Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 11 Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-24-2013, 01:26 PM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Video Engine Problems with Pro Tools 11

Hi

First post here, hope you guys can help!

I get this error when trying to enable the video engine in Playback Engine (Pro Tools 11 Vanilla). It loads a progress bar and a message: "Waiting for the Video Engine to launch" and does nothing when it completes and I then need to hit cancel to continue using PT. Everything else in PT works fine.

I've tried this with PT 11.0.0 on a Mac Pro 2008 8 Core as well as an i7 Hackintosh (both on 10.8.4) with the same problems. Re-installed PT with no luck. Next option is to download 11.01 update.

I've searched the Avid forums and all I could find was an error with Media Composer been installed with PT 11 where the AMA Plugins needed to be deleted and then the error was resolved, but I do not have MC, so I'm stumped.

Any ideas ?

EDIT: So now 1 year on and no change whatsoever. Tried all the updates from Avid and suggestions from other users to "trick" PT 11 into loading the video engine. Nada... PT 10 is still fine.

This is my last Pro Tools purchase.

Thanks all for your help, but I won't be participating here anymore.

Cheers
Robin

Last edited by mrhood; 07-25-2014 at 07:14 AM. Reason: Problem still not resolved
Reply With Quote
  #2  
Old 07-25-2013, 01:22 AM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Re: "Waiting for the Video Engine to launch" error

Tried 11.0.1. Same problem. Can't import a simple Quicktime movie (16 MB) for music to video because of this. Logic 9 and X as well as Cubase 7 have no problems importing this video.

Is there a way to contact Avid for support? I tried their main support page but it states that no active ASC Codes found and I will need to purchase one?

Purchased the upgrade to 10 with a free update to 11. Does this not qualify for any free support?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-26-2013, 02:07 AM
ak.schille ak.schille is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Oslo, Norway
Posts: 1
Default Re: "Waiting for the Video Engine to launch" error

I have the same problem. Everything worked fine on tuesday but when I came back to work on wednesday Pro Tools would not play back the video files it played the day before and I was unable to online any of the video tracks. When I tried to activate a track I got a spinning wheel for a while and then nothing. Audio plays back fine.

Tried rebooting everything to no avail. I then went to Playback Enginge and unchecked Video Engine, but when I then tried to check it again it starts launching but when the progress bar is full it just sits there until i hit cancel.

Tried with different projects that worked a few days ago and have also checked with PT10 where everything works fine.


Pro Tools 11HD 11.0.1
Mac Pro
Software OS X 10.8.4 (12E55)
Processor 2 x 2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon
Memory 12 GB 800 MHz DDR2 FB-DIMM
Graphics ATI Radeon HD 2600 XT 256 MB
Reply With Quote
  #4  
Old 07-27-2013, 02:26 AM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 34
Default Video Engine won't load in PT11?

When I try to load PT 11 HD with a video it says the video engine is disabled and asks me if I want to enable it. I say yes, but then it freezes and I have to quit.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-27-2013, 03:35 AM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 5,245
Question Re: Video Engine won't load in PT11?

Did you ever have Media Composer or Symphony installed on the same computer? What are your system specifications?
__________________
-Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.9)
Reply With Quote
  #6  
Old 07-27-2013, 05:48 AM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Re: Video Engine won't load in PT11?

Same problem here. Works in 10, not in 11 Vanilla. No Media Composer or Symphony.

Everything else works no problem on 2008 Mac Pro and i7 Hackintosh both with ML 10.8.4. Also does not work in Bootcamp Windows 7 on both machines.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-27-2013, 05:52 AM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Re: "Waiting for the Video Engine to launch" error

Haven't got it to work since installing 11. Worked fine in 10.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-27-2013, 07:38 AM
AudioEngineer591 AudioEngineer591 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: NY
Posts: 21
Default Re: "Waiting for the Video Engine to launch" error

I have the same problem. The video works in pro tools10 but not in pro tools 11. Everything else works on pro tools 11 except video. Avid is becoming the biggest joke ever. Its has the same video error in both windows 7 & 8.
__________________

AVID Pro Tools 10.3.9 & 11.2.1
Windows 8.1 Pro x64
Intel Core i7-4800MQ 3.7 GHz
NVidia GTX870M 3GB GDDR5 VRAM
32GB RAM DDR3L-1600
Reply With Quote
  #9  
Old 07-27-2013, 07:55 AM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 34
Default Re: Video Engine won't load in PT11?

I dont have Symphony or Media Composer installed. My system is a mid 2011 27" iMac (12,2) with 12gb ram, Native Thunderbolt HD interface to Apogee Symphony IO 8x8x8. Using a Glyph GT050Q drive connected to FW800.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-27-2013, 07:57 AM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 5,245
Question Re: Video Engine won't load in PT11?

Quote:
Originally Posted by asterix2k10 View Post
I dont have Symphony or Media Composer installed.
Did you ever have Symphony or Media Composer installed? This is important to know.
__________________
-Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.9)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 10 Video Engine failed to initialize. GXTProductions Pro Tools 10 Discussion 1 12-15-2013 01:54 PM
Boot Screen "Not Recognized Video Hardware Connected", "video engine failed to init bcrichguitar Pro Tools Software (Mac) 3 04-01-2012 09:10 AM
Pro Tools HD 8.01 Launching Video Engine fails? AMIEL Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 10-25-2009 11:38 AM
Pro Tools 8 LE stalls at video engine launch Tommy Barth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-13-2009 01:44 PM
Where's the Video Engine? admix Pro Tools Post & Surround 4 05-02-2008 04:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com