Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Troubleshooting, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-07-2012, 02:09 PM
JamesClark1991 JamesClark1991 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: wales
Posts: 82
Default Pro Tools 10 on Windows 8??

Hi, I'm studying Sound Technology at university level and I need a DAW, naturally Pro Tools is my first choice. I will be purchasing a new PC in October/November when I go back to university which will have Windows 8 installed as default. However, I can't find anything on the AVID website (which is really poor imho) or on Google that gives information about Pro Tools 10 Windows 8 support. Could someone clarify if AVID are planning to (or already do) support Pro Tools 10 on Windows 8??

I know for sure that Cubase 6.5 work on Windows 8 and it is my second choice DAW, but I'd prefer to learn the industry standard.

I don't mind waiting til after Christmas to buy if I have to, I'd just like some re-assurance on your stance at the moment.

I don't want to purchase Cubase 6.5 only to find out you'll be patching support for Pro Tools in the near future.

I'd really appreciate ANY information on this as it's quite serious for me, I *need* a DAW for uni by March at the latest.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-07-2012, 02:31 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,821
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Avid have not Qualified Windows 8 for Pro Tools.
__________________
Aaron Mulqueen - Tuhua Aurora
Reply With Quote
  #3  
Old 09-07-2012, 03:56 PM
JamesClark1991 JamesClark1991 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: wales
Posts: 82
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Quote:
Originally Posted by filosofem View Post
Avid have not Qualified Windows 8 for Pro Tools.
Why not?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-07-2012, 04:22 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 5,124
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Quote:
Originally Posted by JamesClark1991 View Post
Why not?
it is still in beta, its not even released. a developer preview has been released but things will still change in it. normal procedure for hem to wait until after its released to address it. how they have always done it.
__________________
AKA: hOBODOM
TRASHER Pro Tools Utility

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack

Intel I7 3930k
Gigabyte x79 UD5
16 GB g skill ddr 3 1600
Nvidia 640
lots of drives...
w7\w8 64
Reply With Quote
  #5  
Old 09-07-2012, 04:34 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 5,696
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Avid has never been quick to qualify new OS releases and they do not publicly commit ahead of time when OSes will be officially supported.

Though hopefully they might provide some guidance here given folks seem to be having trouble getting things to work with Windows 8.

Anyhow the reason is for delays to support new OS releases is some combination of --

1. As Avid staff have explained here in the past there is a huge matrix of Avid and 3rd party interfaces, computer configuration, third party plugins, control surfaces, etc. they need to test against and this is just a huge effort.

2. Avid is not doing well, has laid off lots of people and reassigned others. Who know what affect his has on QA/testing and getting any product changes that may be necessary actually released. (I have no idea of any actual impact here).

3. Maybe Avid intends to tweek things in Pro Tools for Windows 8 UI features (I have no clue if this is planned).

4. Mac users have just gone through Lion and now Mountain Lion (and its not officially supported yet either). Since Mac is always more important than PCs the impact of doing that work may slow down official approval on Windows...

Take you choice, the answer will likely be some combination of the above.

But, and it the important BUT,... as is often the case for these "this is urgent dramas", there are obvious workable options should the worse case thing happen and Avid did not have a supported Pro Tools release on Windows 8. There is absolutely nothing forcing you to buy/use a Windows 8 PC. Windows 7 is fully supported and OEMs will likely still sell them fro some time, and you'll have the even better option of buying a Windows 8 Pro PC and using the downgrade license ability to run Windows 7.

Darryl
Reply With Quote
  #6  
Old 09-07-2012, 06:04 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,821
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
it is still in beta, its not even released. a developer preview has been released but things will still change in it. normal procedure for hem to wait until after its released to address it. how they have always done it.
Right on brother.
__________________
Aaron Mulqueen - Tuhua Aurora
Reply With Quote
  #7  
Old 09-07-2012, 06:13 PM
JamesClark1991 JamesClark1991 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: wales
Posts: 82
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Avid has never been quick to qualify new OS releases and they do not publicly commit ahead of time when OSes will be officially supported.

Though hopefully they might provide some guidance here given folks seem to be having trouble getting things to work with Windows 8.

Anyhow the reason is for delays to support new OS releases is some combination of --

1. As Avid staff have explained here in the past there is a huge matrix of Avid and 3rd party interfaces, computer configuration, third party plugins, control surfaces, etc. they need to test against and this is just a huge effort.

2. Avid is not doing well, has laid off lots of people and reassigned others. Who know what affect his has on QA/testing and getting any product changes that may be necessary actually released. (I have no idea of any actual impact here).

3. Maybe Avid intends to tweek things in Pro Tools for Windows 8 UI features (I have no clue if this is planned).

4. Mac users have just gone through Lion and now Mountain Lion (and its not officially supported yet either). Since Mac is always more important than PCs the impact of doing that work may slow down official approval on Windows...

Take you choice, the answer will likely be some combination of the above.

But, and it the important BUT,... as is often the case for these "this is urgent dramas", there are obvious workable options should the worse case thing happen and Avid did not have a supported Pro Tools release on Windows 8. There is absolutely nothing forcing you to buy/use a Windows 8 PC. Windows 7 is fully supported and OEMs will likely still sell them fro some time, and you'll have the even better option of buying a Windows 8 Pro PC and using the downgrade license ability to run Windows 7.

Darryl
Tremendously helpful post!

Might have to look into the W7 downgrade option then as my experience with AVID so far has been less than great (and I haven't even purchased anything yet!)

Looks like I'll be buying Cubase 6.5 at this rate. I'm going into my second year of uni soon and I will *NEED* a DAW for most things by Christmas at the latest for vital coursework. There aren't a lot of good free DAWs as well I find.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-08-2012, 12:54 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 2,581
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

If i remember correct from earlier years dont expect any support for a new os for atleast 6 months or more after its reeased.

And as already said, in this case Windows 8 is not even officially released.
Be pacient or go for Windows 7 wich works fine with Pro Tools 10 if you have the right hardware!
__________________
Christian D Hagen Pro Tools Reference Guide | PT11 system requirements| I7 Builds
Reply With Quote
  #9  
Old 09-08-2012, 07:09 AM
JamesClark1991 JamesClark1991 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: wales
Posts: 82
Default Re: Pro Tools 10 on Windows 8??

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
If i remember correct from earlier years dont expect any support for a new os for atleast 6 months or more after its reeased.

And as already said, in this case Windows 8 is not even officially released.
Be pacient or go for Windows 7 wich works fine with Pro Tools 10 if you have the right hardware!
Such a shame. I'll go with Cubase 6.5

One of those rare moments where you want to give somebody your cash but they do everything to stop you. Thanks for the replies guys.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-08-2012, 08:04 AM
stevedemena stevedemena is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 156
Default

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
it is still in beta, its not even released. a developer preview has been released but things will still change in it. normal procedure for hem to wait until after its released to address it. how they have always done it.
Windows 8 is not in beta. It's been available (RTM) to MSDN customers for weeks now, of which I am sure Avid is a member.
__________________
Steve de Mena
Mac Pro 2.66GHz - 13GB, 10.7.5, PT HD Native 10.3.2, HD I/O
MacBook Pro 15" Retina i7 - 16GB, PT HD (mixing only)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 on Windows 7 or Windows 8? ianbee Pro Tools Software (Win) 6 08-15-2013 04:04 PM
Upgrade From Pro Tools LE (Windows XP) to 10 (Windows 7) miek07 Pro Tools Software (Win) 3 07-26-2012 07:49 PM
Updating Pro Tools and Mbox from Windows XP to Windows 7 ryanjantz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-29-2011 04:22 PM
Opening a pro-tools HD session on a windows Pro-Tools LE M-powered system rhodamorgan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-21-2010 05:31 PM
Pro Tools LE vs. Pro Tools M-Audio - Any difference? Windows 7 gbross 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 11-21-2009 09:24 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com