Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-29-2013, 08:37 AM
Designer66 Designer66 is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: South Florida
Posts: 13
Default Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

I typically use the Avid Eleven Rack in my Studio for most recording, but today I need to record rain, which is at another location. So I need to use the laptop. For such things - I have an Alesis MultiMix 4 USB interface with 2 mic inputs. It's USB and has phantom power. I am using an AKG mic and it's plugged into the XLR input on the I/O. I have used this thing before with no issues.

However, I've lost one rain storm already because I couldn't get ProTools to 'see' the I/O in inputs. No matter what I do - the inputs are italicized.

I cannot delete paths and select "Default" either - it won't let me. I've gone to MIDI Audio set up and selected ProTools Aggregate. I've tried everything. The Output shows up fine.

This I/O doesn't have drivers - it shows up as "Codex USB" - so the computer does see it. I am frustrated beyond comprehension.

I am using an Apple Macbook Pro Laptop running ProTools 10.3.5

Anybody know what I'm doing wrong? Any help is greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-29-2013, 09:13 AM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,759
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Have you tried the asio4all 2.10 that is linked in the Alesis download section?
__________________
Manny.

Wave-T.com
Reply With Quote
  #3  
Old 05-29-2013, 09:32 AM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: PNW
Posts: 10,212
Question Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Quote:
Originally Posted by Designer66 View Post
I've gone to MIDI Audio set up and selected ProTools Aggregate.
Is your interface available as an Output device in Audio MIDI Setup (Audio Devices window)? If not, then it wouldn't be part of the Aggregate I/O (click the triangle to the reveal its settings).

Can you post a screenshot of your AMS Audio Devices window (with Aggregate expanded)?

Quote:
Originally Posted by Emcha_audio View Post
Have you tried the asio4all 2.10...
ASIO4ALL is a Windows driver, but they listed a MacBook Pro.
__________________
linkedin
Reply With Quote
  #4  
Old 05-29-2013, 10:18 AM
Designer66 Designer66 is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: South Florida
Posts: 13
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Quote:
Originally Posted by jeffro View Post
Can you post a screenshot of your AMS Audio Devices window (with Aggregate expanded)?

Here you go...
Attached Images
File Type: jpg Screen shot 2013-05-29 at 1.06.23 PM.jpg (48.0 KB, 11 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 05-29-2013, 10:32 AM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: PNW
Posts: 10,212
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Thanks for the screenshot. The presence of both Input and Output 'devices' is good, just keep in mind you can only select one at a time in PT (for cases like this where the device is seen as separate for I/O and Aggregate lets you combine them). Is it possible that the output USB Audio Codec is selected as the Playback Engine in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by Designer66 View Post
I've gone to MIDI Audio set up and selected ProTools Aggregate.
Can you clarify if you launched Pro Tools with the N key down to then select Pro Tools Aggregate I/O for your Playback Engine? You could even try selecting the second "USB Audio Codec" for your Playback Engine if Aggregate isn't working and you are just recording (don't need to monitor while recording).
__________________
linkedin
Reply With Quote
  #6  
Old 05-29-2013, 10:49 AM
Designer66 Designer66 is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: South Florida
Posts: 13
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

I initially DID have to start with the N key down because I was getting the prompt that the I/O was not recognized (or something like that).

I do have USB CODEC selected as the Playback engine. Is that incorrect?

I have attached another screen shot to show what I see.
Attached Images
File Type: jpg Screen shot 2013-05-29 at 1.46.39 PM.jpg (49.1 KB, 4 views)
Reply With Quote
  #7  
Old 05-29-2013, 10:59 AM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: PNW
Posts: 10,212
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Quote:
Originally Posted by Designer66 View Post
I initially DID have to start with the N key down because I was getting the prompt that the I/O was not recognized (or something like that).

I do have USB CODEC selected as the Playback engine. Is that incorrect?

I have attached another screen shot to show what I see.
Pro Tools can only have 1 "device" as its Playback Engine. If you are selecting "USB Audio Codec" then that is either just the Input or just Output of your Alesis (sounds like the latter based on your problem).

Pro Tools Aggregate I/O gets around this limitation by allowing you to combine the Input and Output of your CoreAudio device to treat it as one. So try launching Pro Tools with N and select Pro Tools Aggregate I/O for your Playback Engine. (Still might need to Default your I/O in the Input and Output tabs.)

You could instead select the other "USB Audio Codec" for Playback Engine, but then you would only get input - no output (fine if you just need to capture something without monitoring then switch back to the other to play back).
__________________
linkedin
Reply With Quote
  #8  
Old 05-29-2013, 11:43 AM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,759
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Quote:
Originally Posted by jeffro View Post
Is your interface available as an Output device in Audio MIDI Setup (Audio Devices window)? If not, then it wouldn't be part of the Aggregate I/O (click the triangle to the reveal its settings).

Can you post a screenshot of your AMS Audio Devices window (with Aggregate expanded)?



ASIO4ALL is a Windows driver, but they listed a MacBook Pro.
*slaps forehead* yikes and oops my bad.
__________________
Manny.

Wave-T.com
Reply With Quote
  #9  
Old 05-29-2013, 11:43 AM
Designer66 Designer66 is offline
Member
 
Join Date: May 2013
Location: South Florida
Posts: 13
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Ok - I finally got it to work. What a nightmare. I hope we get rain again.
I exported the settings so that I never have this issue again.

I had issues with "Buffer Sizes" when selecting Aggregate I/O, and that was confusing, but I figured it out.

Thank you for your help!
Reply With Quote
  #10  
Old 05-29-2013, 02:27 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: PNW
Posts: 10,212
Default Re: Alesis MultiMix 4 USB interface not available as an Input

Glad you got it working.
__________________
linkedin
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 10 with Alesis Multimix 8 USB on Windows? jimlad Windows 0 02-19-2012 04:33 PM
Alesis Multimix 4 USB Toolbar Pro Tools 10 0 12-01-2011 06:49 AM
Alesis Multimix 16 dolgand Pro Tools 9 0 11-17-2010 03:28 AM
Alesis Multimix 12 USB StinkyPete 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-07-2010 06:11 PM
Using Alesis Multimix FW 16 with PT M-Box foxlemieux 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-01-2005 01:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com