Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-26-2016, 05:38 PM
OlleyOllet OlleyOllet is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Denver, CO. USA
Posts: 7
Default Session - Sounds Distorted, Everything Metalic

Hi,

I haven't used Pro-Tools in a month or two, renewed the subscription to start mixing a few of my projects, and brought the stems into pro tools, absolutely no plugins, and everything sounds metallic and distorted.

Closed the session, opened up a blank session from empty template, put some kicks down from my sample library, and they too sounded metallic. The playback devices is correct, it is set to my UA Apollo.

I updated to Mac OS X 10.11.3 x Pro tools 12.4.0 like a noob and am hoping that isn't the problem. Sample rate is set the same on PT and Apollo. My computer is a new mac pro so I dont think its having issues processing stems, considering the project was bounced out of logic just fine with tons of VI's.

Please help!!!

EDIT: Please help! I followed another thread on DUC where people said to uncheck Ignore Device Error or whatever and now when I launch pro tools it says your IO count has changed please restart pro tools. I restarted interfaces, computer and pro tools and it just crashes on me with that IO has changed message.

Last edited by OlleyOllet; 01-26-2016 at 05:51 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-01-2016, 02:50 PM
stoneskipper stoneskipper is offline
Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: California
Posts: 17
Default Re: Session - Sounds Distorted, Everything Metalic

I just got an new computer and updated. I'm having this problem now. Same thing. Did you get sorted?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-01-2016, 05:03 PM
mr xy mr xy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 162
Default Re: Session - Sounds Distorted, Everything Metalic

i get this from time to time, one of PTs many charming quirks.

Usually changing the buffer setting cures it.

(Not implying that the buffer setting is the issue, just by changing it the audio engine is re-initiated)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-01-2016, 05:50 PM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: Session - Sounds Distorted, Everything Metalic

Sample rate mismatch can do this (metallic, skippy sound) but I've only ever encountered it on PC because ASIO sucks sometimes.
__________________
Pro Tools HD 12.4, Pro Tools "Vanilla" 12.4, Artist Transport, 2x Artist Mix
Studio Blue: RME UCX, Win7 Pro, i7 960, 16GB || Studio Green: RME Babyface, Win10, i7 7700HQ, 16GB
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2016, 10:22 AM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,747
Default Re: Session - Sounds Distorted, Everything Metalic

This happens to me almost every time I open up a session (in PT 12.4 or 12.5). It will initially sound all garbled, metallic and distorted. Once I change the buffer (any direction), it is flawless. I haven't tried unchecking ignore errors during Playback/Recording. I've changed the setting and we will see if that fixes the problem.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools HDX 2020.5
Mac Pro 7,1 3.2 GHz 16-Core Xeon W
160 GB RAM
macOS 10.15.4
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Midi Sounds Distorted maplestreet Pro Tools 10 11 01-20-2013 09:18 AM
Distorted sounds Scottieboy44 Pro Tools 9 0 11-22-2011 08:54 PM
distorted sounds using software instruments jaysmusic Pro Tools SE and Essential (Win) 1 10-29-2010 08:30 AM
click sounds distorted in the cans, why? David Hardie 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-13-2004 03:15 PM
Bass sounds distorted powerjoe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 03-10-2003 08:43 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:09 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com