Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-24-2011, 12:02 PM
Cartoonguy Cartoonguy is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Vancouver, BC
Posts: 46
Default Original Mbox on the Mac

I have an original Mbox (hence the title!) and I want to know what version of Pro Tools will work with it on the Mac as I understand it is no longer supported. I currently have Snow Leopard.

Also, if I go and upgrade to OSX Lion, will my original Mbox ever work with any version of Pro Tools, or is the Mbox done?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-24-2011, 08:49 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 27,147
Default Re: Original Mbox on the Mac

The old Mbox is done after Leopard and PT8.0.1, so Snow and Lion are likely never to work with the old blue box. Mbox2 still work fine and can be found pretty cheap these days(but my preference is still a used 003rack).
__________________
Gigabyte GA-EX58A-UD3R, Intel i7 950, 12 gig Corsair DDR3, PNY GeForce 210, HD/Native, HD IO, 192 IO, PT10HD, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Focusrite and Midas..............................
http://www.myspace.com/cswstudio
www.capricornsoundworks.com

The cool thing about digital is; there's 4 ways to do everything. The bad thing about digital is; there's 4 ways to...........

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2011, 06:40 AM
nicktammer nicktammer is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: EU
Posts: 8
Default Re: Original Mbox on the Mac

Quote:
The old Mbox is done after Leopard and PT8.0.1, so Snow and Lion are likely never to work with the old blue box. Mbox2 still work fine and can be found pretty cheap these days(but my preference is still a used 003rack).
NOT QUITE TRUE !
My original Mbox works perfectly with the usb-audio.de (ploytec) driver, OS X Snow and Lion, Pro Tools 9/10.
Better stability than with digi core audio drivers and PT7/8.01.
The original Mbox has inserts (unlike mbox2 or 3) which allows me to completely bypass the internal pres or track with a compressor, which is pretty cool.
(Not that the internal Focusrite pres were that horrible, but I own a pair of Neves -1073 DPA)
I will probably change some day but for the moment Mbox1 still fits the bill for takes "on the go" and is not going anytime soon to the trash.
I already owned the PC ASIO usb-audio drivers (when they were called "propagamma", they were considerably better than digi's asios to use the mbox with Nuendo) so I only had to pay 30 bucks for the core audio version.
The normal price is 60 though, so you have to judge if it's still worth it to prolongate the life of your Mbox, or if you want to go for a new box to use with PT9/10.
(either a mbox3 if you haven't bought PT10 yet, or for example a focusrite scarlett 2i2 that can be had for 150, no inserts and Digital I/O though)
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2012, 01:19 AM
pz4pete pz4pete is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 11
Default Re: Original Mbox on the Mac

could you please explain what you did to get those .de drivers to work for the original Mbox in Lion? thanks
Reply With Quote
  #5  
Old 01-21-2012, 07:53 AM
leighthal73 leighthal73 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: South Australia
Posts: 7
Default Re: Original Mbox on the Mac

I am currently running my 1st Gen MBox on my 2.4 GHz Intel Core MacBook Pro. I am running OSX 10.6.8 and PT LE 7.1.1. From what I can gather it isn't supposed to work, but is currently working for me.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-23-2012, 09:02 AM
GregV GregV is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tokyo, Japan
Posts: 349
Default Re: Original Mbox on the Mac

Hey nicktammer... I just went to Ploytec's website and couldn't find the driver...

Could you please offer up a link, and maybe some step-by-step instructions for this?
Also, is it easy/possible to switch back and forth? My MBox 2 Pro is quite reliable with my current set-up, but I would love to be able to use the original MBox on occasion, and for "on location" recordings.

Any help would be appreciated! Thanks
Reply With Quote
  #7  
Old 02-18-2012, 09:21 PM
skiman123 skiman123 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Chandler, AZ
Posts: 10
Default Re: Original Mbox on the Mac

I've got my MBox original working with PT LE 7.4.2 on SnowLeopard 10.6.8 without issue if it helps. I recently upgraded from Leopard and didn't think about PT when doing it, and was surprised it worked, I've heard I'm one of the lucky ones.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-05-2012, 10:27 PM
Focuret Focuret is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: US and China
Posts: 61
Thumbs up Re: Original Mbox on the Mac

Holy hell, I can't believe after all this time I finally got my Mac Book Pro running OS X Lion to run audio through my Mbox 1. There's a demo driver located at http://www.usb-audio.com/usb-audio_2.0.2.dmg and has a beep every 30 seconds of audio or some such. The full version is available at https://www.usb-audio.com/get-the-driver.asp but I'm gonna wait until I try and see if the demo works with Pro Tools 9 before I buy it.

If this works with Pro Tools 9 then that's cash saved on a new interface. Will report back later.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-05-2012, 11:18 PM
Dism's Avatar
Dism Dism is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,162
Default Re: Original Mbox on the Mac

44 EUR for a driver!

Someone is cashing in.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #10  
Old 05-08-2012, 03:37 AM
Maggintosh Maggintosh is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: Frankfurt, Germany
Posts: 1
Default Re: Original Mbox on the Mac

After reading several forum posts and topics, i tried to use my original MBox on my MacBook Pro with OSX Lion installed. i wanted to use it with Logic Pro 9, which is also not supported for the original mbox. So i downloaded the latest driver for the original MBox, which is the Digidesign Core Audio 7.4.2. Then i updated the required software extensions for the Core Audio Manager from the PACE website and now the MBox is working under OSX Lion in Logic Pro 9
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Second hand original Mbox vs new Mbox 2 Mini east 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 05-09-2012 04:31 PM
Original Mbox, W7 and PT8 jsp_1983 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 03-14-2011 09:18 AM
Please compare original mbox to mbox mini... mbart 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-22-2009 01:04 PM
New Mbox 2 Pro 7.4 install - dead - 7.1 was fine with original Mbox - HELP! gbross 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 12-25-2008 07:18 PM
MBox MINI or MBox Classic (Original) epu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 05-25-2007 02:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com