Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-14-2021, 12:28 PM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 313
Default Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Is the only way to get 128 channels to the renderer while using a MTRX Studio with HDX or Hybrid to have 2 MTRX studios? Is that even possible?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-14-2021, 01:39 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,441
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Yes, it is possible to deploy a dual MTRX Studio system connected to 2 HDX cards. Each HDX card would be fully connected to dual 32-channel DigiLink ports per box.

HDX A (1,2) to MTRX ST A (1,2)
HDX B (1,2) to MTRX ST B (1.2)

This gives you the ability to stream a full 128 channels from Pro Tools into the dual MTRX Studio units. From there, you would patch 64 channels of Dante on each MTRX Studio.

MTRX ST A: Source (Input) = DigiLink, Destination (Output) = Dante: 1-64
MTRX ST B: Source (Input) = DigiLink, Destination (Output) = Dante: 1-64

These would then be patched in Dante Controller 1-128 input a Focusrite PCIeR card attached to a dedicated RMU system running DAMS such as a 2018 Mac Mini. From there, you would patch out of the PCIeR into MTRX ST A which would be your primary monitor which could run up to a tuned 9.1.6 Atmos setup.

It's also possible (though not sure if Dolby signs off on it) to run the 2 HDX + PCIeR inside of a more capable computer like a 7,1 and repeat the exact same Dante and DADman patches.

Hope this helps.


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
  #3  
Old 06-14-2021, 02:01 PM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 313
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Thank you for the detailed answer Jeff. I'm most interested in the last part of that. I have one MTRX Studio now running in Native with the Atmos Production Suite and getting full 128 channels. I do have one HDX card and was going to buy another to take advantage of the Hybrid Engine. I do have a current Mac Pro 16 core with 192 gigs of RAM. So if I get the 2nd MTRX Studio, the second HDX card and the Focusrite Dante card can I get 128 channels via the Production Suite while taking advantage of the Hybrid Engine?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-14-2021, 03:21 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,441
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Yes. I'm presuming Dolby would prefer you run DAMS however I believe DAPS should also work.


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
  #5  
Old 06-14-2021, 03:22 PM
Goombot Goombot is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Burbank, CA
Posts: 313
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Great! Thank you Jeff.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-22-2021, 05:08 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,071
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Is it possible to use the same DAPS workflow with DVS instead of a dedicated Dante card (assuming you don't mind the limited channel count)?

I'm interested in dipping my feet into Atmos, but want to be able to use my HDX hardware inserts for reverbs etc (which has I understand I can't do with Dolby Audio Bridge).

Or would the Dolby send/return plugin workflow be better?
Reply With Quote
  #7  
Old 06-22-2021, 05:12 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,441
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Although not qualified by Dolby, yes you could do this. Send / Return is not for the faint of heart. It can work, however the infrastructure of the required template is complicated and all of the delay offsets are manual since delay comp doesn't work automatically.


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
  #8  
Old 06-22-2021, 05:17 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,071
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Thanks Jeff for the prompt reply, appreciate it. I will DVS a go and, if things get more serious, look into a Dante or MADI option.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-28-2021, 07:05 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,927
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

Hey wait a minute...does DAPS work on Windows now?
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com

Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Protools vanilla 2020.12
2018 MacBook Pro: six-core i9, 32GB, 1TB, Catalina / HD|Native-TB / Protools Ultimate 2020.12

Home/mobile: Focusrite Red 8Pre / Clarett 4Pre / DVS
Road/hotel: Roland OctaCaputre / Apogee One
Reply With Quote
  #10  
Old 06-28-2021, 07:22 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,441
Default Re: Getting full 128 channels in Atmos with MTRX Studio and HDX

DAMS is cross-platform and DAPS is Mac only.

https://developer.dolby.com/tools-me...tes/downloads/


best,


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference between MTRX and MTRX Studio? snowplaysmusic Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 06-07-2021 12:27 PM
MTRX Studio Philharmonic7 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 4 04-23-2021 10:16 AM
MTRX Studio - AVB headingnorth@outlook.com Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 02-03-2021 02:32 AM
MTRX Dolby Atmos monitoring using MADI Hosam Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 11-06-2020 07:33 AM
MTRX Studio + Atmos Prod Suite ViciousLullabyz Post - Surround - Video 8 07-08-2020 03:45 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:53 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com