Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-05-2011, 08:42 AM
Sonic-B Sonic-B is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Germany
Posts: 10
Default How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

Hi Everyone,

I just got my new Protools 9 (m-powered) Version and want to do some composing with virtual instruments.
I run my system combined with a M-Audio ProjectMix I/O Controller and I linked this with a external keyboard via midi port.

When I create a new Instrument track and put a Virtual instrument in, I can't play the notes with my MIDI Keyboard, so I probably have to change some settings there, but I havn't any clue whats the problem. Any suggestions?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-05-2011, 09:43 AM
promixr promixr is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 859
Default Re: How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

Are you on a Mac or PC?
__________________
Eddie Sullivan
Long Island Mac Tech
http://long-island-mac-tech.com
long.island.mac.tech@gmail.com
631 786 3924

Freelance Mac/Pro Tools tech for hire. Metro New York Area.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-05-2011, 10:17 AM
Sonic-B Sonic-B is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Germany
Posts: 10
Default Re: How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

PC! Sorry, forgot to tell...
Reply With Quote
  #4  
Old 05-06-2011, 01:04 AM
Vovique Vovique is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 136
Default Re: How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

A suggestion: in the Setup menu, go to MIDI > Input Devices and make sure the ProjectMix inputs are enabled. Given that your keyboard's MIDI OUT is plugged straight into ProjectMix MIDI IN.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-06-2011, 07:23 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 2,169
Default Re: How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

There are a few things you need to do to be sure your midi controller is recognized by PT and properly communicating with it. If you have not done so, you will need to set up your controller in the MIDI studio option in PT. If you do not know how to do this, the manual spells it out pretty well in the MIDI chapter, so I would encourage you to reference that.

Once you have set up your controller correctly in the PT MIDI studio, then you should be good to go. On a PC there is one VERY IMPORTANT thing to remember, you MUST have your keyboard turned on and the connection recognized by your PC BEFORE you boot up PT. If you boot up PT and then turn on the controller, PT will NOT properly "see" you controller, and you'll be pulling out your hair wondering what's going on. (I learned that from a bald guy - )

Also, you may need to record arm the instrument track in order for it to pick up the controller info. If you've done all that, you should be good to go.

Hope that helps.
__________________
"Rule number one in music is there are no rules in music! Rule number two is see rule number one!" Armin Van Buuren
Owner: DragonRock Productions
Dell XPS 435T/9000 Win-7 Pro 24gig RAM
Pro Tools 11.1
Interface: Focusrite Scarlette 8i6
Mackie Onyx 32-4 Mixer
JBL LSR4326 Monitors
Shure KSM27
Yamaha Motif XS8
Reason 7.1
Reaper 4.35
PTIEP 2.0
Spectrasonics Omnishpere
Nexus2
Camel Audio Alchemy 1.55
Rob Papen Predator PL
and 30+ other VI's of various sorts!
Reply With Quote
  #6  
Old 05-23-2011, 02:36 AM
Sonic-B Sonic-B is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Germany
Posts: 10
Default Re: How to control Virtual Instruments via external Midi-Keyboard?

So, first of all, thanks very much for your support guys... It's good to see, people helping here

Somehow, I got It almost work now, but only with some weird kind of error.

When I load a RTAS Instrument into an instrument track, for example the Grand Piano Plugin, I can control it now, over my MIDI Keyboard and play the Piano Keys, BUT unfortunately the kinda "hang" as I would press a sustain pedal, although I just hit them shortly and also they sometimes come delayed and somethimes they don't react anyway.
So, there is definetely a connection, the settings seem to be right, but does any of you know about MIDI Problems like that?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyboard control of Virtual Instruments Terry Wetzel Pro Tools Software (Win) 17 05-22-2013 05:57 AM
Virtual instruments not responding to keyboard JGlen Pro Tools Software (Win) 2 02-21-2013 12:25 PM
Using Virtual Instruments without Midi Keyboard hendrixrocker2 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 09-13-2010 03:08 PM
External midi key can't control virtual instrument Riccardo Corbari Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 10-09-2005 03:11 AM
Control Virus with external midi keyboard? nodell Pro Tools TDM Systems (Win) 2 04-20-2001 07:03 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:39 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com