Avid Pro Audio Community

Pro Tools 11 Information

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Troubleshooting, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!

Avid at NAB 2014








Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-28-2009, 11:27 AM
jbroses jbroses is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default MBox 2 drivers

I apologize if this is a dumb question, but after much searching, I've come up with nothing.

My friend bought a used MBox 2 a couple years ago off craigslist. He had it working OK with a PowerMac, but eventually the thing just died. So, I helped him get a new laptop, originally running Vista. He couldn't get his version of Pro Tools (6.something, I think) to work. So he got a version (I think off Craigslist), which is PTLE 8. He couldn't get that to work, either. We then upgraded his laptop to Windows 7.

Basically, he gets a little bit into the installation procedure, and it fails because it can't find drivers for his MBox 2. This should be a simple thing to download off digidesign's website, but I can't find anything for the life of me. Where would I download MBox 2 drivers? It seems like everything should work just fine if the PC could just recognize the device.

I also know he's never updated the MBox 2's firmware, but I don't know if that's an issue.

Any help is very much appreciated!

Jon
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2009, 11:34 AM
LincolnT LincolnT is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 349
Default Re: MBox 2 drivers

Quote:
Originally Posted by jbroses View Post
I apologize if this is a dumb question, but after much searching, I've come up with nothing.

My friend bought a used MBox 2 a couple years ago off craigslist. He had it working OK with a PowerMac, but eventually the thing just died. So, I helped him get a new laptop, originally running Vista. He couldn't get his version of Pro Tools (6.something, I think) to work. So he got a version (I think off Craigslist), which is PTLE 8. He couldn't get that to work, either. We then upgraded his laptop to Windows 7.

Basically, he gets a little bit into the installation procedure, and it fails because it can't find drivers for his MBox 2. This should be a simple thing to download off digidesign's website, but I can't find anything for the life of me. Where would I download MBox 2 drivers? It seems like everything should work just fine if the PC could just recognize the device.

I also know he's never updated the MBox 2's firmware, but I don't know if that's an issue.

Any help is very much appreciated!

Jon
If it is the 64 bit version of Windows 7, then it will not work. Digidesign has not made 64 bit drivers yet. Reinstall with a 32 bit operating system.

XP works best. Vista is also supported. 32 bit version of Win7 works, but is not guaranteed.

My reply is true if you are using Pro Tools LE 8. If you are trying PTLE 6.x, then there may be other requirements.
__________________
MBox 2 Pro connected to motherboard 4 pin firewire port
Dell Inspiron 9300 laptop
2.0 gHz Pentium M
2 gB ram
Lacie Rugged 5400 rpm firewire 800 on Siig Cardbus adapter
Roland 700SX stage piano
Studio Projects C3 mics
Melodyne Plugin
Dual Boot:
PTLE 8.0.1 on Windows 7 Enterprise 32 bit
PTLE 8.0.1 on XP Media Center SP3
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2009, 12:03 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 3,843
Default Re: MBox 2 drivers

For Vista, you need at LEAST 7.4, earlier versions will not work.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2009, 02:44 PM
jbroses jbroses is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Re: MBox 2 drivers

No, it's Win7 x86 (32-bit). And I got it working. It was just ridiculously difficult to find the drivers. Had to do some reboots during the PTLE install, but it worked out.

Here are the drivers, in case anyone else needs to know:

http://www.digidesign.com/index.cfm?...4&itemid=23087

Scroll to the bottom and click "Standalone Windows Audio Drivers v7.4"

You may need to create an account and login.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2009, 02:49 PM
LincolnT LincolnT is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 349
Default Re: MBox 2 drivers

Quote:
Originally Posted by jbroses View Post
No, it's Win7 x86 (32-bit). And I got it working. It was just ridiculously difficult to find the drivers. Had to do some reboots during the PTLE install, but it worked out.

Here are the drivers, in case anyone else needs to know:

http://www.digidesign.com/index.cfm?...4&itemid=23087

Scroll to the bottom and click "Standalone Windows Audio Drivers v7.4"

You may need to create an account and login.
Also, when using Pro Tools on Windows 7, always start Pro Tools by right clicking on Pro Tools and choosing "run as admin". Some of the features and dialog and settings will be hard to change if you do not run as admin this way. Especially when first setting it up and when first activating plugins.
__________________
MBox 2 Pro connected to motherboard 4 pin firewire port
Dell Inspiron 9300 laptop
2.0 gHz Pentium M
2 gB ram
Lacie Rugged 5400 rpm firewire 800 on Siig Cardbus adapter
Roland 700SX stage piano
Studio Projects C3 mics
Melodyne Plugin
Dual Boot:
PTLE 8.0.1 on Windows 7 Enterprise 32 bit
PTLE 8.0.1 on XP Media Center SP3
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2009, 03:00 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 13,259
Default Re: MBox 2 drivers

Quote:
Originally Posted by jbroses View Post
No, it's Win7 x86 (32-bit). And I got it working. It was just ridiculously difficult to find the drivers. Had to do some reboots during the PTLE install, but it worked out.

Here are the drivers, in case anyone else needs to know:

http://www.digidesign.com/index.cfm?...4&itemid=23087

Scroll to the bottom and click "Standalone Windows Audio Drivers v7.4"

You may need to create an account and login.
I'm a little confiused, the Windows stand aone drivers are for the ASIO single client setup and not designed to run Pro Tools 8. If you are trying to install PT8 as you have said, the 7.4 ASIO drivers should not be used.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom
No.1 on Wish List... Track Freeze

Pro Tools 11.1.2 ~HDX~HDN
HD Omni +192 I/O
Intel Hexcore i7, SSD
Gigabyte GA-X79-UD3
Reaper 4.602 ReWired
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
MOTU 24 I/O W/PCI 424
Outboard, UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #7  
Old 10-28-2009, 03:03 PM
jbroses jbroses is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Re: MBox 2 drivers

Hmm... who knows? My buddy installed Win7, popped in the Mbox 2, no response (the lights didn't even come on, or only 1 of 3 lights or something). He installed PTLE8, and it didn't work. Then he downloaded those drivers (7.4 of whatever), rebooted, installed PTLE8 again, and it worked.

I could find NO link to anything other than the v7.4 drivers. Those are just the drivers for the Mbox 2, though, shouldn't work with any version of PTLE, right? PTLE has its own drivers...

I don't know, all I can say is it's definitely working now, and he's psyched.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-05-2011, 09:37 AM
Questissimo Questissimo is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Rome
Posts: 3
Default Re: MBox 2 drivers

How many monkyes do you need to link a simple driver?

1!

Works great on Win7 64bit.

For Mbox2 Family: Mbox 2 - Mbox 2 Mini - Mbox 2 Pro USB.

http://secure.digidesign.com/service...&localeCode=en

For Mbox2 PRO FIREWIRE: (Thanks DeKKaM for providing this link)

http://secure.digidesign.com/service...&localeCode=en



For WinXP Only -------------------> http://archive.digidesign.com/download/audiodrivers/xp/
Reply With Quote
  #9  
Old 04-08-2011, 11:44 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 5,930
Exclamation Re: MBox 2 drivers

Questissimo,

Hey did you or can you find the Mbox 2 pro drivers.....

Where did you look?


Thanks in advance.
__________________
j.Daniel from Austin Texas

Thanks guys for the Standalone Editor for 11Rack - It gets The Editor's Choice Award

PT 10.3.7 - Focusrite Liquid Saffire 56 / Hack PRO 10.8.4 / i7-3930k-16GB Ram - 840Pro SSD 256GB / Reaper 4.4x / AXIOM PRO 49 / UA-6176 / UAD2-Quad / Behringer X32
Reply With Quote
  #10  
Old 04-08-2011, 06:04 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is online now
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,038
Default Re: MBox 2 drivers

The link Questissimo provided is for MBox FAMILY

So Pro is included
__________________
Too much blood in my drugstream
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need your help for MBOX 2 drivers Win 8.1 RockNice 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 11-13-2013 04:10 PM
Updated Mac Drivers for Mbox, Mbox Pro and Fast Track Ultra now available Avid Technical Alerts 0 10-30-2012 04:24 PM
MBOX 2 drivers frangray 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 11-05-2008 10:50 AM
New Mbox Drivers? spy2520 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 11-13-2006 10:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com