks/13 mono tracks take up?

Thanks Carl, that's what I needed! Another small question... if then, it takes that for 19 mono, then I guess most or all of you really record songs (whatever lenght and track count) and then save them to CD as both final mixes (and masters) AND ALSO completely dry (with no plugins I mean)? Do you do this?

Thanks again!

Sergeman
__________________
I use Pro Tools and so should you.

http://www.facebook.com/sergeamh
Reply With Quote
  #4  
Old 08-04-2002, 02:31 PM
Morningstar Morningstar is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 345
Default Re: How many Megs does a 4 minute song with maybe 3 stereo tracks/13 mono tracks take up?

Uh, not exactly. Mixes, and 'masters' yes, I keep those in a seperate folder. But as far as the 'dry', no. I simply back up the entire session upon completion (after clearing all unused files) to a CD-r. The 'mastered' versions and mixed (pre-mastering) stay on my HD (I use iTunes as a personal catalogue of my material). If I ever need to do an alternate mix I just pull it from the cd-r.
__________________
Simplfy
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I Imported stereo tracks , but PT reads as 2 L&R Mono tracks ? Seafoam_Green Getting Started 9 02-01-2014 09:29 PM
Only mono and stereo tracks supported, some tracks have been dropped cowfeet macOS 1 03-21-2012 07:16 PM
A question about mono/stereo plug ins on mono tracks. rockguitarist1255 Pro Tools 10 2 12-24-2011 07:33 PM
HELP! Help with Mono tracks to Stereo tracks NickMetalman Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 05-09-2009 10:12 PM
stereo tracks, mono tracks--thoughts saeblee 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 06-23-2005 10:45 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com