Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information


Avid at AES Los Angeles 2014





Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-31-2008, 11:29 AM
AnMorrigan AnMorrigan is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Ruse Bulgaria
Posts: 10
Default Left Channel (not Mono sum) audio only

Hello Forum members,

I'm primarily a composer, as opposed to an Audio engineer, and I'm currently using Finale 2008 with Garritan Personal Orchestra as my principle sound source. I have a Digi 003 Factory for when I'm doing audio work, which is quite a lot, and I use it as the soundcard for my iMac, as well as for Pro Tools.

Here's the curious thing: when running under the Core Audio Manager, the sound output from the 003 is only in Mono coming from the Left speaker. This only happens when Im using Finale 2008, using Garritan via Kontakt Player 2. When I use the iMac built-in output, going into the aux input of the Digi 003, I've perfect stereo. When I use any other programme (Qt, iTunes, etc) using the 003 as the sound output, I have perfect stereo. Yet when I run Finale and Garritan and Kontakt, it's L channel only

Strangely, before I updated to 2008 I was using Fin2006, outputting Garritan P.O. via Kontakt Player 1 via CoreAudio to the Digi 003, this on an Intel iMac using Os 10.5 Leopard! It was perfect, although Finale 2006 wasn't supposed to run on an Intel Mac running Leopard, and neither was the Digi 003 at the time (this was in February-April). In April, Finale 2006 finally realised it wasn't supposed to start-up on my intel iMac, and so stopped working, so I bought Fin2008.

WHile that was arriving, they released the Leopard compatible Pro-Tools LE and I updated, and it's then the problem started.

The thing is I don't know what's causing the issue: The 003 works perfectly in Pro-Tools. The Core Audio Manager works perfectly with every other non-pro-tools application.

Has anyone had similar mono, left channel only output problems? At the moment I'm happy to just use the aux in on the 003 and hit the Aux In button on the Factory, but it's a pain having to reset audio outputs all the time...

Any previous experience or suggested shots in the dark would be welcome.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-03-2009, 04:02 PM
xiankiefer xiankiefer is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Rocklin, CA
Posts: 1
Default Re: Left Channel (not Mono sum) audio only

This is the same problem I'm having right now. Any ideas??



Quote:
Originally Posted by AnMorrigan View Post
Hello Forum members,

I'm primarily a composer, as opposed to an Audio engineer, and I'm currently using Finale 2008 with Garritan Personal Orchestra as my principle sound source. I have a Digi 003 Factory for when I'm doing audio work, which is quite a lot, and I use it as the soundcard for my iMac, as well as for Pro Tools.

Here's the curious thing: when running under the Core Audio Manager, the sound output from the 003 is only in Mono coming from the Left speaker. This only happens when Im using Finale 2008, using Garritan via Kontakt Player 2. When I use the iMac built-in output, going into the aux input of the Digi 003, I've perfect stereo. When I use any other programme (Qt, iTunes, etc) using the 003 as the sound output, I have perfect stereo. Yet when I run Finale and Garritan and Kontakt, it's L channel only

Strangely, before I updated to 2008 I was using Fin2006, outputting Garritan P.O. via Kontakt Player 1 via CoreAudio to the Digi 003, this on an Intel iMac using Os 10.5 Leopard! It was perfect, although Finale 2006 wasn't supposed to run on an Intel Mac running Leopard, and neither was the Digi 003 at the time (this was in February-April). In April, Finale 2006 finally realised it wasn't supposed to start-up on my intel iMac, and so stopped working, so I bought Fin2008.

WHile that was arriving, they released the Leopard compatible Pro-Tools LE and I updated, and it's then the problem started.

The thing is I don't know what's causing the issue: The 003 works perfectly in Pro-Tools. The Core Audio Manager works perfectly with every other non-pro-tools application.

Has anyone had similar mono, left channel only output problems? At the moment I'm happy to just use the aux in on the 003 and hit the Aux In button on the Factory, but it's a pain having to reset audio outputs all the time...

Any previous experience or suggested shots in the dark would be welcome.

Thanks!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2009, 04:45 AM
svennek svennek is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: N-1397 Nesoya, Norway,
Posts: 29
Cool Re: Left Channel (not Mono sum) audio only

I also having this strange problem!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Audio Playback only in Left Channel Sean12345 General Discussion 3 10-12-2010 06:16 AM
Left Channel stops passing audio montezuma 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 04-07-2010 07:13 AM
Waves Multi Mono Plugs Only Effects Left Channel Now ThaRemedy General Discussion 2 04-11-2009 05:23 PM
how do i recrod left only channel from audio cd ? samrisio 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 09-22-2004 07:35 PM
left channel audio is playing at a lower volume nodrog1213 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-02-2004 04:42 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:35 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com