Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-02-2014, 11:21 AM
awritersparadise awritersparadise is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 188
Default Input Only Monitoring problem? - microphone feedback when no tracks are armed?

in PT9 - this only happens on certain sessions -
Let's say i have a microphone nearby plugged into the digi 002/003,..
NO tracks are armed.. I'm not even recording - just opened a session and playing back a song.. I press play, turn it up, and I'm getting a squeal/feedback from the microphone in the room - but again nothing is armed.. I/O monitoring is ON - yes, .. and the mic signal is live and loud coming through my speakers the moment the session is open - regardless if I'm playing a song or not.. it's just mic feedback.. nothing armed.

so I figure - I'll switch I/O monitoring to OFF - .. now the mic isn't live, no feedback during playback of a song.. but the moment I press stop on the song.. SQUEEEEAL.. loud mic feedback from the in room microphone..

Normally I just unplug the mic from the input of the digi to fix this.. but is this normal? am I missing something.. why only in certain sessions? what's causing it?

Thanks!
any help would be most appreciated!

Stacy
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2014, 08:14 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,459
Default Re: Input Only Monitoring problem? - microphone feedback when no tracks are armed?

Sounds like you have an AUX track that is using the same input the mic is plugged into. Or maybe you need an update(9.0.3 was my favorite version from all the PT9 variants). Or maybe trashing prefs and database files is worth a try as that fixes many "odd" behavior(and this sounds odd to me), especially if this problem happens with all sessions and just started happening.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
11R won't stop monitoring in PT11, armed tracks or not. ecalcagnino Eleven Rack 16 06-08-2014 06:57 PM
Input monitoring on armed tracks mr.armadillo Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 11-02-2012 11:13 AM
Armed Tracks - monitoring problem boxcar192 Tips & Tricks 2 05-01-2009 05:55 PM
Armed Tracks - monitoring problem boxcar192 Pro Tools M-Powered (Mac) 2 04-30-2009 08:12 PM
record armed tracks mute problem lightning ad Post - Surround - Video 2 05-26-2005 04:05 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com