Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-21-2012, 10:06 AM
caleriggs caleriggs is offline
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: St. Louis, MO
Posts: 2
Default Can't create new document because of assertion error 1351...

Hey everyone, I'm having trouble getting Pro Tools to open a new session. It says verbatim

Could not creat a new document because Assertion in "/Volumes/Development/ws.Encore/AlturaPorts/DFW/MacBuild/../Views/UMenu.MacOS.mm", line 1351.

After Googling the problem and then deleting all kinds of preferences and folders and everything I could possibly find to fix the problem, it still persists. Do any of you have any ideas how to help me figure this problem out?

Here's my machine specs: MacBook Pro Intel Core i5, 8GB Ram, Mac OSX 10.7

Thanks!!!
Cale Riggs
@caleriggs - twitter
Reply With Quote
  #2  
Old 06-21-2012, 10:19 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,744
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

Quote:
Originally Posted by caleriggs View Post
Hey everyone, I'm having trouble getting Pro Tools to open a new session. It says verbatim

Could not creat a new document because Assertion in "/Volumes/Development/ws.Encore/AlturaPorts/DFW/MacBuild/../Views/UMenu.MacOS.mm", line 1351.

After Googling the problem and then deleting all kinds of preferences and folders and everything I could possibly find to fix the problem, it still persists. Do any of you have any ideas how to help me figure this problem out?

Here's my machine specs: MacBook Pro Intel Core i5, 8GB Ram, Mac OSX 10.7

Thanks!!!
Cale Riggs
@caleriggs - twitter
What version of Pro Tools?

Trashing prefs may fix this. Make sure you are deleting everything you are supposed to. See http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888. Also do a full reboot after doing this.

If all else fails I would try a full uninstall and reinstall of Pro Tools.

Darryl
Reply With Quote
  #3  
Old 06-22-2012, 08:48 AM
caleriggs caleriggs is offline
Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: St. Louis, MO
Posts: 2
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

A buddy of mine in town actually figured it out. I still had the Playback Engine set for Dante cards, so unless I had those plugged in it wouldn't recognize the playback engine, thus giving me that warning. I opened Pro Tools and reset everything to default in the I/O and Playback Engine, and it fixed it! Thanks for the reply!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-03-2012, 05:54 PM
starsweeper starsweeper is offline
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Utah
Posts: 2
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

Press "n" as PT boots up. Then change your output device to what you are using. If that fails, try using your Internal Output- which will enable you to at least get past that message- and go back into your setup to select the output device that you use
Reply With Quote
  #5  
Old 01-02-2013, 10:16 PM
revans revans is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 11
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

I also found that if I turned off Bluetooth, Pro Tools would start up without the "line 1351" error.

I saw I had an old Jawbone Bluetooth headset (that I stopped using long ago) listed among the devices in the Bluetooth System Preferences window. I deleted that obsolete device from the device list, turn on Bluetooth again, and when I restarted Pro Tools again it started with no problems. Go figure.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-22-2013, 07:12 AM
shultzee13 shultzee13 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Texas
Posts: 220
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

Quote:
Originally Posted by starsweeper View Post
Press "n" as PT boots up. Then change your output device to what you are using. If that fails, try using your Internal Output- which will enable you to at least get past that message- and go back into your setup to select the output device that you use

That's interesting. Will have to try that. I'll report back. BTW - Thanks for the quick tip!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-30-2013, 11:07 AM
architectspiders architectspiders is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: New York
Posts: 8
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

booting pro tools with 'n' and picking a different output fixed this for me.


thanks
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 02-23-2013, 08:01 AM
Mike Mckikdrum Mike Mckikdrum is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Prince George BC Canada
Posts: 1
Thumbs up Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

If this error still persists after trying the above fixes,try repair disk permissions in the disk utility,then go back and set up your default device in the Audio Midi utility.Worked like a charm,after trying all of the above.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-07-2013, 04:26 PM
King Lou King Lou is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 28
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

Tried fixing permissions, updating to 10.3.3 (was happening in 10.3.2) and a full clean install.

AVID has a FAQ about it

http://avid.force.com/pkb/articles/e...1&x=-934&y=-20

This didn't help at all. All the full clean install did was make me have to go through the stupid iLok registration hoops all over again. Now I have to dig out all the annoying registration cards and nonsense.

Once again there is a months long issue with Pro Tools and no definitive fix.
__________________
--
The Internet Must Be Heard to Be Believed!
LOU READS THE INTERNET FOR YOU!
Reply With Quote
  #10  
Old 03-07-2013, 07:37 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,596
Default Re: Can't create new document because of assertion error 1351...

Quote:
Originally Posted by King Lou View Post
This didn't help at all. All the full clean install did was make me have to go through the stupid iLok registration hoops all over again. Now I have to dig out all the annoying registration cards and nonsense.
then you have some deep system problems, once the iLok is authorized the card is spent

I take one system, update and tweak it, image it, then deploy it to 70 odd computes, pull the iLoks/ update/replace if needed, and let the student use them
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Document Assertion Error? elijahahsha Pro Tools 10 1 12-09-2013 11:35 AM
Could not create new document because assertion angelstrack Pro Tools 11 5 11-03-2013 01:08 PM
Could not create new document because assertion spiker Pro Tools Software (Mac) 1 07-01-2013 02:06 AM
of a sudden error - could not create a new document because assertion in... petspets Pro Tools 10 0 04-08-2013 03:26 PM
PT Could not create a new document… assertion frcjt Pro Tools Software (Mac) 2 02-27-2012 05:29 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:38 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com