Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information


Avid at AES Los Angeles 2014





Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-11-2003, 10:56 PM
Doran Doran is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 12
Default Connecting keyboard to Pro Tools

I want to connect my Korg Triton Studio to Pro Tools thru MIDI. I purchased USB MIDISPORT 2x2 as a MIDI interface. Now I'm stumped. What are the next steps that I need to do to get this running? Can I use the existing sounds on my Triton thru MIDI? Thank you for your help. [img]images/icons/confused.gif[/img]
Reply With Quote
  #2  
Old 07-12-2003, 12:24 AM
clausiii clausiii is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Vienna, Austria
Posts: 1,228
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

you have to plug the line outs of your Korg into your Digi001/002/M-Box line ins, then create an Aux track and set the right input, Bingo
__________________
My ears! My ears!
clausiii
-----------------
MacBook Pro i7 Quad 2.6GHz 8GB RAM
ProTools 11.2.1
MacOS 10.10
MOTU 8pre USB
Focusrite Scarlett 2i4
Focusrite Octopre MkII
Axiom Pro 25
Reply With Quote
  #3  
Old 07-12-2003, 12:45 AM
tele_player tele_player is offline
Member
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 6,557
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

the blind leading the blind...
__________________
Quad 2.5 G5, 4.5G RAM


Reply With Quote
  #4  
Old 07-12-2003, 06:02 AM
Kelso Kelso is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: France
Posts: 198
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

connect the midi out of your keyboard to the midi in of the midi interface, the out of the interface to the in of the keyboard.
Then to command a soft synth you can use your keyboard, and to command the sound of your keyboard, create a MIDI track, now you can record and playback midi.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-12-2003, 11:00 AM
Doran Doran is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 12
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

OK everything is connected properly, the keyboard out is connected to the interface in, the interface out is connected to the keyboard in, and the USB out of the interface is connected to the computer. when i create a MIDI track, i select the input to MIDISPORT 2x2 (my interface) channel 1. I turn local control off on my Korg. Now what do I have to do to get protools to recognize the sound?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-12-2003, 03:01 PM
Doran Doran is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 12
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

All of what you have said is in place, but it's still not working. It may just be because I dont have a firm grasp on MIDI.

Is it possible to use the sounds existing on my keyboard in Pro Tools? In other words, can i transfer my drum tracks and synth tracks thru midi cables? or is that just for volume, attack time etc. I have many songs on my Triton that are just in 8 measure loops, and I would like to edit them in MIDI in PT. Am I doing the right thing here with a MIDI interface?
Reply With Quote
  #7  
Old 07-12-2003, 03:04 PM
Jonah Jonah is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: London
Posts: 314
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

Don't forget to record enable the midi track
Reply With Quote
  #8  
Old 07-12-2003, 03:05 PM
Doran Doran is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 12
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

Yeah the track is rec enabled, when everything is working like it should, will I be able to hear the exact sounds that I have been working with on my keyboard in PT?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-12-2003, 03:10 PM
tele_player tele_player is offline
Member
 
Join Date: May 2003
Location: California
Posts: 6,557
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

Yes, of course.
__________________
Quad 2.5 G5, 4.5G RAM


Reply With Quote
  #10  
Old 07-12-2003, 03:15 PM
Jonah Jonah is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: London
Posts: 314
Default Re: Connecting keyboard to Pro Tools

Quote:
Is it possible to use the sounds existing on my keyboard in Pro Tools? In other words, can i transfer my drum tracks and synth tracks thru midi cables? or is that just for volume, attack time etc. I have many songs on my Triton that are just in 8 measure loops, and I would like to edit them in MIDI in PT. Am I doing the right thing here with a MIDI interface?
<font size="2" face="Verdana, Arial">
You can record your existing tracks as audio by connecting your Triton outs to the Digi ins but recording audio eats up hard drive space and is trickier to edit after it's committed to your HD. Better to record the midi only ( as described previously ) and send the midi back to the Triton. Then you can connect the Triton outs to the Digi ins and create an aux track(s)to hear the Triton playing back the midi you've recorded.You can edit the midi tracks easier like that. When you bounce to disk ( ie to create a CD ) the aux tracks will record to the 'bounce to disk'as part of the mix.
I'm a novice too with midi so hope this helps!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
M-Audio Axiom 49 Keyboard connecting to Pro Tools 9? JWhole MIDI 7 10-04-2014 11:08 AM
Connecting MIDI Keyboard to Pro Tools 11 (MIDI Studio Not The Same) Diobility Pro Tools 11 Discussion 2 11-04-2013 12:10 PM
Connecting your keyboard to your PT Ditherman23 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 14 08-01-2005 09:17 AM
Connecting a keyboard WRX07 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-16-2004 02:07 AM
Connecting keyboard to rack ixnys 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 08-20-2002 11:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:30 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com