Avid Pro Audio Community

Pro Tools 11 Information

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Troubleshooting, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!

Avid at NAB 2014








Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-28-2012, 02:18 AM
yagga121 yagga121 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 15
Angry Blue Screen and AMD Windows 7 PC

Hi Guys,

Have a venue system (FWx) since December 2011 and came supplied with protools 9.

Ive not been able to get pro tools to work, tried 9, gave me all the pace ilok issues then BSOD when loading towards the DAE section.

Then upgraded to PT10 foc, same issue with 10 & 10.1, any help or advice as I bought the FXx card for virtual sound checks.


PC Spec:

AMD 640X4 ATHLON II QUAD CORE 4 X 3.0 GHZ PROCESSOR

Bus Speed:One 2000 MHz 16-bit HyperTransport link

8GB DDR3 PC1333 MEMORY

HITACHI HD SERIAL 500GB UDMA 300 7200RPM 16MB

24X SPEED DVD/RW DUAL LAYER

ASUS AM3 M4N75TD S/L ATX MOTHERBOARD

Chipset:NVIDIA nForce 750a SLI

BIOS:AMI

Front Side Bus:Up to 5200MT/s
Reply With Quote
  #2  
Old 02-28-2012, 06:01 AM
NickRyanAudio NickRyanAudio is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Dallas, TX
Posts: 23
Default Re: Blue Screen and AMD Windows 7 PC

You won't like the answer

Basically if you are a PC owner, you buy and test mobo, CPU, RAM, FW boards and everything else till you find the complete system that will run PT. So free up some time, open up a store credit card, and get to know your store's return policy on hardware.

Avid's support for PC users is to go buy a mac. There will never be patches/fixes for AMD processors.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-28-2012, 06:15 AM
philip888's Avatar
philip888 philip888 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tennessee
Posts: 1,591
Default Re: Blue Screen and AMD Windows 7 PC

Quote:
Originally Posted by NickRyanAudio View Post
You won't like the answer

Basically if you are a PC owner, you buy and test mobo, CPU, RAM, FW boards and everything else till you find the complete system that will run PT. So free up some time, open up a store credit card, and get to know your store's return policy on hardware.

Avid's support for PC users is to go buy a mac. There will never be patches/fixes for AMD processors.
AMD has not been a qualified processor for a long time. It is on the website which processors they qualify.

But I know people running on AMD processors with no problems.
__________________
Gigabyte EX58A-UD3R BIOS FH, Intel Core i7 CPU 950, 12GB Mushkin Enhanced Blackline DDR3 1600Mhz PC3-12800, NVIDIA GeForce 9600 GT Silent, Windows 7 Ultimate 64 Bit, Pro Tools 10.3.8/11.1.2 Mbox 3 Pro

MacBook Pro, Intel Core 2 Duo 2.5, 6-GB RAM, OSX 10.8.3, Pro Tools 10 Mbox 3 Pro
Reply With Quote
  #4  
Old 02-28-2012, 06:43 AM
innermusic innermusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Toronto Canada
Posts: 82
Default Re: Blue Screen and AMD Windows 7 PC

I am running AMD and seem to have solved inital problems. Try disabling the on-board sound card. That's what worked for me, although my bluescreen was about the interface and not PT.
__________________
Steve Holt
The Inner Music & Media Group
Voice Actor Steve Holt!
Holt Remembers - Meetings With The Remarkable

Windows 7x64 SP1, AMD Quad Core A8-3870 APU 3GHz, 8GB RAM, Graphics AMD Radeon HD 6550D
Pro Tools 10.3.2, RME Fireface UC, MOTU 24 I/O, BLA Micro Clock Mk2, Soundcraft Ghost, DA-88 (3) Digital 24 Track TC
Outboard: Neve, API , Manley, Phoenix Audio, Teletronix, Drawmer, Universal Audio, Alan Smart , DBX, T.C. Electronics
Reply With Quote
  #5  
Old 02-28-2012, 07:57 AM
yagga121 yagga121 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 15
Default Re: Blue Screen and AMD Windows 7 PC

Cheers guys,

Pretty much what I thought, Im looking at funding a Mac Mini just for this software.

I have a unibody macbook but no firewire port so have to sell that and upgrade again.

Gotta love Avid
Reply With Quote
  #6  
Old 02-28-2012, 08:34 AM
serio serio is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: SWFLA
Posts: 377
Default Re: Blue Screen and AMD Windows 7 PC

Getting an AMD system going is not that different than doing so with an Intel system. First crucial detail that applies to both, is that you should run the CPU builder's chipset. So the fact that the OP's PC has an Nvidia chipset on the mobo is a good indication that the system will be problematic. While there is a lot to do with wether or not certain components will work together, the most important thing for PC users is to properly tweak and optimize the BIOS and Windows install. If this is too much trouble or just simply something people don't want to deal with, which is totally understandable, then buying a Mac is not a bad idea. You still have to optimize your Mac, but you may not deal with all the trial and error stuff that goes along with a Windows PC.
__________________
21.5" Mid-2011 iMac i5 QUAD 2.5GHZ 4G RAM ML 10.8.3--Pro Tools 10.3.2--Avid Mbox Pro or 003R--ICY DOCK MB664UEA-1S FW400 With: 500GB Samsung HD502HJ
Same system W/Bootcamp W7 64-bit Pro Tools 10.2
13" Mid-2012 Macbook Pro i5 DUAL 2.5GHZ 4G RAM ML 10.8.2 --Pro Tools 10.3.2
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows Blue Screen of Death justus1900 General Discussion 6 11-05-2013 11:41 AM
Pro tools se blue screen on windows 7 maxhb Pro Tools SE and Essential (Win) 0 07-16-2012 06:55 AM
i7 and Windows 7 blue screen of death beallstreet 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 07-08-2010 02:47 PM
Venue - Windows Blue Screen Jon Wong Avid Live Sound Systems 2 02-07-2010 10:23 AM
Digi 003 and Windows XP Blue Screen hammster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 04-07-2009 02:25 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com