Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 03-05-2024, 01:13 PM
cvicente22's Avatar
cvicente22 cvicente22 is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2018
Location: Philippines
Posts: 400
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Hi Folks,

USB device related issues are not new to macOS or even Windows. Starting with a general approach and this behavior occurring with only select users, our recommendation is be to begin troubleshooting with the same steps Apple provides its users. The following link will take you there:

https://support.apple.com/guide/mac-...-mchlp1641/mac

The following link is a more in-depth, user-created checklist of things to try if USB devices are not working properly on macOS:

https://macpaw.com/how-to/fix-usb-ports-on-mac

If above general USB suggestions do not provide helpful, try a complete uninstall and fresh reinstall of our License Support components. The issue could be misinterpretation as an iLok USB issue with the actual issue having to do with our License Support component not functioning properly.

The latest License Support installer available from the front page of iLok.com includes and uninstaller application as well as installer for License Support.

If fulfilling the above recommendations do not help, have the user visit the iLok Help site (link below) for further help. There may be an issue with the iLok USB itself and a replacement may be needed. The iLok support team will work with the user to verify if that is the case guiding them to the next step of the process as needed.

https://help.ilok.com/
__________________
Regards,
Charles
________________
To create an Avid Support Case, you may go to https://www.avid.com/learn-and-support/contact-audio-and-music-support
Reply With Quote
  #12  
Old 03-09-2024, 02:40 PM
dr sound's Avatar
dr sound dr sound is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Burbank, CA
Posts: 2,220
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

We have found intermittent issues with USB on a Mac Studio M1. What we did is get a Powered USB Hub and plugged our ILok and any other USB devices in it.It did the trick. We have had zero issues with ILOK or any other USB devices after that.
__________________
Marti D. Humphrey CAS
aka dr.sound
www.thedubstage.com
IMDB http://www.imdb.com/name/nm0401937/
Like everything in life, there are no guarantees just opportunities.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-11-2024, 09:46 AM
Leverson Leverson is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Los Angeles
Posts: 177
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Interesting, thanks Marti, I'll try that and see if it helps. I've got a powered USB 3.0 hub here. I've always thought the preferred advice was to plug the iLok directly into the computer's USB and avoid going through docks or hubs with it, but I'll see if this solves the issue.

I did try swapping out the iLok from one of the Mac Studio's built-in USB-A ports to the other one, and it didn't solve the problem. The peripheral I've had in the other USB-A port has never seemed to have any issue though, which is why I originally wondered whether it was an Apple USB port issue or an iLok issue.

In the text of the error that pops up is:
"Encrypted Channel Bad Channel ID"
Reply With Quote
  #14  
Old 03-17-2024, 06:35 PM
Leverson Leverson is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Los Angeles
Posts: 177
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Just following up to my last post on this, plugging the iLok into a powered USB hub didn't help, in fact it seemed to make the problem worse/more frequent. Again, none of the other peripherals in the hub seemed to suffer any dropouts or disconnects, just the iLok.

I just bought a new USB-C version of the iLok key, seeing if this makes any difference. Will report back.
Reply With Quote
  #15  
Old 03-17-2024, 10:02 PM
pm mastering studio's Avatar
pm mastering studio pm mastering studio is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Lebbeke , Belgium
Posts: 174
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

I am not seeing any problems (for now) within my setup : Mac Pro M2 Ultimate Sonoma 14.4, HDX in PCI slot and my iLok 3 USB-C/thunderbolt plugged in right into the USB-C port of the MacPro itself.

Same thing on my MacStudio M2 Ultra with Sonoma 14.4 (also iLok 3 USB-C/thunderbolt)
Haven't stressed my Carbon on the MacStudio yet but connecting with the avid Carbon Central can take a looooong time:O(

hope this can help ...


with kind regards
__________________
Philippe Meiresonne
(Belgium)

http://www.pm-mastering-studio.com

SYSTEM 1 : Main recording - HDX MAC Pro 2023 M2 Ultra Running Sonoma 14.4
ProTools Ultimate 2024.3| 1xHDX Card | Mac Pro M2 Ultra 128Ram 2TB|3x PRE | 2x Avid 96 |1x Avid 192 I/O 16/16 Analogue | 1x Acid HD I/0 16/16 Analgue
Midi I/O | D-Command ES +16 fader Pack | Xmon | Eleven Rack + Dolby Atmos 7.1.4 Surround Adam S3H speaker System

System 2 : Project System - ProTools CARBON Running Sonoma 14.4
MacStudio M2 Ultra |64 GB RAM | ProTools 2024.3 Ultimate/Studio | SSL2+ | AVID S1+DOCK + ProTools|Carbon + ProTools|Carbon PRE
Reply With Quote
  #16  
Old 03-18-2024, 06:49 AM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,716
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

I have not seen this on a Mac Studio M2 Max.

MacOS Ventura 13.6
PT 2023.9

My 2nd Gen iLok is plugged into a powered hub.

I've no idea why this seems to be affecting other users with the same or similar setup.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #17  
Old 03-21-2024, 06:06 AM
pm mastering studio's Avatar
pm mastering studio pm mastering studio is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Lebbeke , Belgium
Posts: 174
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Quote:
Originally Posted by smurfyou View Post
I have not seen this on a Mac Studio M2 Max.

MacOS Ventura 13.6
PT 2023.9

My 2nd Gen iLok is plugged into a powered hub.

I've no idea why this seems to be affecting other users with the same or similar setup.
You wont see this behavior as you are not on Sonoma 14.4.1 os version
__________________
Philippe Meiresonne
(Belgium)

http://www.pm-mastering-studio.com

SYSTEM 1 : Main recording - HDX MAC Pro 2023 M2 Ultra Running Sonoma 14.4
ProTools Ultimate 2024.3| 1xHDX Card | Mac Pro M2 Ultra 128Ram 2TB|3x PRE | 2x Avid 96 |1x Avid 192 I/O 16/16 Analogue | 1x Acid HD I/0 16/16 Analgue
Midi I/O | D-Command ES +16 fader Pack | Xmon | Eleven Rack + Dolby Atmos 7.1.4 Surround Adam S3H speaker System

System 2 : Project System - ProTools CARBON Running Sonoma 14.4
MacStudio M2 Ultra |64 GB RAM | ProTools 2024.3 Ultimate/Studio | SSL2+ | AVID S1+DOCK + ProTools|Carbon + ProTools|Carbon PRE
Reply With Quote
  #18  
Old 03-21-2024, 08:16 AM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,716
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Quote:
Originally Posted by pm mastering studio View Post
You wont see this behavior as you are not on Sonoma 14.4.1 os version
Different issue. Check the other posts in this thread - they all cite Ventura.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #19  
Old 03-28-2024, 04:57 PM
Leverson Leverson is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Los Angeles
Posts: 177
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Just to follow-up on here, changed over to a brand new USB-C version of the iLok key and currently have it plugged into one of the USB-C slots on the Mac Studio and I'm still having the 'authorization required' disconnect error. It's back to what it was originally which is randomly about once a week. But changing the iLok key out to a new one didn't help. Still no clue what could be causing it. Frustrating when it happens though as it forces a quit.
Reply With Quote
  #20  
Old 03-29-2024, 07:18 AM
cvicente22's Avatar
cvicente22 cvicente22 is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2018
Location: Philippines
Posts: 400
Default Re: Still disconnecting from Pace authorization and I-lock

Hi Leverson,

Can you check this links as well to troubleshoot your issue? This was what I got from iLok when I raised this concern to them.

https://macpaw.com/how-to/fix-usb-ports-on-mac

https://support.apple.com/en-ph/guid.../mchlp1641/mac

If above general USB suggestions do not provide helpful, try a complete uninstall and fresh reinstall of our License Support components. The issue could be misinterpretation as an iLok USB issue with the actual issue having to do with our License Support component not functioning properly.

The latest License Support installer available from the front page of iLok.com includes and uninstaller application as well as installer for License Support.

If fulfilling the above recommendations do not help, have the user visit the iLok Help site (link below) for further help. There may be an issue with the iLok USB itself and a replacement may be needed. The iLok support team will work with the user to verify if that is the case guiding them to the next step of the process as needed.

https://help.ilok.com/
__________________
Regards,
Charles
________________
To create an Avid Support Case, you may go to https://www.avid.com/learn-and-support/contact-audio-and-music-support
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error, missing PACE authorization for Pro Tools? JMengz Pro Tools 2 10-24-2021 10:37 PM
Error, missing PACE authorization for Pro Tools. rocketsurgery Pro Tools 2019 4 06-05-2021 04:05 PM
Pace/iLOK Authorization Shuts PT zsarbomba Licensing & Accounts 22 10-22-2020 10:23 PM
Getting PACE/Authorization Error For No Discernible Reason txlonelystar Pro Tools 2019 14 03-26-2020 12:26 PM
Missing PACE Authorization for Pro Tools CalebCuzner Pro Tools 2018 2 04-03-2018 06:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:36 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com