Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Click for info about Avid @ NAB 2017

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 12 Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-02-2017, 10:33 AM
Inglesworth Inglesworth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Woodland Hills, CA
Posts: 63
Default Issue with reading metadata from library files

PT12.6.1
MAC OS 10.12.1

It seems Pro Tools 12 has issues with reading some metadata. This problem may have existed in 11, but I upgraded straight from 10 to 12, so I wouldn't know.

I discovered a few of my sound effects libraries were having trouble importing files from the workspace. They are stereo files, but I was only able to drag them to a mono track. Also, once putting them on the mono track, the clip would be offline, and the window to automatically or manually relink the files would pop up. Lastly, I noticed that the offline clip always had ".A2" added to the end of the name.

I narrowed it down to the fact that the files that I was having trouble importing all had the value of "(A1), (A2)" in the Channel Names column of the workspace. Other files (even from other libraries created by the same company)that did not have this seemed to work fine. Once I removed this metadata from the files, they also worked fine.

My first go around with this, I thought that it must have been just the one company's files, as only a couple of their libraries had it and thought the problem was solved. But I am now finding other libraries from other companies with the same issues. Which makes me think that this might be a relatively common type of metadata to have, and Pro Tools must have a bug in reading metadata from this column?

Any thoughts?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2017, 10:55 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: los angeles
Posts: 3,887
Default Re: Issue with reading metadata from library files

Quote:
Originally Posted by Inglesworth View Post
PT12.6.1
MAC OS 10.12.1

It seems Pro Tools 12 has issues with reading some metadata. This problem may have existed in 11, but I upgraded straight from 10 to 12, so I wouldn't know.

I discovered a few of my sound effects libraries were having trouble importing files from the workspace. They are stereo files, but I was only able to drag them to a mono track. Also, once putting them on the mono track, the clip would be offline, and the window to automatically or manually relink the files would pop up. Lastly, I noticed that the offline clip always had ".A2" added to the end of the name.

I narrowed it down to the fact that the files that I was having trouble importing all had the value of "(A1), (A2)" in the Channel Names column of the workspace. Other files (even from other libraries created by the same company)that did not have this seemed to work fine. Once I removed this metadata from the files, they also worked fine.

My first go around with this, I thought that it must have been just the one company's files, as only a couple of their libraries had it and thought the problem was solved. But I am now finding other libraries from other companies with the same issues. Which makes me think that this might be a relatively common type of metadata to have, and Pro Tools must have a bug in reading metadata from this column?

Any thoughts?
hi, may i ask what format the SFX files are in ?? wav, AIF, SDII, etc ..
__________________
OS 10.9.5 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.10.5 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad Pro |Control - EuCon 3.6 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2017, 06:24 AM
Inglesworth Inglesworth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Woodland Hills, CA
Posts: 63
Default Re: Issue with reading metadata from library files

They are .wav files.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2017, 08:23 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: los angeles
Posts: 3,887
Default Re: Issue with reading metadata from library files

Quote:
Originally Posted by Inglesworth View Post
They are .wav files.
if you drag a Stereo File from the Clip List (you would see both A1, A2) to a stereo track does this work ??

if you drag both A1, A2 to the Track List does it create a Stereo File ??

is your session set for interleaved ??

trying to figure out if there is a Workspace issue ...
__________________
OS 10.9.5 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.10.5 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad Pro |Control - EuCon 3.6 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #5  
Old 03-05-2017, 04:05 PM
Inglesworth Inglesworth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Woodland Hills, CA
Posts: 63
Default Re: Issue with reading metadata from library files

I honestly hadn't tried to import to the clips list before this point. Just never even thought of it. But I just tried, and I get the same error upon import to the clips list. It comes up with the window to choose auto or manual relinking. The clip in the clips list is listed as a mono clip with ".A2" added to the end of the name. Again, i can drag these files out of the finder to my session just fine. but that is inconvenient for obvious reasons.

My session was NOT set to interleaved, and these files came from the company as interleaved. So i tried changing my session to interleaved and dragged a file in from the workspace. I was still only getting a mono file, and the name was appended with ".A2". But it did link to the file and the clip did not come in offline.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-05-2017, 04:42 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: los angeles
Posts: 3,887
Default Re: Issue with reading metadata from library files

Quote:
Originally Posted by Inglesworth View Post
I honestly hadn't tried to import to the clips list before this point. Just never even thought of it. But I just tried, and I get the same error upon import to the clips list. It comes up with the window to choose auto or manual relinking. The clip in the clips list is listed as a mono clip with ".A2" added to the end of the name. Again, i can drag these files out of the finder to my session just fine. but that is inconvenient for obvious reasons.

My session was NOT set to interleaved, and these files came from the company as interleaved. So i tried changing my session to interleaved and dragged a file in from the workspace. I was still only getting a mono file, and the name was appended with ".A2". But it did link to the file and the clip did not come in offline.
ok, you tried one thing but did you try dragging the 2 files A1, A2 together into the track list ... on the left side of your edit window ?? should create s stereo track .. just because they are 2 separate files should not stop you from doing this .. pro tools still deals with files as dual mono ..

i may still not be understanding what you are doing as i can import and drag and drop 2 mono files to a stereo all day long .. i feel like i am just not understanding .. sorry man ..
__________________
OS 10.9.5 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.10.5 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad Pro |Control - EuCon 3.6 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #7  
Old 03-05-2017, 05:34 PM
Inglesworth Inglesworth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Woodland Hills, CA
Posts: 63
Default Re: Issue with reading metadata from library files

There is now clip created with ".A1". Only the one clip with ".A2" is created. There only exists one clip, which can not be placed on a stereo track.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-05-2017, 05:38 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: los angeles
Posts: 3,887
Default Re: Issue with reading metadata from library files

Quote:
Originally Posted by Inglesworth View Post
There is now clip created with ".A1". Only the one clip with ".A2" is created. There only exists one clip, which can not be placed on a stereo track.
you lost me ...
__________________
OS 10.9.5 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.10.5 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad Pro |Control - EuCon 3.6 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reading Time Code Metadata from Quicktime Files Richard Butler Pro Tools 11 Discussion 2 12-05-2013 05:37 AM
request: make "reading audio file metadata" background task Felix Rost Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 03-11-2011 08:35 AM
file reading metadata by mistake garnoil Post - Surround - Video 2 10-07-2010 09:36 AM
reading Audio file metadata ? KingFish Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 05-05-2009 02:08 PM
Reading audio file metadata???!!! GeneOuse Pro Tools TDM Systems (Win) 1 01-21-2008 11:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:52 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com