Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-13-2009, 11:35 AM
Mad Genius Audio Mad Genius Audio is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 87
Default Configuring EZdrummer for multitrack

I've looked through what I believe to be all applicable .pdfs that came with Pro Tools 8 (too damn many for my liking), but can't quite find how one can configure Pro Tools for multitrack routing with a drum plug-in (EZdrummer in my case). The EZdrummer pdf says that you can assign mulitracking by selecting what track in the internal mixer you want said instrument to be assigned to, then says "your host has to be set up accordingly to capture these outputs," then says to refer to the application's manual (like I said...too many). I've scanned all the MIDI manuals, as well as the PT reference guide, and couldn't quite find anything. Anyone know offhand how to set this up? I'd like multitrack capabilities in mixing these drums, instead of just volume control for each microphone. Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-13-2009, 11:49 AM
audiogeekzine audiogeekzine is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver
Posts: 1,524
Default Re: Configuring EZdrummer for multitrack

I haven't got EZdrummer but I'll take a stab at it anyway. MOST multi output instruments work in the same way.

EZ Drummer goes on insert A of a stereo instrument track.
Make a couple mono aux tracks
In the input selector you see hardware, bus and Plugin inputs.
__________________
@theaudiogeek
| www.EPICSounds.ca | www.AudioGeekZine.com | www.HomeRecordingShow.com |
Reply With Quote
  #3  
Old 03-13-2009, 12:01 PM
Mad Genius Audio Mad Genius Audio is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 87
Default Re: Configuring EZdrummer for multitrack

I believe that was it. Thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old 03-13-2009, 01:32 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,743
Default Re: Configuring EZdrummer for multitrack

Here's my method. Start with a stereo instrument track with ezdrummer inserted. Open the ezdrummer plugin and then open the mixer. At the bottom of each "voice" there is a box that says TRACK1. You can click on those boxes and change to TRACK 2 thru TRACK 8. Once you have those set as you want, hide the plugin and create up to 7 stereo aux tracks. Click on the INPUT box for each aux track and select Plugin>ezTrack 2 (or 3,4,5....). Now your ezdrummer sounds will play thru the tracks as you laid out(I leave the kick drum on TRACK 1 and it plays thru the instrument track. My method generally assigns snare top and bottom to Track 2, hat to 3, all toms to 4, overheads to 5 room mics to 6 and this leaves 2 more tracks for the kits that have compressed room or other sounds available. Splitting things out like this lets you use plugins on each track just as if you recorded audio, but it doesn't burn up your audio track count. Once you have this set the way you like, I would go into the ezdrummer plugin and save this setup as a preset(I have NashvilleMulti, PopRockMulti, etc) so half the work is done anytime I start a new session if I don't work from a template.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2009, 07:38 PM
Mad Genius Audio Mad Genius Audio is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Nashville, TN
Posts: 87
Default Re: Configuring EZdrummer for multitrack

Thanks for the help!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to Multitrack billduckss macOS 2 03-02-2012 07:22 PM
Configuring help Artfuldodger 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 08-17-2008 04:40 PM
configuring AMS Dopamine MIDI 3 02-18-2006 02:21 PM
multitrack help. MusicPhiend 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 01-23-2006 04:57 AM
Set Up / Configuring help Kawi Tips & Tricks 3 06-23-2005 09:15 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com