Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-02-2021, 12:16 PM
tomhartman tomhartman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: boca raton, FL USA
Posts: 1,735
Default More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

So today I did two acoustic guitar tracks. Both were sent directly to the main mix out.

When I played back the first track (against a reference track), it was fine. Then I noticed I still had the DSP button engaged, so I turned it off. Now the first track was out of sync. In the edit window you could see the part came in exactly where it should have, on Bar Two, but I was HEARING the audio a good half second early.

What? This has happened before as mentioned in my previous threads on this. We sent a session to engineering at AVID and they came back with a reply about me routing things wrong, which turned out NOT to be true, as later that session worked fine after rebooting Carbon and the Mac.

After doing that today, the first acoustic guitar track played back fine.

Now I went to record a second guitar track, played back, and all was fine...UNTIL...I disengaged the DSP button. Once again, now the SECOND track is playing early.

Again, both guitars are assigned out the main mix outs, no plug ins on the master or the individual tracks.

I have lost more time dealing with this over the months that I don't know whether have a funky Carbon unit or what.

Where do I go from here? Am I misunderstanding something? Once in DSP mode, does the button have to stay engaged even on playback? If I turn it back on, playback is fine. But the first track has DSP button OFF and after restarting plays fine, so it can't be that.

Right now the only way to hear guitar 2 in sync is to keep the DSP button in on playback.

Thx
Tom
__________________
iMac 27
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2021, 01:13 PM
dominicperry dominicperry is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 339
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

Just a random thought - do you have something funky switched on like Low Latency Monitoring ? I think that’s an HDX only setting but could be upsetting things….

It should play back in time regardless of which DSP buttons are pressed. That much is certain.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-02-2021, 07:30 PM
tomhartman tomhartman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: boca raton, FL USA
Posts: 1,735
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

No low latency monitoring menu item any more in Ultimate....it's a major bug, because when the problem happens, a restart usually cures it. This is costing me a ton of time.
__________________
iMac 27
Reply With Quote
  #4  
Old 11-03-2021, 07:28 AM
XJENSEN XJENSEN is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Gent, Belgium, Europe
Posts: 428
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

Definitely another ADC bug!
Reply With Quote
  #5  
Old 11-03-2021, 08:48 AM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 565
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

Quote:
Originally Posted by tomhartman View Post
So today I did two acoustic guitar tracks. Both were sent directly to the main mix out.

When I played back the first track (against a reference track), it was fine. Then I noticed I still had the DSP button engaged, so I turned it off. Now the first track was out of sync. In the edit window you could see the part came in exactly where it should have, on Bar Two, but I was HEARING the audio a good half second early.

What? This has happened before as mentioned in my previous threads on this. We sent a session to engineering at AVID and they came back with a reply about me routing things wrong, which turned out NOT to be true, as later that session worked fine after rebooting Carbon and the Mac.

After doing that today, the first acoustic guitar track played back fine.

Now I went to record a second guitar track, played back, and all was fine...UNTIL...I disengaged the DSP button. Once again, now the SECOND track is playing early.

Again, both guitars are assigned out the main mix outs, no plug ins on the master or the individual tracks.

I have lost more time dealing with this over the months that I don't know whether have a funky Carbon unit or what.

Where do I go from here? Am I misunderstanding something? Once in DSP mode, does the button have to stay engaged even on playback? If I turn it back on, playback is fine. But the first track has DSP button OFF and after restarting plays fine, so it can't be that.

Right now the only way to hear guitar 2 in sync is to keep the DSP button in on playback.

Thx
Tom
Hi Tom,

Sorry to hear this is still causing issues. I will send you a private message to request a few things from you. Thanks.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #6  
Old 12-08-2021, 08:52 AM
Matt Hepworth's Avatar
Matt Hepworth Matt Hepworth is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Utah
Posts: 509
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

This seems similar to what I'm experiencing. Did you get resolution?
Reply With Quote
  #7  
Old 12-08-2021, 08:58 AM
tomhartman tomhartman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: boca raton, FL USA
Posts: 1,735
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

No I finally sold the unit and moved on...was spending more and more time in Cubase anyway...
__________________
iMac 27
Reply With Quote
  #8  
Old 12-08-2021, 10:42 AM
dominicperry dominicperry is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 339
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

Quote:
Originally Posted by tomhartman View Post
No I finally sold the unit and moved on...was spending more and more time in Cubase anyway...
Were you able to transfer the PT Ultimate license with the product?
Too many problems overall.....thinking of doing the same..
Reply With Quote
  #9  
Old 12-08-2021, 10:43 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,956
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

2021.12 just out, I hear it fixes a lot of Carbon issues. Please update.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-08-2021, 10:46 AM
dominicperry dominicperry is online now
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 339
Default Re: More Carbon Sync Issues...Must Get Solved...

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
2021.12 just out, I hear it fixes a lot of Carbon issues. Please update.
Only one Carbon issue mentioned in the release notes, but will try..
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carbon Phase issues with hardware inserts alhardy Pro Tools | Carbon 4 12-30-2021 01:39 PM
Sync Problems with Carbon Downstream tomhartman Pro Tools | Carbon 7 07-01-2021 03:15 PM
Using Carbon with Avid Sync HD? akhafaji Pro Tools | Carbon 1 01-18-2021 01:03 AM
Radar II sync to Pro Tools ***Solved*** GuyPicks Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 06-13-2008 10:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com