Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Troubleshooting, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-23-2011, 09:31 AM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 430
Lightbulb "Could not create a new document because assertion in..."

First problem with PT 10:

At the end of PT 10 star-up process I get error: "Could not create a new document because assertion in..."

http://imageshack.us/photo/my-images...1023at601.jpg/

Trashed db, prefs, everything, repaired hd permitions, restarted Mac, still no go.

Anything else I can do before reinstalling PT10?
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O & 96 I/O (2x); Euphonix MC Control; MC Mix & Transport; Softube Console 1; NI Mashine Mikro; Arturia AE 25; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel; Mindprint AN/DI Pro; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2); VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock;Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM, Mac OSX 10.9.4; Pro Tools HD 11.2
Reply With Quote
  #2  
Old 10-23-2011, 10:00 AM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 430
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

Restarted Mac again and PT runs normally.

Maybe I have Gremlins in the Mac
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O & 96 I/O (2x); Euphonix MC Control; MC Mix & Transport; Softube Console 1; NI Mashine Mikro; Arturia AE 25; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel; Mindprint AN/DI Pro; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2); VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock;Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM, Mac OSX 10.9.4; Pro Tools HD 11.2
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2011, 11:25 PM
muzackfreek muzackfreek is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: plano
Posts: 1
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

I am getting the same error on PT 10 and I trashed everything the avid site suggested. Pt 10 is still coming up with the same error . I have also unistalled and reinstalled PT 10 about 6 times. Can someone pleas help me?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2012, 09:51 AM
mattmanix mattmanix is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Murfreesboro
Posts: 1
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

I had this error on my initial startup of PT10. Repaired permission, trashed incompatible plugins, used the "ProTools Pref and Database Helper" app (look it up) restarted several times, no dice. I finally got it to work doing this. Hold down "n" while starting PT (which I guess is standalone mode from what I've read). I pressed "n" before I launched PT and held it down until I got a dialog box asking to create a new session, etc. It started up no problem and asked what playback engine I wanted to use. Can create new sessions on start now and open up older sessions. I haven't had to start PT up using this process again since I did it the 1st time. Haven't gotten to put it through the ringer yet, but will re-post if I ever run into an error like this again. Hope this helps.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-15-2013, 02:39 PM
xbook xbook is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: West LA, CA
Posts: 102
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

You just saved me lots of frustration, thanks for posting this fix. Worked for me.
__________________
Blah blah blah....grumble grumble....woo hoo woo hoo.....dig it?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-15-2013, 04:25 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 6,088
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

What holding down the 'n' key on startup of PT does is allow one to select the audio device to be used. It overrides anything you may have selected before or got messed up.
__________________
Jack
27" mid 2011 iMac, 3.4 GHz quad core i7, 32 gig ram, OSX 10.8.5
2 TB internal drive, 2 TB Glyph GPT50 drive via Tbolt to FW800 for samples, 2 TB Glyph GPT50 FW800 drive for PT, 4 TB LaCie Tbolt drive backup

PT 10.3.9, PT 11.1.3 (backdated to from 11.2), 11R for audio I/O, MOTU MTPAV USB

Any musicman691 postings on non-PT related sites are NOT me

NRA Life Member

Never sacrifice who you are just because someone has a problem with it
Qapla!
Reply With Quote
  #7  
Old 04-25-2013, 01:18 PM
zeze zeze is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Italy, Sicily
Posts: 14
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

Quote:
Originally Posted by mattmanix View Post
I had this error on my initial startup of PT10. Repaired permission, trashed incompatible plugins, used the "ProTools Pref and Database Helper" app (look it up) restarted several times, no dice. I finally got it to work doing this. Hold down "n" while starting PT (which I guess is standalone mode from what I've read). I pressed "n" before I launched PT and held it down until I got a dialog box asking to create a new session, etc. It started up no problem and asked what playback engine I wanted to use. Can create new sessions on start now and open up older sessions. I haven't had to start PT up using this process again since I did it the 1st time. Haven't gotten to put it through the ringer yet, but will re-post if I ever run into an error like this again. Hope this helps.
Thanks a lot mattmanix!!
__________________
Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep. -Scott Adams, cartoonist (1957)
Reply With Quote
  #8  
Old 05-01-2013, 01:05 AM
Grizla Grizla is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Hackney, London
Posts: 4
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

life saver thank you
Reply With Quote
  #9  
Old 08-15-2013, 01:43 PM
jwolford jwolford is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Sunny Seattle
Posts: 47
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

Thanks for the solution, I have been fighting with this all morning. Holding down the "n" key and changing my settings did the trick.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-15-2013, 01:52 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 6,548
Default Re: "Could not create a new document because assertion in..."

Quote:
Originally Posted by jwolford View Post
Thanks for the solution, I have been fighting with this all morning. Holding down the "n" key and changing my settings did the trick.
U know there really should be a sticky with !!! Or include that in some kind of documentation when people install ProTools
__________________
j.Daniel from Austin Texas

"But I try to live in the now....Where the ghosts of old wrongs do not apply...." Captain Nemo.

PT 10.3.7 - Focusrite Liquid Saffire 56 / Hack PRO 10.8.4 / i7-3930k-16GB Ram - 840Pro SSD 256GB / Behringer X32 / Eleven Rack / UA-6176 / UAD2-Quad / Avid Artist Control / AXIOM PRO 49 / and a Springfield XDM-40 to make sure it all stays put.....
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10.3.1 "Could not create new doc because Assertion in.." MarkH Pro Tools Software (Mac) 18 12-30-2013 06:16 PM
"Could not create a new document because assertion" Plazmer Pro Tools Software (Win) 3 07-31-2013 06:11 PM
Could not create new document because assertion spiker Pro Tools Software (Mac) 1 07-01-2013 02:06 AM
"could not create a new document " paulstapp Getting Started 1 06-19-2013 02:59 PM
PT Could not create a new document… assertion frcjt Pro Tools Software (Mac) 2 02-27-2012 06:29 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:52 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com