Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (https://duc.avid.com/index.php)
-   macOS (https://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=92)
-   -   Protools crashes during launch after installing Soundtoys update (https://duc.avid.com/showthread.php?t=373164)

louderock 10-16-2015 01:24 PM

Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Protools 10.3.10
iMac 3.1 GHz i7 OS 10.8.5
8 GB Ram
HD Native Thunderbolt
Omni interface
Artist Mix

Just did the Soundtoys Native update and Protools was a bit slow to open a few times but did work. I found that quitting EuCon helped. Now Protools won't open at all.

When I click the icon to open Protools, it scrolls through the plug in list and then stalls a bit on "Creating DAE Objects" but will progress to "Setting Up Peripherals looking for a sync" and then crashes.

I've uninstalled EuCon software. Trashed all preferences. Updated the HD hardware drivers. Uninstalled Protools and Reinstalled to version 10.3.10. Reset the Omni interface from the front panel. Put Soundtoys in the Unused Plugins folder. Nothing works.

I tried holding down N on startup to get the Playback Engine dialog. It always defaults to HD Native Thunderbolt - even if the Omni is turned off and disconnected. If I switch the engine to Built In Output, it just crashes again and defaults to HD Native Thunderbolt. I have been able to switch to Built In Output a few times and get the "Protools will now quit. Relaunch for new playback engine…" As soon as I re-open, it crashes again. If I am able to switch the engine and do a re-start holding N, it reverts to HD Native Thunderbolt.

I did manage to open one session and switch to Built In Output. The session would play just fine. I saved the session and tried to re-open. It crashed and on the next open I held N and the engine had switched back to HD Native Thunderbolt despite being saved as Built In Output.

I can choose HD Native Thunderbolt in my Mac System Prefs for sound output and the computer will play audio through my Omni just fine.

I can hook up the Thunderbolt/ Omni to my laptop with Protools and it works just fine.

I need Protools to work with my Omni again. Can't see how the Soundtoys update could've cause such an issue.

Chief Technician 10-19-2015 05:10 PM

Re: Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Have you tried another OS X user account? That will help you determine if the problem is specific to a user account or if it is affecting the entire system.

louderock 10-20-2015 03:04 PM

Re: Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Quote:

Originally Posted by Chief Technician (Post 2304104)
Have you tried another OS X user account? That will help you determine if the problem is specific to a user account or if it is affecting the entire system.

Not yet. I guess I just log in as "Guest"??

Update. I did get Protools to finally open and I can switch to other sessions by opening a session without closing the current one. "Open Recent" or "Open Session" and then just save the current one when prompted. Haven't tried quitting Protools yet since I have some work to do!

Chief Technician 10-21-2015 09:56 AM

Re: Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Quote:

Originally Posted by louderock (Post 2304304)
Not yet. I guess I just log in as "Guest"??

You could try that. Another option is to create a new, administrative user and see what happens. You can delete the new user account after you establish the scope of the problem.

louderock 10-25-2015 08:19 AM

Re: Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Quote:

Originally Posted by Chief Technician (Post 2304452)
You could try that. Another option is to create a new, administrative user and see what happens. You can delete the new user account after you establish the scope of the problem.

Somehow, some way, it's all working again. I uninstalled and re-installed everything, including Soundtoys, firmware, Eucon……the next step was a can of kerosene and a flame-thrower. Glad it's working but I'm a little un-confident with it right now.

simonchase 04-14-2016 06:14 AM

Re: Protools crashes during launch after installing Soundtoys update
 
Had this all morning, a reinstall kind of fixed it, then it came back.
And suddenly it seems to be fine again.
Pretty scary, no idea what caused or solved it.


All times are GMT -7. The time now is 01:20 PM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com