Avid Pro Audio Community




Avid Pro Audio Community

How to Join & Post | Community Terms of Use | Avid.com Home Page

Google the Forum | Search Knowledge Base | Search Avid.com

Find Support | Support FAQ | Avid Support How To Video Series

Software Updates, Drivers, Manuals, Compatibility, Optimize, Troubleshoot, etc. (Links)

Please post your message once only to the correct forum
Help us Help You - READ THIS Before Posting!



Pro Tools 11 Information









Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-01-2007, 06:48 PM
saki saki is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default unable to find audio interface attached to the first HD card

Hi, I just installed my new system which consists of the following:

96 I/O
G5 Mac with OSX 10.4.8
Pro Tools HD 7.3.1
Core Card
Accel Card

I made sure that the cards are in the right slots (Core Card sits in slot 2 and the accel card sits in slot 3; they are connected correctly with the ribbon - this has been verified with DigiSetup: Both cards passed.).

The interface is connected to the Core card via the DigiLink cable from the interfaces PRIMARY PORT.

When I boot up Pro Tools I get the message: "Unable to find an Audio Interface attached to the first HD card. Please check power and digilink cables. Click OK to rescan"

I scanned the internet to see what solutions are out there and found nothing that was of any help: I deleted all the preferences related to Pro Tools and I made sure that the cards are in their correct slots. I did hear about something to do with a firmware update but couldn't find any details that would be of any use for me.

Can someone please enlighten me with what is going on here? Much appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-01-2007, 08:30 PM
docric docric is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 324
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

1st thing I'd try is a different digilink cable.
2nd would be to re-seat your core card.

If neither of those fix it, I'm not sure what to suggest...
We get this error message frequently, but it appeared only after using
3rd party I/O's (Mytek & Lynx) simultaneously.

Never been able to determine the reason for it in our a
system.
Man. I feel your pain.

IHTH
__________________
-C' ya'
Rick

GA-x79-UD3/Intel 3930/16 GB Corsair XMS DDR3
XFX Radeon 5770/Nexus 950w psu/Zalman cooler
p-link 4u Rack/ Win 7pro 64 bit
PT 11.1.3/HDX
Avid 16x16 analog(x2)/Avid Omni/ CMD*8

GA-x79-UD3/Intel 4930/ Win 7pro 64/16 GB Corsair XMS DDR3/HIS Radeon 7770/Silencer 750/ PT 11.1.3/Reason 6.5/ Balance
Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-2007, 08:32 PM
RobMacki RobMacki is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Jefferson State, USA
Posts: 2,971
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

Is the light ring around the power button green or yellow?
Did you power the interface before booting the Mac?

If green and yes then I would use the free application at the top of the forum to trash all prefs. If the problem persists beyond that, I'd call tech support.

If the light ring is yellow then you most likely have a connection/hardware issue.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2007, 12:57 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Finland
Posts: 8,058
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD

Does PT recognize the interface if you connect it to the Accel card? If it does, you most probably have the flexcable installed backwards.
__________________
Janne -- what we do in life, echoes in eternity
Reply With Quote
  #5  
Old 10-02-2007, 02:02 PM
saki saki is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

Thank you for your replies.

I tried a different cable and that did not solve the problem

The light on the IO is green... I cannot find the free app that trashes the prefs. Can you specify its location?

The interface is recognized when I plug the link cable to the Accel card which may mean that the flex card is connected backwards. But when I had the flex card connected in reverse, I was getting DAE errors and crashes in Digi Test. The way its connected now passes with Digi Test so I don't think I have my flex cable connected in reverse... although I found that the instructions for connecting the flex cable to be quite unintuitive.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2007, 02:19 PM
saki saki is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

Wow... I changed the flex cable to how I had it when I failed Digi Test and now it's fine. Not only that, it passed Digi Test.

Thank you all again for you input.

Saki
Reply With Quote
  #7  
Old 10-02-2007, 02:23 PM
2fly 2fly is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: UK
Posts: 297
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

Hi

Have you checked to make sure your cable is plugged into the primary port and not the expansion port on the back of the 96 (they are indentical sockets...i've done it myself!)

here's the link

http://web.mac.com/jcdeshaies/Delete...Bienvenue.html
__________________
Alan
http://www.2flystudios.com
G5 2.5ppc, 4gb ram, OSX 10.5.8, PT8.0.1cs4
Reply With Quote
  #8  
Old 10-02-2007, 05:52 PM
RobMacki RobMacki is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Jefferson State, USA
Posts: 2,971
Default Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

Quote:
I cannot find the free app that trashes the prefs. Can you specify its location?


here
Reply With Quote
  #9  
Old 04-30-2010, 07:47 PM
vybechyle vybechyle is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Atlanta, GA / Los Angeles, CA / New York, NY
Posts: 3
Angry Re: unable to find audio interface attached to the first HD card

I am having the same problem. My 192 are not being recognized at all when launching PT7.4 cs10 PT is passing the digitest. Help anyone.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 10 unable to find Audio Interface attached to the first HD card DJCdelaHaye Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 2 02-11-2014 05:08 AM
Unable to Find audio interface attached to first HD Card jamesimm Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 12-07-2012 02:33 PM
unable an audio interface attached to the first hd card delphypop Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 06-17-2010 04:21 AM
unable to find audio interface attached to first HD car brycegoggin Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 05-14-2010 10:02 AM
XHD: unable to find audio interface attached... cc1 Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 12-12-2005 10:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com