Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (https://duc.avid.com/index.php)
-   Windows (https://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mic "suddenly" stopped working (https://duc.avid.com/showthread.php?t=318122)

RichWilley 02-24-2012 07:43 PM

Mic "suddenly" stopped working
 
I'm using PT10 with M-Audio Fast Track Pro on a Windows 7 computer. My mic is an EV RE20, about a month old.

Today I recorded several tracks and everything was going pretty well except for some static.

I looked up static here and found a post where a guy used compressed air to clean all the connections on his Fast Track Pro, so I did that, and ever since I have no mic through either channel.

Was that the cause, or is it just a coincidence and I'm not seeing what's really going on?

Thanks in advance.

albee1952 02-24-2012 09:52 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Static and distortion is about all I get from my Fast Track Pro in PT9. I think M-Audio needs to deliver a better driver(it works fine in MP8).

BobbyDazzler 02-25-2012 06:01 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Check that you don't have phantom power (48v) applied.
RE20 is one of the only dynamic mics that seems to go screwy when you feed it phantom.

RichWilley 02-25-2012 06:25 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Phantom power is off.

In Pro Tools it doesn't even allow me to choose Input 1 or Input 2. Is that an indicator that the Fast Track Pro is malfunctioning? I've tried my mic in both channels and it doesn't make any difference, I'm not able to access it.

Thanks for helping . . . I'm so new at this and frustrated like you can't imagine.

albee1952 02-25-2012 12:19 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Check under the Hardware menu to see that the Fast Track is the selected audio engine.

RichWilley 02-25-2012 02:58 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Quote:

Originally Posted by albee1952 (Post 1905891)
Check under the Hardware menu to see that the Fast Track is the selected audio engine.

Yes, it's been set that way all along. A buddy of mine who runs a recording studio in town is coming over tomorrow to see if he can figure it all out. In the course of our phone conversation it sounds to him like everything ought to work . . . yet it doesn't.

More will be revealed. :-)

I appreciate all the help!

The Weed 02-25-2012 03:48 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Try "Defaulting" the I/O setup in Pro Tools.

Cheers,

RichWilley 02-25-2012 04:38 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Quote:

Originally Posted by The Weed (Post 1905938)
Try "Defaulting" the I/O setup in Pro Tools.

Cheers,

You are a GENIUS!!! That worked like magic . . . I haven't been this happy in . . . well, in a long time.

Thank you so much!

Thank you, thank you, thank you, and THANK YOU!!!

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

panamajack 02-26-2012 05:52 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Quote:

Originally Posted by RichWilley (Post 1905659)
... I ... found a post where a guy used compressed air to clean all the connections ..., so I did that, and ever since I have no mic through either channel...

Do you think the compressed air blast changed your setup for I/O connections?

mano111 02-26-2012 06:13 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Quote:

Originally Posted by panamajack (Post 1906112)
do you think the compressed air blast changed your setup for i/o connections?


:d:d:d

RichWilley 02-26-2012 06:24 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
I have no idea what changed it. I figured I'd disclose the last thing I did before it stopped working, though.

I'm very new to this and don't know a lot of the terms that I need to know to ask questions intelligently.

You "old pros" are welcome to have loads of fun at my expense while I learn my way around this daunting program.

I'm a trumpet player & arranger, and at 56 years old am learning more than I've learned in long time by getting into this whole Pro Tools thing.

If you want to hear to my first attempt at recording something I've arranged click here.

That's me playing all the trumpet and bass trumpet tracks with a MIDI file I created in Band In A Box and tweaked in Cakewalk.

Notice that I haven't learned how to mix yet. You can tell a horn player "mixed" this because for the first time in history, the horns are mixed louder than the band.

panamajack 02-26-2012 03:55 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Apologize for the poke, buddy. It's just in fun. So much of the stuff posted is negative, I figure a chuckle won't get me kicked off the forum.

Hey, nice horn! "All of Me" with a mambo rhythm. Very cool.

You are getting great results. There is so much "why won't this software make me sound as good as I am" floating around, but nothing beats just layin' down the track. Good work!

FWIW, I have only been chopping away at PT for a couple of years. I got going with Logic about 8 years ago, and jumped into Pro Tools when it added its score editor.

RichWilley 02-26-2012 08:40 PM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
Oh, don't worry, my wife and I both got a big laugh out of it. I admit that I'm completely green with this stuff and will probably ask tons of stupid questions around here. I expect to give more of you guys plenty to laugh about, so that's why I say "knock yourself out." It's all in fun, I agree.

I also figured it'd be a good chance to show that at least I'm halfway competent at something, and jumped at the opportunity to share my first "completed" recording with you guys.

(Did you like the part about mixing horns farther out front than the band?)

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

panamajack 02-27-2012 04:36 AM

Re: Mic "suddenly" stopped working
 
The horns are your voice, so I like the mix. When Ella Fitzgerald sang it, likely her voice was out in front, too.

I am a guitar guy who studied theory/composition. Back in college (when Edsels were still on the road...), I arranged a piano piece I wrote for band. I never realized how loud trombones can get until I stood on the podium and shook my baton at them.

I've been around the block, played in various bands for over twenty years...and still have decent hearing, at least on my right side...


All times are GMT -7. The time now is 10:58 AM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com