Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information


Avid at AES Los Angeles 2014





Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-29-2012, 07:46 PM
zygmunt zygmunt is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 19
Question Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

This problem revolves around Pro Tools suddenly, and randomly glitching out and making the output sound incredibly thin, distorted with high pitched noise. To describe the sound further, it's a cross between a bit-crushed and ring modulated effect over the whole mix, but doesn't sound as cool as what I'm describing

I've tried searching for this issue online, but haven't had any luck. For the record, I'm 99% positive it has nothing to do with the standard gain staging mistakes within pro tools. It's completely independent to any of these sounds.

I ran into this problem again last night when listening back to a session through my interface. I had not seen it since I first encountered it using pro tools stand alone on my macbook pro, but didn't think much about solving it since I hardly ever use pro tools without my interface. Now that it is happening through my interface i desperately need to solve this.

It's a major show stopper. I cannot predict when it happens, and the only way to reset the sound is to go back into the playback engine and re-select my metric halo as the output device...and then it happens a few minutes later. I believe I have had this issue on all revisions of PT10, as it initially happened on my laptop (without interface) when i was running 10.0.1, last night I tried 10.1.2 and 10.1.3. I've just done a FRESH reinstall of my whole OS, and I'm getting the issue both on 10.1.3, and then 10.0.0 when i resorted back to that.

I can rule out these factors (or so I believe):

1. Not a plugin issue. When i did the fresh OS install, I opened the session before installing any plugins and had the problem.

2. Interface - doesn't seem to be my interface as last night i was able to recreate the problem when playing the session through the OSX aggregate device setup. Not to mention, this is how I first encountered the problem a few weeks ago.

3. I thought sample rate might be an issue as at the moment it is only happening with a session at 96kHz. HOWEVER, the session I made when I first ran into this noise was at 44.1...Although it's strange that I am not getting it at the moment with sessions at lower sample rates.

4. It happens on all outputs (cans, monitors, laptop speakers), so none of these are the cause.

5. Buffer size - happens even at the largest settings

Has anyone ever seen (heard) this issue before???



Some info:
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.7.3
Pro Tools 10.0.0 at the moment, about to try 10.0.1
Glyph GPT50 External FW800 drive
Metric Halo 2882
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2012, 11:09 PM
zygmunt zygmunt is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 19
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

I'm at a bit of a loss. I just had the issue when listening to iTunes, Pro tools not running.

Could be anything now I guess...
__________________
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.8.3
Pro Tools 10.3.4
Metric Halo ULN8 & 2882
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2012, 05:30 AM
feliponk's Avatar
feliponk feliponk is online now
Moderator
 
Join Date: Nov 2002
Location: Miami, FL, USA
Posts: 1,066
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

Quote:
Originally Posted by zygmunt View Post
Some info:
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.7.3
Pro Tools 10.0.0 at the moment, about to try 10.0.1
Glyph GPT50 External FW800 drive
Metric Halo 2882

Please update to 10.1.2, 10.7.3 is not supported with your 10.0.0
__________________
Felipe Gonzalez A.
Recording Engineer/AES member.
Avid ACSR Elite
https://soundcloud.com/felipegonzalez-1-1/tracks

Custom Mac Pro OSX 10.8.5 | Windows 7 Pro 64 | ProTools HD Native | HD I/O 8x8x8 | UAD Quad PCIe and Satellite 2 | Universal Audio, Softube, Slate Digital, McDSP, Fabfilter, Plugin Alliance among other plugins| Avid Media Composer 7
Reply With Quote
  #4  
Old 04-30-2012, 06:06 AM
zygmunt zygmunt is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 19
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

Quote:
Originally Posted by StewartFang View Post
yes...it's whatever is driving your speakers.
As in my interface? I don't think that is the sole problem, because it has happened coming out of my laptop speakers. I thought it was a clocking issue on my interface, but that doesn't explain why it sometimes happens when it is disconnected.
__________________
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.8.3
Pro Tools 10.3.4
Metric Halo ULN8 & 2882
Reply With Quote
  #5  
Old 04-30-2012, 05:37 PM
C C is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: LA, CA, USA
Posts: 922
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

I'm going to take a swing at you using an aggregate device for output?

Haven't managed to nail down the exact environment that causes me guaranteed problems but I have seen using Aggregate devices as a fairly consistent problem area. Could you try just outputting directly from the metric halo under iTunes and then under Pro Tools and see if the issue persists?

Thanks,

Ceri
__________________
--
Ceri Thomas
Personal Site
Mix Tech/Assistant Sound Editor
Reply With Quote
  #6  
Old 05-04-2012, 06:46 PM
zygmunt zygmunt is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 19
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

Quote:
Originally Posted by C View Post
I'm going to take a swing at you using an aggregate device for output?

Haven't managed to nail down the exact environment that causes me guaranteed problems but I have seen using Aggregate devices as a fairly consistent problem area. Could you try just outputting directly from the metric halo under iTunes and then under Pro Tools and see if the issue persists?

Thanks,

Ceri

Sorry for my late response. I am actually using the metric halo as the output device already. In my first post I state that I have had the issue on all versions of PT10. After wiping my OS, I'm back on 10.1.2, with OSX 10.7.3. I haven't had the issue with any other session (in 44.1), so I assume it is a clocking issue somewhere with 96k sessions. I have figured out it must be a metric halo issue then, since the problem pops up in itunes after running that 96k session. Once I have opened up a 44.1 session again everything is fine.

All of this does not explain how I had the problem a couple of times without any audio interface hooked up, but as you say Ceri, I also think that it is something deep in the aggregate device support etc. So, I think there are two different causes for this problem, in different situations.
__________________
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.8.3
Pro Tools 10.3.4
Metric Halo ULN8 & 2882
Reply With Quote
  #7  
Old 08-21-2013, 03:04 PM
Tom Hansen Tom Hansen is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Norway
Posts: 1
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

Ive got just the same problem you got, I just upgraded to an iMac and a new interface. Been dealing with this problem way to long with no luck. Have you figured out what to do with the high pitched noise? Next time it occurs I'm going to tape it on my phone and send it to sweatwater where i bought PT10, since its clearly a software issue.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-22-2013, 12:29 AM
zygmunt zygmunt is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Sydney, Australia
Posts: 19
Default Re: Pro Tools 10 Distorted/glitchy/High Pitched noise on Output

I never figured it out, it just disappeared with various software upgrades etc, of which there have been many since this last happened. Sorry I can't help, never worked out what it was!
__________________
Macbook Pro 2GHz Core i7, 8 GB ram
OSX Lion 10.8.3
Pro Tools 10.3.4
Metric Halo ULN8 & 2882
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools LE + Bose Speakers > high pitched noise Problem sandmansndr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 03-10-2012 09:08 AM
high-pitched noise from psu dave192 Pro Tools M-Powered (Win) 1 09-11-2010 04:43 PM
High-Pitched Noise when in PT EnxStudios 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 10-02-2008 07:20 AM
High-pitched noise when Pro Tools runs Andy Carpenter 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-17-2006 12:14 AM
High Pitched noise when opening pro tools LE 7 negativethree 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 06-26-2006 01:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com