Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-26-2023, 06:01 PM
Jason Todd Jason Todd is offline
Member
 
Join Date: Dec 2023
Location: Brooklyn
Posts: 2
Default Carbon 2.1 Monitoring?

Hey all! I'm new to the forum. I'm coming from a Metric Halo ULN-8 and I'm trying to figure out if my Carbon can be set up in a 2.1 monitoring configuration with volume control from the volume dial on the face of the unit.


I want to used Dirac Live Processor with Bass Control to be able to dial in my JBL 708p's and Adam Sub 12, but I'd like to continue using the Carbon as my monitor controller. Is this possible? I've seen how to do it for 5.1 or Atmos, but not a simpler 2.1 configuration.


Any advice?
Reply With Quote
  #2  
Old 12-29-2023, 04:48 AM
dominicperry dominicperry is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 925
Default Re: Carbon 2.1 Monitoring?

There is no 2.1 surround configuration on the Carbon - only 2,6,8 or 10 channels. So you would have to fudge it - there is no way I can think of to control a 2.1 with the volume control of Carbon (short of using the 6 channel configuration as 5.1 and then not using 3 of the channels).

I use a Genelec 7070 sub, which is in-line, so only needs two channel output from the Carbon.

EDIT: I can see the Adam sub has the same option to run in-line as the Genelec, but I don't understand how the Dirac works - is it a physical device or software - I assume you are trying to control the sub level separately from the rest of the mix?

Dominic
__________________
MacBookPro M1Max 16" 10/32 64GB 2TB, Ventura 13.6.7, Pro Tools 2023.12.1, Carbon.

Last edited by dominicperry; 12-29-2023 at 04:58 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-30-2023, 07:17 PM
Jason Todd Jason Todd is offline
Member
 
Join Date: Dec 2023
Location: Brooklyn
Posts: 2
Default Re: Carbon 2.1 Monitoring?

I think you're correct that there isn't an easy way to do it. Dirac is software based and Dirac Live Bass control helps phase and time align subs with the mains (and surrounds if you're using them). You need an unused output for each sub. The tricky part is controlling the volume of all of them after running the room corrections.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools | Carbon & Carbon Pre compatibility with AVID S4 Control Surface [email protected] Pro Tools | Carbon 9 09-14-2023 10:36 AM
use Carbon and Carbon Pre together as one interface in Logic/Cubase ? pm mastering studio Pro Tools | Carbon 0 12-22-2022 01:54 AM
Native Monitoring/recording performance under Carbon? Ru_C Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 08-16-2021 07:36 AM
Carbon - External Source Monitoring [email protected] Pro Tools | Carbon 5 01-29-2021 01:50 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:31 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com